Омбудсманът поиска пари от държавата за горещата линия за закрила на децата, иначе тя спира до дни (Обзор)

04.08.2022 23:15 Весела Бачева
15 000 сигнала на година постъпват в центъра, но пари за горещата линия няма.
Омбудсманът Диана Ковачева

Поддържа я неправителствена организация, която с години обучава кадрите си как да предразположат малките жертви да споделят, а родителите - да виждат риска, и предава сигналите за педофили на ГДБОП и Интерпол

Дете, изнудвано да изпрати голи снимки на възрастен, ще се обади на горещата линия за безопасен интернет. Там обаче няма да има кой да му помогне, защото тя затваря. За това предупредиха от Националната мрежа за децата. На нея отговарят консултантите от Националния център за безопасен интернет (НЦБИ), който обаче може да спре, защото държавата не иска да го финансира.

В момента 50% от парите идват от Европейската комисия, въпреки че има условие и за национално подпомагане.

200 000 лева са нужни на центъра на година,

за да се самоиздържа, стана ясно от думите на психолога и обучител в него Яна Алексиева пред БНР.

10 от сигналите, които се получават на година, са за деца, станали жертва на педофили в интернет. На 1 септември обаче спира тяхното обработване. Заедно с това затваря и центърът, ако дотогава не бъде намерено решение на проблема.

Линиите са две - гореща и консултативна.

Горещата поема сигналите за тежко насилие, трафик и сексуална експлоатация над деца. А на консултативната може да се получат съвети при онлайн тормоз, сблъскване с опасно съдържание в интернет.

Така дете, което се чувства застрашено от нещо, случило му се в социалните мрежи, може да позвъни на телефона на центъра, а специалистите да му окажат помощ.

Тъй като обаче често става дума за престъпления, а работата е с непълнолетни, консултантите трябва да са добре обучени и да могат да говорят на “детски” език.

Центърът за безопасен интернет работи заедно с ГДБОП, Интерпол и Международната асоциация на интернет горещи линии, които вече са уведомени за затварянето му, а сътрудничеството им се прекратява.

Около 15 000 са сигналите, които получават в центъра на година,

а от откриването му през 2005-а са обработени 63 000. Двойно са се увеличили оплакванията от началото на пандемията - от 9289 през 2019 г. са скочили на 17 855 през 2020 г.

1500 от получените сигнали за 2021 година са в полето на Наказателния кодекс и са били отправени към ГДБОП.

Под опеката на Държавната агенция за закрила на детето съществува подобна линия - Националната телефонна линия за деца. Едва три обаче са оплакванията по сходни казуси там през последните 2 г., казват от мрежата за децата.

“Срам е за България като държава, че в ситуация на особено повишен риск, свързан с пандемията, войната в Украйна, нарастващите нива на бедност, социално изключване и маргинализация и ужасяващия дял на домашно насилие, да се окаже в ситуация на престъпно бездействие по отношение на един от малкото работещи канали за закрила на децата от посегателства”, написаха от националната мрежа в отворено писмо.

То е адресирано до президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев, служебния министър на електронното управление Георги Тодоров и омбудсмана Диана Ковачева.

Реакция от министрите още няма, а за случая стана ясно от социалните мрежи.

“Вече 16 години центърът изпълнява ангажиментите на държавата,

които произтичат от редица международни актове, към които страната ни се е присъединила. Именно в тази посока са и препоръките на Съвета на Европа да финансираме дейности, осъществявани от гражданското общество, за превенция на рисковете и защита на децата в дигиталното пространство”, написа в четвъртък омбудсманът Диана Ковачева. От своя страна и тя сезира шефа на агенцията за закрила на детето и още редица институции.

В центъра се организират и обучения за деца, родители и професионалисти, които също ще бъдат прекратени.

Само той членува от страна на България в Европейската мрежа за безопасен интернет, както и на международната организация, казва Ковачева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>