Внукът на Гълъб Донев вече е инфлуенсър

06.08.2022 21:00
Гълъб Донев заедно с дъщеря си Габриела и внука Роби
Донев със съпругата и дъщеря си
Тази снимка от Москва на семейство Доневи събуди подозренията, че новият премиер е русофил.
Гълъб Донев на почивка със съпругата си Нели
Габриела Донева заедно с бащата на детето си Тери

Семейството е най-тайната тайна за новия служебен премиер. А отскоро и военното му образование

Моментална смяна на всички зам.-министри и областни управители на предното правителство навлякоха на новия служебен премиер Гълъб Донев обвинения, че чегърта “Продължаваме промяната”, както и ГЕРБ не е бил чегъртан от предишните кабинети, назначавани от президента Румен Радев.

Преди да се захване с чегъртането във властта, Гълъб

Донев изчегърта семейството си от интернет

Повечето профили в социалните мрежи вече са закрити, оставен е само общият на дъщеря му Габриела и внука Роби. Но с премахната снимка на щастливия дядо от миналата година. Донев се сдоби с първия си внук, когато пак беше във властта, но само като вицепремиер във второто служебно правителство на Стефан Янев.

А внукът Роби вече е инфлуенсър и интернет звезда. И очевидно за разлика от дядо си няма нищо против да е публична личност. Поне докато за присъствието му в интернет се грижи Габриела Донева.

А заедно с 11-месечния Роби тя има амбицията да измести форума БГ-Мама като място за съвети за млади майки. Това е поредната амбиция на дъщерята на Донев след организираните от нея курсове за фотографи и актьорско майсторство.

Именно като

собственик на студиото “Зелената стая”, в което деца се учат за актьори,

Габриела Донева дава и единственото си интервю досега пред блог за кариерно развитие на жените и майките.

Там разказва, че 67 пъти е чувала “не”, докато си намери първата работа като кастинг агент в Лондон.

Баща на детето е автомобилният състезател Стериян Фолев

Той и Габриела са съученици от Американския колеж, а след това Тери търпеливо я чака да се изучи в чужбина. Негова била и идеята за блога на Габриела.

“Обадих се на баща ми и му казах, че се прибирам в България. Аз съм единствено дете, и то момиче, така че той много се зарадва. Каза, че се радва, че ще се прибера, и ме подкрепи. Майка ми искаше да стискам зъби малко. Да задържа работата още. Тя прекарваше много време там с мен и знаеше колко е хубаво. Не ѝ се искаше да зарежа всичко това. Но не я послушах. Разбира се, когато се прибрах, беше щастлива”, казва още дъщерята на Донев в интервюто за женския блог. Но не назовава името нито на баща си, нито на майка си.

Гълъб Донев също никога не е бил словоохотлив за семейството си, въпреки че вече над 20 г. обитава високи постове - шеф на Главна инспекция по труда, главен секретар на министерство, зам.-министър, министър. Само докато бе в социалното министерство,

обичаше да се шегува, че го издържа жена му Нели, която е зъболекарка

Защото заплатите в социалната сфера са ниски. Спорадично тя е пускала в социалните мрежи и общи снимки от почивки и пътешествия до далечни места. Именно заради една от тези снимки служебният премиер бе обявен за русофил, защото фотото е от екскурзия в Москва.

Руска връзка беше открита и покрай участието му в изграждането на комплекса “Камчия”, който е собственост на правителството на Москва. Според бивши колеги на Донев от социалното министерство сегашният премиер като главен секретар на социалната министърка Емилия Масларова в правителството на тройната коалиция активно работил проектът да се случи. И дори навивал кметството в Аврен да преотстъпи терени на Москва, за да се изгради детският ваканционен комплекс. Както за всичко останало Донев просто не говори по темата.

Освен семейството от интернет Гълъб Донев е изчегъртал напоследък и образованието си. Когато през пролетта на 2021 г. бе обявен от президента Румен Радев за вицепремиер и министър на труда и социалната политика, впечатление от биографичната му справка направи липсата на първото му висше образование - офицер от Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Останаха само магистратурите по финанси от УНСС и по право от Русенския университет “Ангел Кънчев”.

И в момента според публикуваната на интернет страницата на правителството биография на родения през 1967 г. премиер след средното си образование от Руската гимназия в София той очевидно направо е завършил магистратура в УНСС. А докато бе зам.-министър на социалната политика, Донев никога не е крил първото си висше образование. То присъстваше и в официалните му биографии.

