Прецедент: Партиите се изпокараха за постовете в РИК, ЦИК ще назначава 80% служебно

07.08.2022 22:30 Весела Бачева
Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 2 октомври.

Съгласие постигнато в едва 6 от общо 31 избирателни района

Партиите се изпокараха кой да оглави районните избирателни комисии. Само в 4 области в страната членовете на РИК, които са по партийни квоти, се разбраха помежду си за шефските позиции - председател, заместници и секретар.

Съставите се определят на консултации при областните управители, а 7 август беше крайният срок за провеждането им. По закон там, където не се постигне съгласие, Централната избирателна комисия ще трябва да разпредели креслата служебно. Винаги е имало напрежение на отделни места, но до блокаж в близо 80% от РИК-овете се стига за първи път.

Най-желани са председателските и секретарските места. Те са само по едно, а заместник-председателите са по двама във всяка РИК.

Тази година

сблъсъкът е между “Промяната” и ГЕРБ

ДПС пък държат най-много да имат секретар, а БСП - зам.-шеф.

От “Има такъв народ”, “Възраждане” и “Демократична България” се оказаха без претенции за постове в повечето РИК-ове, установи проверката на “24 часа”.

Благоевград, Перник, Търговище и София са областите, в които партиите успяха да се разберат. Столицата се дели на 3 многомандатни избирателни района. Така до разбирателство се стигна само за 6 от общо 31 районни комисии, което е под 20%.

Идентични са съставите в Благоевград и Перник - председатели на “Промяната”, замове от ГЕРБ и БСП и секретари от ДПС. В Търговище картината е подобна, но с председател от БСП и заместник от ПП. Столичните състави не станаха ясни до края на деня. Информация за протичането на консултациите не излезе единствено от Софийска област. Във всички останали райони ще се очаква решението на ЦИК.

12 август е крайният срок за разпределяне на постовете.

От 13 август комисиите трябва да заработят

по организацията на вота през октомври.

МВР и ЦИК вече са в контакт и започват работа по изборите след вторник. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в неделя по време на посещението си в село Рогош край Пловдив.

“Очаквам взаимодействието между полиция и прокуратура да се засили в хода на изборния процес и това да доведе до установяване на лицата, които стоят зад корпоративния и купения вот, до тяхното привличане под наказателна отговорност и изправянето им пред съда”, каза Дерменджиев.

И след преброяването от миналата година, което установи намаляване на населението у нас, остава досегашното разпределение по колко депутати излъчва всеки многомандатен район. Това стана ясно от решение на ЦИК от края на седмицата.

Най-много представители в парламента изпраща столичният 23-и МИР - 16. Следват Варна с 15 избраници и Бургас и 25-и МИР в София с по 14.

Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол пък са районите с най-къси депутатски листи - те излъчват само по 4-ма представители в парламента.

Българите в чужбина, които искат да гласуват, ще могат да подадат заявление за това електронно на сайта на ЦИК. Системата ще заработи след 14 август. До 6 септември ще се приемат предложения за това къде да бъдат отворени избирателни секции. До неделя дипломатите ни в чужбина можеха да поискат съгласие от приемащите държави за провеждане на изборите. Разрешение ще трябва да получат и за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските служби.

Къде и по колко секции ще има в чужбина, ще ясно до 10 септември. МВнР пък вече покани чуждестранни наблюдатели за 2 октомври.

Предсрочните избори са насрочени за 2 октомври.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>