ДС участвала в подготовка на дискредитираща книга за Збигнев Бжежински

08.08.2022 17:51 Антоанета Маскръчка
Много от засекретените документи на ДС са вече достъпни след създаването на специална комисия.
ОРИАНА ФАЛАЧИ

Фалшиви документи от ДС за САЩ и Турция се пазели в швейцарска банка като изключително ценни

Ориана Фалачи ползвала данни от българските служби в повестта си “Един мъж”

Разпространение на лъжливи слухове, документи от името на мними организации като копия или в оригинал, “губeне” на документи, които да бъдат намерени от заинтересовани хора, отпечатване и разпространение на листовки, брошури и дори книги, са били част от арсенала при провеждане на активните мероприятия на Държавна сигурност от 60-те до 90-те години на XX век.

Всички поделения на МВР и дипломатическите служби са били инструктирани да събират и доставят образци на писма, бланки, печати, подписи на държавни дейци и др., въз основа на които се изработват документите, необходими за провеждане на активните мероприятия за разобличаване и дезинформация.

Специално документационно направление е осигурявало канцеларски материали,

пликове, хартия, мастила, химикалки, пишещи машини, комплекти от букви за различни шрифтове и друга логистика, осигуряван е превод на съответния език на текста, а след оформяне на създадения документ се е пускал за реализация.

Тези мероприятия са били адресирани основно към най-големия враг в лицето на Гърция, Турция, САЩ и като цяло НАТО, а целта е била създаване на противоречия между тях, както и намеса във вътрешнополитическия живот в южните ни съседки.

Нашите служби с лекота “създавали” всевъзможни организации и от тяхно име “развивали” дейност.

В плана на мероприятията за политическо влияние през 1964 г. например е било предвидено разпространение в Турция на позиви от името на фиктивната организация “Съюз на младите ататюркски офицери”, в които да се критикува турското правителство, както и мероприятие за компрометиране на началника на Генералния щаб на турската армия ген. Сунай.

Планирано е още и да се “изготви и разпространи документ, изхождащ от въоръжените сили на САЩ, с който се дават указания за запазване в тайна на случаи на аварии с атомни оръжия и техника в района на Средиземно море и радиоакивно заразяване на гръците териториални води”.

Много от тези мероприятия са давали резултат или поне са получавали широк отзвук, става ясно от отчетите на Първо главно управление (ПГУ) на ДС, разсекретени от Комисията по досиетата.

В един от докладите за дейността на ПГУ в областта на активните мероприятия за 1981 г. се отчитат сериозни успехи.

Ръководителят на отдел 8, който се занимава с това, казва: “Ако внимателно се вникне по-надълбоко във вътрешно-политическия живот и отношенията между Турция - Гърция - САЩ, трудно можем да намерим област на изострените турско-американски, турско-гръцки и американо-гръцки отношения, където нямат пръст пряко или косвено и нашите активни мероприятия”.

Години наред ДС работи упорито и последователно по десетки операции.

Една от най-мащабните е операция “Кошмар”,

целяща да компрометира политиката на САЩ в Турция и през 80-те вече успява да предизвика силна антиамериканска кампания в Турция. Българските служби изфабрикуват документи, “разобличаващи САЩ в шпионаж срещу Турската република”.

“Нашите документи, доведени по съответен канал до турски държавен и политически деец, се държат заключени в швейцарска банка като ценни и автентични документи, а след това се публикуват на първите и заглавни страници на книги, брошури, статии и пр., обвиняващи американците и създаващи непреодолима пропаст между тях и различните партии и групировки в Турция”, отчитат от Първо главно.

От друг документ пък става ясно, че това “дава повод да се напишат и издадат в Турция книгите “Истинският лик на двустранните спогодби” на пожизнения сенатор Хайдар Тунчканат и “Америка в Турция” на Невзат Юстин, в които бяха поместени документите на нашите активни мероприятия”.

Намеса на българските служби според доскоро секретните документи има и в опитите за очерняне на Збигнев Бжежински. В справка за проведените по-значими активни мероприятия за периода 1979 - септември 1980 г. пише: “Активно мероприятие “Заклет враг-80” е съвместна операция със съветските другари, насочена към разобличаване и   компрометиране на съветника на президента Картър по въпросите на националната сигурност Збигнев Бжежински.

