Съдът във Варна остави в ареста Алексей Алчин, за когото Русия поиска екстрадиция

09.08.2022 15:22 Надежда Алексиева


 Варненският апелативен съд потвърди определението на Варненския окръжен съд от 2 август, с което руски гражданин, издирван от родината си за укриване на данъци, е задържан под стража, съобщават от пресслужбата на институцията.
Макар че вчера първата инстанция се произнесе по същество за екстрадицията му, производството по определяне на мярката му за неотклонение е инициирано преди това, с жалба срещу предходния съдебен акт на Окръжния съд. Освен това, решението за екстрадиция не е окончателно и подлежи на обжалване.

Пресслужбата припомня, че 46-годишният Алексей А. е издирван по обвинение в укриване на данъци в големи размери. В резултат на деянието са били нанесени вреди на руската държавна хазна за над 282,5 млн. рубли. Според властите в родината му, мъжът се е укрил, което е наложило международно издирване чрез Интерпол. При предходно произнасяне Варненският апелативен съд му определи временна мярка за неотклонение „домашен арест“. Русия е изпратила нужните документи по искането за екстрадиция, заради което Окръжната прокуратура е поискала постоянен арест. Искането е уважено от Окръжния съд на 2 август и именно това определение се обжалва.

В съдебното заседание адвокатът призна, че производството е лишено от
съдържание, тъй като с вчерашното си решение първата инстанция допусна екстрадицията на руския гражданин и потвърди задържането му под стража. Представителят на Апелативната прокуратура се съгласи с тази позиция.
Варненският апелативен съд взе предвид, че делото е претърпяло развитие пред първата инстанция и тя е постановила решение за предаване на Алексей А. на Русия. Произнасянето е обвързано с разпоредбата на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, че във всички случаи на решение, с което допуска екстрадицията, съдът взема мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на исканото лице до фактическото му предаване.
Макар и формално от гледна точка на закона, е необходимо въззивната инстанция да се произнесе по поставеното от защитата искане за преразглеждане на взетата на 2 август мярка.

Съдебният състав е категоричен, че никъде в материалите по делото няма данни за риск от евентуално преследване на Алексей по политически причини или от изтезания и нехуманно отношение. Деянието, за което той е обвинен, е извършено през 2015 г., а издирването му е започнало през 2018 г. Няма доказателства по делото, които да правят него и настоящата политическа ситуация.
Целта на мярката за неотклонение е да предотврати опасността от бягство и укриване, когато се стигне неговата екстрадиция и евентуално предаване.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>