21 млн. лв. дивиденти взел ексминистър Събев, другите от властта карат на заплати (Обзор)

10.08.2022 21:16
Досегашният министър на транспорта Николай Събев е най-заможният човек във властта. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Почти без промени спрямо встъпителните им декларации при поемането на властта излизат от нея досегашните управляващи. КПКОНПИ публикува какво са посочили те през месец май, когато се подават ежегодните данни за доходи и имущество.

Слави Трифонов отново е отказал да подаде декларация. Той бе длъжен да го направи като избран в 45-ото НС, но от комисията и досега не са обявили дали е глобен с аргумента, че информацията не представлявала общестен интерес.

Не е подала декларация и Елена Йончева като евродепутат

Общо 300 от хората по високите етажи на властта плюс болнични шефове и представители на местната власт - зам.-кметове, общински съветници и депутати, не са го направили. При някои от тях обаче може да има объркване, например при 34-имота от трите състава на кратките парламенти миналата година, които вече са подавали финална декларация при напускането и вероятно не са смятали, че през май т.г. са длъжни да го направят пак. Сред тях са музикантът Калин Вельов и юристът Георги Марков.

Повечето министри декларират доходи само от заплатите си, няма значителни промени спрямо обявеното от тях, когато поеха постовете.

Кирил Петков за 2021 г. е взел 35 634 лв. от заплата като премиер и още 59 214 от трудови доходи извън тези от заеманата длъжност - вероятно като служебен икономически министър преди. Има налични 50 хил. долара от трудови доходи, 700 хил. долара в банка плюс други 20 хил. лв., които е описал и преди.

Началничката на кабинета му Лена Бориславова има 15 хил. лв. на влог, спестени от заплати.

Премиерът Кирил Петков има стари спестявания в долари - 700 хил., но бившият му вътрешен министър Бойко Рашков го бие по имоти и инвестиции във фондове.

Корнелия Нинова също посочва доходи само от заплата - като депутат, а после и като министър и вицепремир, общо 54 629 лв. плюс малко над 17 хил. от депутатските пари за сътрудници.

В този порядък се движат и доходите на другата вицепремиерка - Калина Константинова.

Асен Василев посочва общо около 77 хил. лв. от трудова дейност и 65 хил. лв. спестявания.

Гроздан Караджов е заработил 122 хил. лв., преди да стане министър и вицепремиер. В декларацията е вписал дарение от 573 547 лева, което съпругата му получила от роднини. Пак посочва и апартамента им в Рим, купен миналата година.

Най-скромен от вицепремиерите е бил зеленият Борислав Сандов - той е с 23 737 лв. годишно от заплати, жена му - с 30 713 лв. Двамата си купили форд за 4 хил. лв.

Най-интересният инвеститор сред министрите се оказа бившият военен Добромир Заков. Купил е по 2

акции в Apple и Netflix,

инвестирал е още в Bayer AG, “Спиди”, “Солвей Соди”, “Елана”, “Адванс Терафонд”, “Алтерко” и др. Той пое поста от март и декларира за първи път апартамент в София и Плевен и селска къща.

Сериозни вложения във фондове, включително пенсионни, има Бойко Рашков - близо 640 хил. лв., а по трудов договор взел чисти 91 457 лв. Миналата година той описа в декларацията си 19 имота.

Изключително имотен е и Даниел Лорер, който при встъпването си в длъжност изреди над 20 имота, придобити заедно със съпругата му, която бе шеф на кабинета на Асен Василев. Сега двамата купили и офис в София от 204 кв. м за малко над 350 хил. лв. Посочва 206 хил. лв. от трудови доходи извън МС.

Най-богат в кабинета “Петков” обаче безспорно е бившият транспортен министър Николай Събев, съсобственик на “Еконт” - над 1,2 млн. лв. доходи, а от дивиденти м.г. е взел 21 080 655 лв.

На влог у нас държи 8,78 млн. лв. и 5,1 млн. евро, в чужбина - още милион. Въпреки това е купил новия си джип за 300 хил. лв. с дарение от жена си.

Събев е напазарувал 10 имота през 2021-а - 2 парцела в София и земя и апартаменти в Созопол.

Спортният министър Радостин Василев, който има адвокатска кантора, е декларирал 140 000 лв. и 26 390 евро налични.

Президентът Румен Радев явно не е посегнал на спестяванията си - декларира 135 хил. в банка, колкото посочва и м.г. Взел е чисто от заплати 173 107 лв. за годината, а доходът на съпругата му е едва 10 537 лв.

Заплатата на шефа на БНБ пък

е 28 хил. лв., става ясно от декларацията на Димитър Радев. Той има влогове за общо около 1,2 млн. лв.

Бойко Борисов е забогатял - 245 650 лв. е посочил като налични, а година по-рано е имал 184 хил. Най-вероятно са му изплатени невзетите отпуски като премиер. Над 150 хил. е получил като заплати.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>