ГЕРБ първа се регистрира днес, последни ще са “Промяната” и ДБ

11.08.2022 07:00
Президентът Румен Радев е уверен, че ЦИК ще се справи с организацията на вота. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Съдът задължи ЦИК да приема електронни подписи от партиите

ГЕРБ отново ще е първата партия, регистрирала се в Централната избирателна комисия за парламентарните избори. Те внасят днес документите на коалицията си със СДС за участие в предсрочния вот на 2 октомври. Години наред млади активисти на ГЕРБ дежуряха денонощно пред комисията, за да гарантират, че партията ще е първата, но с излизането на Цветан Цветанов от нея тази традиция отмря.

ЦИК отвори процедурата вчера, но в първия ден желаещи не се появиха. Последни пък - на 17 август, когато изтича срокът, се очаква да внесат книжата си “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов ще чакат до последно решението на хората на Кирил Петков по офертата за съвместно явяване на изборите. Въпрос на математика е дали това ще гарантира мнозинство от 121 депутати, или всяка от партиите ще загуби избиратели, ако се явим с общи листи, отговарят засега от ПП и отлагат решението.

Затова и ДБ се готви за два варианта - с досегашните управляващи и без тях - в миналогодишния формат от “Да, България”, ДСБ и “Зелените”.

Това ще доведе и до последващо забавяне при регистрацията на листите - миналата година ДБ чакаха буквално до последния момент, което без малко не ги остави без листа в Стара Загора. Тогава общинската избирателна комисия отказа да впише кандидатите им заради липсващ подпис на ръка от съпредседателите на партията Христо Иванов и Атанас Атанасов. Проблем имаше и с друга част от документацията, внесена буквално минути преди времето за регистрация да изтече. След като ЦИК потвърди решението на ОИК, ДБ трябваше да чакат решението на съда, за да имат листа.

Вчера обаче Върховният админисративен съд предотврати подобен казус и тази година - с решението си задължи ЦИК да регистрира и с електронен подпис, който е равностоен на този на ръка.

Освен това “Промяната”, както и партията на Стефан Янев “Български възход”, чакат да изтече 7-дневният срок, в който прокуратурата може да обжалва съдебното решение за регистрацията им като партии. Така те няма как да подадат документи преди 16 август.

“Промяната” са готови с подписите, те обаче са за коалиция. Председателят на “Средна европейска класа” и досегашен депутат от ПП Констанин Бачийски вчера потвърди, че пак ще отидат заедно на вота, а преди това Кирил Петков и останалите водещи фигури на “Промяната” също заявиха, че пак ще се явяват със СЕК, “Волт” и “Социалдемократи”.

БСП също не бърза с регистрацията. Националният съвет на партията реши към изборите да се върви като коалиция “БСП за България”. В нея освен социалистите останаха “Екогласност” и политически клуб “Тракия”, аут са “Нова зора” и комунистите на Александър Паунов. Председателят на БСП Корнелия Нинова обаче обяви, че ще водят преговори за подкрепа с още десетина леви формации, но така и не уточни кои са. АБВ се присъединиха към коалицията за втория и третия вот миналата година и имаха и водач в Хасково - Владимир Маринов. Сега обаче преговори с тях не са водени, а за липсата на първи места научили постфактум.

Мая Манолова и “Изправи се.БГ” също бяха склонни за коалиция, но Армен Бабикян и Николай Хаджигенов с тяхното “Ние идваме” я изоставиха. ВМРО още преговарят с КОД и НФСБ, така че избистрянето на бъдещата патриотична коалиция ще отнеме време. По традиция ДПС ще се явят сами, но и те нямат навик да внасят първи документите си в ЦИК. “Има такъв народ” също не са дали индикация кога ще се регистрират.

На последните предсрочни парламентарни избори в ЦИК се регистрираха 22 партии и 7 коалиции.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>