Самото мероприятие представлява подготвена от нас книга за обекта, която по закрит канал ще излезе от печат в Гърция в началото на октомври.”

Какво точно е участието на българските служители на ДС обаче, не става ясно от документа.

През 1979 г. също се отчита интересен ефект от работата на Осми отдел на ПГУ.

“Особено силно се изрази ефектът от активно мероприятие “Катастрофа” с издаването на книгата “Един мъж” от известната италианска журналистка Ориана Фалачи, която с голямо професионално умение е използвала изпратените от нас “документи”, разобличаващи гръцката хунта и министъра на националната отбрана Авероф”, се казва в доклада.

Отново няма подробности какви документи са били предадени на авторката, но книгата , преведена като “Един мъж” е една от най-силните творби. Написана е като обръщение към нейната голяма любов - гръцкия борец за свобода Александрос Панагулис, борец срещу режима на гръцките полковници и организирал неуспешния атентат срещу диктатора Йоргос Пападопулос на 13 август 1968 г. чрез поставена на пътя бомба.

Разкрит е и е изпратен в затвор, където остава пет години, подлаган на жестоки мъчения. Амнистиран е през 1973 г. и е интервюиран от Фалачи, когато започва и интимната им връзка, продължила три години.

След края на режима на полковниците Панагулис е избран за депутат

в гръцкия парламент. Там той вади секретни документи и влиза в открита война с министъра на отбраната Евангелос Авероф. Панагулис умира при странни обстоятелства при автомобилна катастрофа в Атина на 1 май 1976 г.

След смъртта му в продължение на три години Фалачи пише посветената на него книга Un Uomo - изключително въздействаща творба за силата на човешкия дух и воля за свобода и справедливост.

Мнима роялистка организация, измислена от Първо главно довела до ареста на 14 генерали в Гърция

Изключително активни са българските служби в годините на военната диктатура в Гърция от 1967 до 1974 г. в рамките на дългосрочната операция “Свобода”, която започва през януари 1969 г.

В резултат на едно от активните мероприятия на операцията ДС успява да създаде “Свободни гърци” - “фиктивна антихунтовска организация сред действащи и уволнени офицери, с такъв авторитет и правдоподобност, че не само имаше анонимни писма, петиции, позиви, възвания и др. форми на антихунтовска изява, но и група офицери застанаха зад нея и заявиха след падането на хунтата, че са реализирали конкретна дейност в рамките на тази организация”, се казва в един от отчетите за работата на ПГУ.

Мнимата нелегална роялистка организация “Свободни гърци” разпространява позиви, прокламации, обръщения, оформяни на бланки, с печати и подписи на организацията, ръководена от ген. Пелопидас, измислен от нашите агенти псевдоним.

Тогава гръцките официални власти съобщават, че са я “разкрили” и според тях тя е имала за цел насилствено да свали законното гръцко правителство.
В организацията “участвали” роялистки офицери, вдъхновявани и ръководени от крал Константин.

“Като последица от “разкритието” на организацията през май 1969 г. в Гърция бяха арестувани 50 привърженици на краля, главните ръководители на заговора, от които 14 генерали. В продължение на 1 г. арестуваните бяха под следствие.

10 души бяха освободени, а 40 бяха въдворени на островите Самотраки и Китира, без да бъдат съдени”, се казва в доклад за работата на отдел 8-и на ПГУ по линия на активните мероприятия.

Несъществуващата организация “Свободни гърци” става доста популярна в Гърция и се стига дори дотам, че взривяването на паметника на Труман в Атина през 1971 г. е приписано на мнимата организация, вдъхновявана от крал Константин.

“Има реални основания да се счита, че наред с обективните причини за ликвидиране на монархията в Гърция операция “Свобода” със своята разновидна дейност и целенасоченост има определен дял за ликвидирането на реакционния монархически институт и обявяването на Гърция за република”, отчитат в справка за “приноса на нашите активни мероприятия за настъпилите положителни промени в Гърция” от 1974 г.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>