Президентът нареди кадри на БСП и силоваци във втория ешелон на властта (Обзор)

04.08.2022 22:00
Въпреки обвиненията от Корнелия Нинова, че е реваншистки настроен към БСП, президентът Румен Радев назначава социалисти на различни административни постове.
Надя Клисурска
Кристина Сидорова
Благовест Кирилов
Надя Младенова
д-р Тома Томов

Повечето областни и зам.-министри бяха на постовете и при двата му предишни кабинета

Дълбоко в банката кадри на БСП загреба новата служебна власт на президента Румен Радев, за да комплектува втория си ешелон.

Това става на фона на предупрежденията на лидерката Корнелия Нинова, че очаква да го направи зад гърба ѝ. И че вижда това като елемент от фиксацията на президента върху партията ѝ и битката му с нея. Червеният пленум се събира в петък да реши ще наказва ли тримата служебни министри, членове на Националния съвет на БСП - Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева, че са поели постовете без санкция на пленума.

Почти половината областни управи отиват при хора, които са били депутати или общинари от левицата или изявени местни функционери. Със соцпартията са свързани и голяма част от назначените през първите два дни на новата власт зам.-министри. Повечето от тях в момента нямат участие в органите ѝ, но има и активни политици от БСП. Например

още един довчерашен червен депутат влиза в екипа на служебното правителство.

В областните управи пък освен хора, свързани с БСП, преобладават бивши офицери от армията и МВР. Всъщност почти всички новоназначени управители вече бяха на тези постове миналото лято при двата президентски кабинета начело със Стефан Янев. Тогава обяснението да се търсят силоваци бе в нуждата да се пресече търговията с вот. Сега пак на тях за подготовката на изборите ще разчита и Гълъб Донев.

Червените областни управители от миналото лято бяха сменени при кабинета “Петков”, тъй като партньорите в четворната коалиция си поделиха квотите. Но сега се завръщат.

В София - област в креслото пак сяда бившият ляв депутат Радослав Стойчев. Неговият втори мандат съвпадна с първия на съпартийката му Кристина Сидорова в 44-ото НС. Тя пък поема Габрово, след като миналото лято бе зам.-управителка. 

Сидорова е член на Националния съвет на БСП и един от изявените критици на Нинова

Освен нея още 4-ма, които преди година бяха заместници, сега стават титуляри. 17 от общо 28 областни поемат старите си постове. Местата си запазват само трима, назначени при Кирил Петков - областният управител на Кърджали Даниел Делчев, на Русе Анатоли Станев и на Търговище Станимир Парашкевов.

В Разград предишният заместник Драгомир Златев ще е титуляр. Той е бил зам.-кмет на Самуил, но и част от администрацията на червения Денчо Бояджиев.

Агрономът Здравко Здравков, лидер на БСП в Крушари, също се издига в Добрич.

Червен от вчера е и областният на Благоевград Николай Шушков, оглавявал управата и преди година. Два пъти е бил зам.-кмет на града, бивш началник е на митницата на Кулата.

Александър Пандурски, който бе в областното ръководство на БСП в Кюстендил, отново ще отговаря за изборната подготовка и други дела на областната управа.

Николай Неделчев поема Силистра. Той е бил кмет на Ситово, сега е общински съветник и лидер на местното БСП.

В Сливен служебният кабинет отново разчита на БСП кадър - Минчо Афузов.

Иван Чолаков, който поема Стара Загора, комбинира двата тренда

- свързаност с червените и опит в МВР, включително и като шеф на областната структура. Познати в БСП средите са и управителите на Смолян и Ямбол - Стефан Сабрутев и Георги Чалъков.

Макар и да не е член на БСП, кариерата на Трендафил Величков също тръгва от нея. Дори бе зам.-шеф на младите социалисти, а опита си като областен управител на Пазарджик натрупа като квота на АБВ.

Полк. Георги Гугучков, който поема Велико Търново, също има близки отношения с БСП - бил е кандидат за общински съветник с тяхна листа, но преди това се е заиграл и със ССД на Стефан Софиянски.

