Убиецът от Рогош е бил въоръжен в момента на задържането си

07.08.2022 13:32 24 часа Пловдив онлайн
Министър Иван Демерджиев в Рогош. Снимка: Румен Златански.

39-годишният Николай Христов, който снощи застреля чичо си и двама свои братовчеди в пловдивското село Рогош, е бил въоръжен в момента на задържането си. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев, който е на място в селото. Затова е било важно нападателят да бъде издирен максимално бързо. Преди да извади оръжието, Христов бил извел децата си от къщата, а след стрелбата се укрил в дома на майка си и баща си.

Срещу него са повдигнати две обвинения - за убийство на повече от едно лице, и за незаконно притежание на оръжие, каза заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Наказанието за първото може да бъде от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор без право на отмяна. За второто обвинение присъдата може да бъде лишаване от свобода от 2 до 8 години.

Галина Андреева добави, че още снощи след установяване на престъплението са започнали процесуално-следствени действия. Извършени са претърсвания и изземвания. Иззето е оръжието - ловна пушка, нерегистрирана по законния ред. Извършени са множество разпити. Стрелецът е задържан за 72 часа.

"Предисторията на убийствата е спор между близки и роднини - търсене на правата от едната страна по отношение на имота. Тепърва ще се установи законен ли е имота", каза Андреева.

Алкохолната проба на Николай Христов е отрицателна.
Стрелбата е заради спор за имот и министър Демерджиев ще проверява имало ли е подадени сигнали в полицията за напрежение в това семейство. "Особено ме интересува имало ли е сигнали от последните години", заяви той. МВР ще наблегне на превенцията при такива престъпления. В най-скоро време ще започне проверка на лицата, заподозрени, че притежават незаконно оръжие. За тези акции МВР ще си сътрудничи активно с прокуратурата.

Министър Демерджиев добави, че явно при такива тлеещи конфликти не са приложени от органите на реда всички мерки за превенция. Той похвали пловдивските полицаи, че са действали много бързо и професионално и са задържали стрелеца от Рогош без да пострада никой при акцията.

"Не говорим за акции в махали, а за стари тлеещи конфликти, подобни на този, който ескалира в Рогош. Там, където има такива разправии и съществува опасност те да се възпламенят, ще вземем мерки и ще търсим дали участниците в тях разполагат с незаконно огнестрелно оръжие", заяви още вътрешният министър. Само така можело да се предотвратят такива инциденти в бъдеще.

„Само конструктивната съвместна работа може да доведе до добри резултати и се надявам така да продължим и на национално ниво“, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който също пристигна в Рогош.

"Всички в Рогош сме потресени от този инцидент. Не сме имали досега такъв случая. Местните хора са трудолюбиви и скромни", коментира кметицата на село Рогош Величка Величкова. Тя благодари на служителите на реда  за бързата реакция при залавянето на автора на престъплението. Полицейски патрули ще продължат да дежурят в селото за спокойствието на местните жители.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>