БСП не изключи тримата министри, но се отрече от тях (Обзор)

05.08.2022 22:27 Павлета Давидова
Корнелия Нинова заяви, че изключването на Зарков, Лечева и Гечев не стои на дневен ред.
Костадин Паскалев е бил вицепремиер в кабинета на царя, без да пита БСП.

Ръководството и опозицията в спор: нарушен ли е уставът, или пленумът трябва да се пита само за участие в редовно правителство

Тримата социалисти в новия служебен кабинет - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, остават членове на БСП. Решението им да станат министри, без да попитат партийните структури, обаче накара другарите им от Националния съвет да се отрекат от тях и да обявят, че те представляват само себе си в служебната власт. А ръководството на “Позитано” 20 е категорично, че е нарушен партийният устав.

БСП се разграничава от членовете на Националния си съвет, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на партията и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло. Това гласи декларация, която червеният пленум прие в петък. Решението е взето с 93 гласа “за” срещу само трима “против”, обяви лидерката Корнелия Нинова.

Зарков, Лечева и Гечев не присъстваха, макар все още да са членове на Националния съвет.

На въпрос ще понесат ли тримата по-тежки санкции - като изключване например, председателката бе категорична, че санкцията е разграничаването от тях.

Не носим отговорност за действията им. Никога не сме имали намерение да ги изключваме и те остават членове на БСП, подчерта тя.

В дневния ред на пленума липсваше точка, изрично посветена на участниците в служебния кабинет. Темата обаче бе подложена на дълъг дебат в края на заседанието като част от точка “Разни”.

Пленумът на социалистите се дистанцира от всички партийци, които по някакъв начин участват в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Тези, които са назначени за министри, зам.-министри и областни управители, участват в това правителство в личното си качество, а не с мандат и като представители на БСП, подчерта Нинова.

В декларацията се припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

За първи път след като съдът възстанови членството им в Националния съвет на партията, на заседанието се чакаха и Кирил Добрев и Калоян Паргов, но само вторият дойде. Бившият шеф на БСП в София обясни на влизане, че Зарков, Лечева и Гечев са поканени в кабинета в лично качество и като експерти.

Ние не подкрепяме такива мерки. Не ги подкрепихме, когато Сергей Станишев “отстреля” Първанов, Румен Петков и компания. Не ги подкрепихме и когато Корнелия Нинова започна с този “подборен отстрел”, коментира Паргов въпроса за евентуално изключване на социалистите, влели се в служебната власт на президента.

Подобен прецедент вече е имало - Костадин Паскалев е бил в кабинета на Симеон Сакскобургготски без санкция на Националния съвет. Мисля, че всяка партия би се гордяла, ако нейни членове бъдат избрани като оценка за техните качества, каза още Паргов. БСП не бивало да е в толкова остър конфликт с най-рейтинговия човек в държавата - президента.

Има процедура в устава, която изисква представителите на БСП в правителството да бъдат с одобрението на Националния съвет. Нашият ръководен орган вече веднъж подходи по този начин, когато Янаки Стоилов като член на Националния съвет беше поканен да участва в служебен кабинет. Тогава той информира ръководството на партията и ние взехме решение, с което подкрепихме неговото участие. Нито президентът, нито съответните вече служебни министри не информираха ръководството за получена покана, категоричен бе обаче по-рано през деня зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин.

Самият Костадин Паскалев, споменат като прецедент, също се включи в заседанието. И обясни, че според устава на БСП

съгласие се иска само за участие в партийно правителство,

а това е служебно. И се възмути от отношението на ръководството към кадрите на БСП. Атаките срещу президента Радев пък нямали нищо общо със здравия разум.

В декларацията си обаче пленумът бе категоричен -

смята за недопустима намесата на президентската институция

във вътрешнопартийните дела.

Щаба си за изборите и водачите на листи определи още Националният съвет на БСП вчера. Както и местата за гражданска квота и коалиционни партньори. (Виж водачите в карето горе)

Начело на националния предизборен щаб ще бъде организационният зам.-председател на БСП Борислав Гуцанов.

Кампанията ще е позитивна с ясни послания какво ще постигне БСП след 2 октомври.

Акцент ще са ясните и сигурни доставки на газ

и да има сигурност в българските семейства. Както и за социалните придобивки, които успяхме да направим за 7 месеца - как ще ги разширим, за да видят перспектива младите семейства и пенсионерите, заяви Гуцанов.

В коалиция “БСП за България” остават “Екогласност” на Емил Георгиев и политически клуб “Тракия”. Отпадат обаче “Нова зора” и комунистите на Александър Паунов. Ще има споразумения за подкрепа с около 10 други леви партии, добави Нинова, без да уточни дали АБВ ще е сред тях. Миналия ноември техният представител Владимир Маринов водеше листата в Хасково, но в последните дни на 47-ото НС се дистанцира с гласуванията си. Сега водач там ще е член на БСП.

Нинова води листи в София и Благоевград, запазва ядрото водачи

Корнелия Нинова и на тези избори ще влезе в “лидерска битка” в столичния 25-и МИР, където обикновено листите се водят от партийни председатели, стана ясно, след като социалистите определиха водачите си. Лидерката ще води листата и в Благоевград, след като на двата вота през 2021 г. бе начело първо във Варна, а след това в Пловдив. Досегашният водач в Югозапада проф. Георги Михайлов, е изпаднал от първенците в листите.

Христо Проданов и Георги Свиленски ще са водачи в другите 2 района на София, а Иван Ченчев - в областта.

Аут е Александър Симов, който водеше във Враца. Сега там е изпратен Атанас Зафиров, който освобождава първото място в Сливен за местния областен координатор Деян Дечев. Вместо Крум Зарков в Русе е изпратен бившият земеделски министър Иван Иванов, който получава двоен шанс - остава начело и в Шумен.

Две листи отново води и Кристиан Вигенин - в Ямбол и Пловдив-град. Другите двама зам.-председатели на БСП Борислав Гуцанов и Ирена Анастасова запазват местата си във Варна и Монтана. Секретарят на партията, Вяра Емилова ще е отново в Ловеч, след като за последния вот изостави родната Силистра. Тук водач е бившият евродепутат и доскорошен земеделски зам.-министър Момчил Неков.

Петър Кънев запазва първото място в Бургас, Филип Попов във Видин, Мая Димитрова в Добрич, Бойко Клечков - в Кюстендил. След като вече няколко пъти Драгомир Стойнев води пазарджиклии, той ще направи това и сега. Сходна е ситуацията и в Плевен, закъдето е посочен проф. Румен Гечев. Бившият социален министър Георги Гьоков отново е начело в Старозагорско. Любомир Бонев ще води в Перник, а отличничката на БСП по преференции Веска Ненчева - Пловдив - област.

След като последния път Смиляна Нитова бе втора в Хасково, този път поема водаческото място. В Габрово за първи път от много време ще води местен кадър - Валери Митов.

Листата във Велико Търново отново е отредена за гражданска квота в лицето на ексдепутата Явор Божанков. В Търговище начело е областният шеф на БСП д-р Светослав Стефанов, а в Разград Добрин Добрев. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>