Хасковско ще разчита на организационните умения на Минко Ангелов, който през годините е имал богат спектър политически предпочитания, а м.г. за кратко беше депутат от “Има такъв народ”.

В София - град се завръща Митко Михайлов, който без малко да извади БСП

от “Позитано” 20 - установи проблеми с договора, след като социалистите не спазиха новия закон и не подадоха документи за безплатно ползване на знаковата сграда за своя централа.

Бившата областна управителка на Стара Загора при правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев Мария Нейкова ще оглави управата в Бургас. А във Варна на поста си се завръща Марио Смърков.

Останалите областни управители идват от силовите структури. Изключение е изборът в Перник на Людмил Веселинов. Той е художник, 2 г. е бил част от съвета на директорите на НДК, а после оглавява съвета на директорите на държавното “Агроводоинвест” ЕАД.

Иван Петков в Плевен е бил шеф в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”.

Георги Митов във Враца е в системата на МВР до 2019 г., после минава в частния бизнес. За първи път е областен, както и колегата му в Шумен Христо Христов, който е декан на Факултета по технически науки в ШУ, но с дълъг опит в МО, МВР и ДАНС.

С военно образование и стаж в МВР е и управителят на Ловеч Светослав Славчев. И Монтана е за човек от системата - Валери Димитров. Както и Видин, където Огнян Михайлов вече на 2 пъти е бил на поста.

Ангел Стоев в Пловдив е дългогодишен служител на НСС и ДАНС.

Голямото завръщане от предишните две служебни правителства започна и по зам.-министерските постове.

Едно от знаковите пак е свързано с БСП - Надя Клисурска, която бе заместничка на Гълъб Донев като социален министър преди година, беу сменена веднага щом съпартиецът ѝ Георги Гьоков влезе в МТСП. Тогава поста си запази другарят ѝ Иван Кръстев, който обаче сега си отива. И Клисурска, бивше острие на БСП в 44-ия парламент, днес е критик на Нинова. Зам. в социалното става и проф. Емил Мингов, който е заемал различни постове в тристранката и арбитража към министерството. Третият заместник Наталия Ефремова е вътрешен кадър на ведомството, занимава се с управление на евросредства.

Депутатът от последните два кратки парламента Благовест Кирилов, който става зам. по електронното управление, също вече се води опонент на официално “Позитано”, след като единствен гласува с Крум Зарков срещу партийната повеля за връщане на хартиената бюлетина.

Изненадващ трансфер в МОН прави шефката на кабинета на вицепрезидента

Илияна Йотова - Надя Младенова. Тя също е кадър на БСП, а преди 8 г. оглавяваше кабинета на тогавашния просветен министър проф. Анелия Клисарова. Зам. образователен министър става и професорът по история на педагогиката Албена Чавдарова.

В МО Димитър Стоянов ще работи не само с бившата външна министърка Теодора Генчовска, но и с

шефката на политическия кабинет на Гроздан Караджов в МРРБ Катерина Граматикова.

Еленко Божков, прочул се с дърпането на шалтера на метрото по време на протестите преди 2 г., се връща в енергетиката, където бе главен секретар при кабинета на Жан Виденов. Бил е член на ДКЕВР, изпълнителен директор на “Енергопроект”, член на надзора на “Енел - Марица-изток 3”. Влезе в Стратегическия съвет на Радев, бе и в инициативния комитет за втория му мандат.

Мария Павлова, която бе правосъден министър в първия служебен кабинет на Радев, сега ще е заместник на Крум Зарков.

След прекъсване от няколко месеца Ренета Колева и Петър Димитров се завръщат в МОСВ.

Шефът на COVID отделението в Александровска болница Тома Томов

и д-р Лидия Стойкова пак ще са зам.-министри на здравеопазването. Завръща се заместникът при Стойчо Кацаров д-р Александър Златанов, който между служебните кабинети стана шеф на РЗИ - Перник, а преди това беше директор на здравната инспекция в София - област.

