Деси Цонева взимала уроци по пеене заради песента ѝ с “Акага”, посветена на баща ѝ

07.08.2022 18:05 Мария Начевска
Деси Цонева в кадър от песента й "Винаги"
Журналистката по време на снимките на клипа към песента в Арапя
Портретът на Димитър Цонев, рисуван в клипа
Деси Цонева и баща и? в тв студио

“Винаги” е “подарък за моята звездичка - тати”, ще излезе на 30 август - рождения ден на обичания журналист

Не мога вече да ти кажа нищо,

смъртта във сълзи любовта обръща.

И колкото да искам пак да си до мене,

уви, не ни остана време...

Тези стихове Деси Цонева пише малко след най-страшния ден в живота си, когато баща ѝ - популярният и много обичан журналист Димитър Цонев, внезапно си отива след тежък инсулт на 23 август 2016 г.

Днес тя ги е превърнала в песен, посветена на него, за да направи “подарък за моята звездичка - тати”.

Затова “Винаги”, както е наречено парчето, което Деси изпълнява заедно с групата “Акага”, ще прозвучи за първи път в ефира на 30 август - рождения ден на Митко Цонев, който трябваше да навърши 63 години.

Стиховете на Деси са под формата на речитатив и са част от песента.

Откакто баща ѝ си тръгва завинаги, тя все искала да направи нещо в негова памет. “Мислех да е документален филм, но гласът му много ме разстройва, затова нямаше как да го монтирам. Така се роди идеята за песен”, разказва Деси Цонева.

Журналистката винаги е искала да пее и го е правила, макар и не толкова вярно, с баща си, докато бил жив. Обикновено се разпявали в различни пиано барове. “Няма да забравя една такава вечер с участието на “Акага”! Той беше толкова щастлив”, обяснява тя. Точно заради това Цонева решава да помоли именно музикантите от групата да работят заедно по този музикален проект. “Идеята ми бе приета веднага и нещата започнаха да се получават много добре.”

Песента се казва “Винаги”, като текстът и музиката са на Краси Куртев от “Акага”. А използваният речитатив е от стихотворението на Деси, което е за всички загубени бащи. “Сигурна съм, че много хора ще се припознаят в песента”, добавя тя.

Клипът е сниман в Арапя. Каква е историята, която той разказва, Цонева все още не иска да издава. Преди няколко седмици само загатна за него, като публикува едва два-три кадъра. Впрочем единият е много личен и трогателен - жена седи на морския бряг и рисува портрет на Димитър Цонев. Щрихираният образ е дело на Силвия Богоева - художник и педагог, както и приятелка на Деси.

“Аз съм продуцент на целия “масраф”, както се казва”, обяснява Цонева. Това всъщност е първият ѝ реален продуцентски проект, след като е завършила магистратура “Продуцентство в електронните медии” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Това е и първият път, когато Цонева се осмелява да пее сама. И за да не се изложи, взела няколко урока по пеене от Етиен Леви. Той, както е известно, е не само прочут певец, но и много добър вокален педагог.

“Дано да се хареса на публиката тази песен, в която вложих и сърце, и душа, и всичко!”

Деси, която продължи по пътя на своя баща в журналистиката, казва, че той я е научил на всичко в професията ѝ. “Но най-важното е, че учеше всички да бъдат добри хора”, добавя тя. За нея спомените ѝ с милия ѝ татко са любими, дори сега, като го няма, осъзнава колко ценен е бил всеки миг, в който са били заедно. Но най-обичала да пият вино на верандата и да си говорят.

Почти осезаемо е присъствието му в живота ѝ, още повече че баща ѝ непрекъснато се явява в сънищата ѝ. “Даже последния път ме прегърна и буквално го усетих. Каза ми, че му е мъчно, че не съм на екран”, разказва тя.

Деси Цонева беше репортер от екипа на Гала в предаването “На кафе” в два поредни сезона. Дори 11 дни след раждането на дъщеричката ѝ през 2019 г. тя се връща на работа, но напуска през следващата година. Сега загатна за евентуално връщане на малкия екран още този сезон, но не издава повече от суеверие.

В момента журналистката се занимава с различни проекти. Нищо чудно дори да направи втора песен. Освен това е запален кулинар и от няколко месеца има страница в инстаграм, където качва видеа и показва рецепти на любими нейни ястия. “Обожавам да готвя! И мисля, че съм доста добра и скромна”, смее се тя. Същевременно поддържа свой кулинарен влог в ютюб, наречен “Приключенията на Деси Цонева”.

Така както баща ѝ беше изключително близък с децата си - Деси и брат ѝ Димитър, по същия начин и тя е непрекъснато с рожбите си. Дъщеря ѝ Бианка-Димана е почти на три годинки и е дете на любовта на Деси с настоящия ѝ съпруг - издателя Явор Стефанов. Синът ѝ Янчо е от предишния ѝ брак с Янчо Таков-младши.

Сега, когато децата са във ваканция, всички заедно прекарват много време в семейната къща до Варна.

Внукът на Митко Цонев сигурно е най-обичаното дете от своя дядо. Журналистът водеше малкия Янчо навсякъде, оставяше го да се катери по главата му, угаждаше с усмивка на детските му желания и двамата все се прегръщаха. Научи го да кара ски и да плува. “Беше му като истински баща. Бащата, който няма”, казва всеки път Деси Цонева за близката връзка между двамата.

Синът ѝ много добре си спомнял своя дядо, но не плачел. “Много силно момче е”, казва майка му.

Цонева често води дъщеря си, която Митко Цонев не доживя да види, на гроба му и ѝ говори за нейния дядо. “Един ден ще им разкажа всичко”, обещава тя.

Иска децата ѝ да наследят доброто сърце на Митко Цонев. А докато била бременна с Бианка-Димана, се молила тя да прилича на своя дядо. Момиченцето обаче се оказало копие на майка си. Но поне има къдравата коса на дядо си.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>