Всъщност през 80-те години на ХХ век Донев първо завършва военновъздушното училище. Но не е летец като президента, а образованието му е политически и административен профил.

С Радев не са се засекли във военното училище дори като курсанти

въпреки спекулациите, че са приятели оттогава. Не е известно дали Донев и Радев не са служили някъде заедно по поделенията. Факт е обаче, че сегашният служебен премиер е бил един от първите, поканени от държавния глава за служебен министър през 2017 г. Тогава, едва встъпил в длъжност, на Радев му се наложи да съставя първото си служебно правителство, след като Бойко Борисов подаде оставката на правителството си именно заради загубата на ГЕРБ от Радев на президентските избори.

Какво е правил Донев като военен и въобще преди 2001 г., всъщност не се знае. В биографията му също не пише дали и колко време е бил част от армията. Трудовият му път сякаш започва през 2001 г., когато постъпва на работа в Министерството на труда и социалната политика. Направо като директор на “Условия на труд и управление при кризи”.

През 2005 г. става и.д. главен секретар на социалното министерство, след като на власт идва Тройната коалиция, а министър става Емилия Масларова. Именно от това му време е историята с “Камчия” и преговорите с Москва. Заради издигането му от Масларова, Донев често пъти е обвиняван, че е социалист. Самият

той не крие левите си убеждения, но всъщност не е партиен член

И всъщност връзката на Донев е с бившия лидер на БСП и премиер по това време Сергей Станишев. Той е само година по-голям от сегашния министър-председател, а двамата учат заедно в 35-о училище в София (Руската гимназия).

“Моята биография в социалната сфера е доста дълга. Не съм политически обвързан с нито една партия – работил съм с Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова, Тотю Младенов”, отговаря на тези обвинения Донев през 2017 г.

През 2007 г. Масларова пък го праща начело на Националния институт по помирение и арбитраж, тогава става и шеф на Главна инспекция по труда.

Именно той е човекът, който въведе интегрираните проверки на трудовите инспектори. Дотогава те правят инспекциите само по определени специалности и работни места.

Новият началник на ГИТ веднага нарежда и инспекторите да започнат проверки в мините заради множеството трудови злополуки.

Колеги го описват като амбициозен и последователен. Донев прокарва наредба за фиксирани бонуси върху заплатите заради стаж и професионален опит. Обяснява, че

така се бори срещу “работодателите тарикати”

По-късно настоява работодателите да осигуряват анекс към трудовия договор, в който се записва добавка стаж. И обещава строги санкции на всеки, който се опита да се измъкне от правилото.

През 2009 г. при първото правителство на Бойко Борисов Донев е освободен от трудовата инспекция. Тогавашният социален министър Тотю Младенов обяснява, че ГИТ е занемарила инспекции над работодателите.

Донев обаче е назначен за зам.-шеф на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”. Остава там до 2014 г., когато като социален министър Хасан Адемов го връща в министерството като държавен служител. Още същата година става и зам. социален министър, но вече във втория кабинет на Борисов, когато титуляр е Ивайло Калфин. Донев остава до оставката на Калфин през лятото на 2016 г. През 2015 г. Донев измисли еднодневните трудови договори. Те са за наемане на работна ръка в земеделието и бързо станаха популярни сред агробизнеса.

Макар и сочен от министрите, с които е работил, за безспорен професионалист и експерт в социалната сфера, Донев не успява да изпълни целта си, когато бе министър през 2017 г. Тогава реши, че ще внедри най-сетне механизъм, по който работодатели и синдикати да договарят минималната работна заплата, а не държавата да я определя административно. В интерес на истината след него с тази задача се провалиха още министри, включително и последният Георги Гьоков стигна само до това да предложи механизъм, който всъщност вече е бил предлаган от всеки преди него.

Малко по-успешен опит Донев имаше като вицепремиер през 2021 г., когато по заръка на Румен Радев реши да вдига пенсиите. В крайна сметка успя, но всичките му предложения паднаха жертва на вихрещата се предизборна кампания и сметките излязоха леко пообъркани във финалния вариант на закона. Но пък в последните месеци пенсиите бяха преправяни толкова пъти, че и това вече е изчегъртано. Почти като снимката на щастливия дядо с новото внуче от преди 11 месеца.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>