“Промяната” и Стефан Янев с шанс да се явят сами на вота, съдът ги регистрира наведнъж в 17 без 5 (Обзор)

09.08.2022 23:11
Двама адвокати на партията на Стефан Янев се явиха на делото за регистрацията й в СГС часове преди съдът да вземе решение.
Един от офисите на "Продължаваме промяната" в центъра на столицата остана празен само ден, след като формацията стартира събирането на подписи за регистрация.

Шанс да се явят самостоятелно на предсрочните избори през октомври получиха “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев и “Български възход” на Стефан Янев. Малко преди да приключи работа в 17 ч вчера, Софийският градски съд даде зелена светлина те да се регистрират като партии. Така на практика те ще могат да подадат документи за самостоятелно явяване на вота пред ЦИК, но това ще е възможно едва в последния момент - на 17 август.

Решението на съда излезе броени часове след първото дело за регистрацията на “Български възход”. Това на “Промяната” пък бе на 5 август. По закон съдът има време да реши до 14 дни след това. Прокурорите и по двете дела веднага обявиха, че не виждат пречки за регистрация, затова и решенията се чакаха по-рано от законовия срок, но това за генералската партия изненада със скоростта си.

ЦИК стартира днес регистрацията на партиите за вота

и приключва на 17 август в 17 ч. Затова, ако съдът бе чакал 14 дни, и двете формации нямаше как да се явят самостоятелно, тъй като решението за регистрацията им щеше да излезе след крайния срок на комисията.

Наглед имаше и друга пречка - нужно е да се представи актуално състояние на партията към датата на насрочване на изборите, т.е. 1 август. Според юристите, до които “24 часа” се допита обаче, това значи, че всяка партия с актуална регистрация след тази дата има право да участва в изборите, а липсата ѝ преди 2 август не се явява пречка. Текстът е вписан като гаранция, че заличени партии няма да се явят на изборите.

Сега и партията на експремиера, и тази на бившия служебен министър-председател имат възможност да се явят сами. Но преди това от вчера за тях тече друг - 7-дневен срок, в който прокуратурата може да обжалва решението на съда. Той приключва идния понеделник - 15 август. Така те може да влязат в регистъра още на 16 август и така на 17-и да подадат документи пред ЦИК като редовно вписани.

“Промяната” обаче вече събира нужните за регистрацията в ЦИК 2500 подписа като коалиция, а не като самостоятелна партия, видя репортер на “24 часа”.

На бланката, която от ПП дават на активистите си, е поставено логото ѝ, но с химикал е задраскано “партия” пред името и е дописано “коалиция”. Кирил Петков и Асен Василев вече увериха, че и на тези избори ще се явят с партньорите си от ноемврийските избори “Волт” на Настимир Ананиев, “Средна европейска класа” на Константин Бачийски и “Политическо движение социалдемократи”. Тогава те им бяха мандатоносители, тъй като ПП още не беше партия.

До седмица от “Промяната” ще решат и дали искат съюз с “Демократична България”, какъвто съпредседателят на десните Христо Иванов неколкократно оферира.

Бившият служебен премиер Стефан Янев още не е казал как ще се явява. Той бе поканен за голям патриотичен съюз от ВМРО, след като формацията му се определи като национално-консервативна. Досега обаче генералът не е коментирал официално темата, а вчера

не се яви на срещата, която патриотите организираха

Янев вече е водил разговори за коалиция със “Съюза на свободните демократи” на Стефан Софиянски, научи “24 часа”. Партията на бившия столичен кмет остана извън изборната надпревара миналата година на 4 април, след като не успя да си намери коалиционен партньор.

От ВМРО започнаха преговори с КОД на Петър Москов и НФСБ, която след оттеглянето на Валери Симеонов се оглавява от дясната му ръка Борис Ячев. Последните са бивши партньори на ВМРО от минали години, заедно управляваха в коалиция с ГЕРБ в кабинета “Борисов 3”. С формацията на Москов пък имаше опит за преговори още за изборите на 4 април 2021 г. Но тогава той отказа на ВМРО заради съюза им с “Воля” на Веселин Марешки и влезе в коалиция с “Републиканци за България” на Цветан Цветанов.


Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>