24 000 мегавата ВЕИ са заявени за строителство, обсъждат как ще ги издържи мрежата

10.08.2022 14:46 Марияна Бойкова
Срещата в ЕСО с инвеститори, председателя на КЕВР Иван Иванов и зам.-министъра на енергетиката Еленко Божков.

Проектни заявления за изграждане на нови ВЕИ за над 24 000 мегавата инсталирана мощност са постъпили в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) до началото на август 2022 година. Пиковото потребление на България не е стигало 8000 мегавата, а инсталираните мощности и нас са 12 000 мегавата. 

Огромният брой заявления наложи ръководството на ЕСО обсъди неотложните стъпки за адекватното развитие на електропреносната мрежа на работна среща с ВЕИ-инвеститори, в която участваха председателят на КЕВР Иван Иванов и служебният заместник-министър на енергетика Еленко Божков.

Този бум е от 2019 година до началото на  август 2022 година.  Със заявените за изграждане нови ВЕИ от над 24 000 мегавата е достигнат абсолютният лимит на електроенергийната система, което изисква неотложното и адекватно планиране на бъдещето разширяване на електропреносната система, заявяват от ЕСО.

ЕСО провежда поредица от срещи с ВЕИ-инвеститорите за обсъждане на съвместни, координирани действия за разширяване на електропреносната мрежа, за да бъде посрещнат огромният инвеститорски интерес към възобновяеми източници.

.До момента в Североизточна България са заявени за изграждане  са 3000 мегавата  вятърни и фотоволтаични централи, а в района на градовете Любимец и Свиленград инвестиционните проекти са за близо 1000 мегавата фотоволтаици.  

Законодателните инициативи за регламентиране на процедурите за навременно планиране и реализиране на нужните инвестиции за развитие на електропреносната мрежа и изграждане на необходимата инфраструктура бяха във фокуса на дискусията.

По време на срещата ръководството на ЕСО очерта визията си за координирано с ВЕИ-производителите развитие на електропреносната мрежа и осигуряване на необходимия електропреносен капацитет, което трябва да се базира на заявения инвеститорски интерес.

Пред ВЕИ-производителите беше изтъкнато, че Министерството на енергетиката съвместно с ЕСО са подготвили проект на нормативни промени, с които да се гарантира изпълнението на реформите, залегнали в Плана за възстановяване и устойчивост.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев изтъкна, че плановете за разширяване на електропреносната мрежа и осигуряването на оптимално най-добрите технически решения за присъединяване на новите ВЕИ-мощности трябва да следва инвеститорския интерес в съответния регион.

В рамките на дискусията изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев подчерта, че проектите за изграждане на нови ВЕИ-мощности са от изключителна важност за развитието на енергетиката на България.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>