В земеделието се завръщат Георги Събев и Крум Недялков, а в МРРБ влиза Захари Христов, който има стаж в АПИ и частния сектор. Колежката му Поля Занева - Димитрова пък е работила в направление “Архитектура и градоустройство” на Столичната община, както и в Комисията за защита на конкуренцията.

В Министерството на културата се завръщат Борислава Танева и Пламен Славов, също някога депутат от БСП, а после част от екипа на президента.

В Министерството на финансите са назначени двама зам.-министри – Людмила Петкова и Даниела Добрева. Петкова заема длъжността за трети път, тя има дълъг стаж на ръководни длъжности в данъчната администрация. Колежката ѝ пък идва от поста съветник към кабинета на подуправителя и ръководител на управление “Емисионно” в БНБ.

Интересно е решението на фона на войната Украйна посланикът ни там Костадин Коджабашев да се прибере, за да стане зам.-министър на външните работи.

Спряганият за служебен вътрешен министър Венцислав Китанов ще е само заместник, а компания в МВР ще му правят Емил Ганчев и Моника Димитрова-Бийчър. Ганчев бе за кратко в КПКОНПИ, а от 2017 г. три години бе зам.-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. Бийчър пък бе зам.-министър на финансите в предишния служебен кабинет.

Петър Бучков и Петър Георгиев, който е доцент по противопожарна защита в Академията на МВР и е бил шеф на Обединен спортен клуб “Левски” и на ФК “Левски-Спартак”, влизат в Министерството на младежта и спорта.

Две са новите лица в Министерството на иновациите и растежа. Надя Христова идва от Фонда на фондовете и ББР, а Стефан Савов - от администрацията на президента.

Нинова: Радев има комплекс от мен като жената, която го създаде като президент

Тясна му е властта на “Дондуков”, иска и изпълнителната и да разбие партиите, подозира лидерката

Вероятно има и нещо такова - мъжки комплекс към жената, която го е направила президент.”

Този коментар по адрес на Румен Радев даде Корнелия Нинова в тв ефира в отговор на въпроса защо е ожесточението между “Дондуков” 2 и “Позитано” 20.

Всъщност тя перифразира пред bTV политолог, чиито заключения чела тези дни - че държавният глава има комплекс от хората, които са го създали. И надгради тезата му с идеята за “едипов” комплекс на Радев от нея. “Но това е в сферата на психологията...”, добави лидерката на социалистите.

Става дума за доцента по политология от СУ Милен Любенов, според когото у Радев има известно притеснение от хората, които са му дали път в политиката.

Нинова отново обвини президента, че е последователен в битката си срещу БСП. Върна към протестите от 2020-а, когато дошъл в парламента и обявил партията ѝ за част от статуквото. Той е част от групата, която свали правителството, повтори тя.

Ние война с него никога не сме водили, да сте чули някой да го напада, попита Нинова. Но в замяна на неизменната си подкрепа БСП получила само предателства.

“Нямам обяснение. Вероятно желание за власт, вероятно тясно президентство и желание за изпълнителна власт, разбиване на партиите и реда в държавата”, заподозря тя.

Служебният кабинет на Радев възстановявал модела “ГЕРБ и ДПС”. А назначаването на уволнения от нея шеф на борда на ВМЗ Никола Стоянов за икономически министър “е демонстрация от страна на президента и опит лично към мен да даде някакво наказание или унижение. Започва метла на хора, които се борихме с онзи модел и започва възстановяването му”, заяви Нинова.

Прогнозира, че Стоянов ще уволни ръководството на ДКК, на ВМЗ, на “Кинтекс”. Тя го отстранила м.г., защото по думите ѝ с уволнения шеф на “Кинтекс” Александър Михайлов участвали в схема за източване на държавните дружества. Вкарали като посредник за продажбата на оръжия фирмата на бившия зам.-министър от ГЕРБ Александър Манолев, чийто служител е бил преди това Михайлов. Всичко това се протектирало от бившата служебна министърка Даниела Везиева. Нинова информирала за това премиера Кирил Пеков и ги отстранила.

Манолев бе сред санкционираните по “Магнитски” и обвинен в злоупотреби с къща за гости с пари от ЕС.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>