Кметицата на Крумово: Клеветят ме, но спокойно - повече няма да се кандидатирам! (видео)

04.08.2022 19:00 Радко Паунов
Румяна Самоковарева Снимка: Личен профил
Така изглежда нерегламентираното сметище, което според учителя Николай Кочев се намира на 280 метра от последните къщи в Крумово. Снимка: Николай Кочев

- Атакува ме учител, най-вероятно с аспирации към поста ми - няма лошо, казва Румяна Самоковарева

- Уморих се от безсмислени битки, допълва още тя

Има ли незаконно сметище в пловдивското село Крумово - това е проблемът, около който се вихрят страсти в населеното място. Кметицата Румяна Самоковарева обяви, че около контейнерите за смет няма да се почиства в продължение на месец. На решението й реагира Емил Иванов, координатор на партия "Има такъв народ" за община "Родопи".
"Подобна наглост може да извади от равновесие и най-търпеливия човек", написа той.
Местният учител по биология Николай Кочев също възрази. "Не сме се оплаквали, че не чистят съдовете за смет, а от това, че всеки ден се изхвърлят отпадъци с камиона на кметството на 280 метра от последната къща в селото", заяви той пред "24 часа".
Самоковарева обяви, че това ще е последният й мандат като кмет на Крумово. Потърсихме я да коментира ситуацията и сигналите за неуредици в селото.

- Г-жо Самоковарева, не е ли крайно решението ви да прекратите за месец почистването около съдовете за смет в с. Крумово?
-  Хабя безкрайно много нерви и сили да давам обяснения на Министерството на околната среда, на еколози, на община "Родопи". В един момент на човек чашата му прелива. Реших да им покажа нагледно какво може да се получи. Опитвах се да им обясня, че ако не почистваме около съдовете за смет, това няма да е добре за населението. Но някои не разбират явно.

- Това означава ли, че селото ще потъне в отпадъци?

- Не. Почистващата фирма ще опразва съдовете за смет по график. Но някои недобросъвестно струпват отпадък извън тях, а това по договор няма как да бъде обслужено. Въпреки това винаги вървим и допочистваме основно струпани растителни отпадъци.

-  Да не би контейнерите да са препълнени и това да принуждава хората да изхвърлят извън тях?

- Те се препълват, защото в тях се хвърля не само битов отпадък. За жалост община "Родопи" няма изградено депо за преработка на растителна смет. И хората се принудени това, което косят в дворовете си, да го изхвърлят в тези съдове или около тях. Това води до замърсяване.

- Според учителя по биология в с. Крумово Николай Кочев хората не се оплакват от боклуците около съдовете, а за това, че се трупат на незаконно сметище. Как ще му отговорите?

- Попитайте го клипът, който е заснел, кога е правен. На него ясно се вижда, че хората са със зимно облекло. Там не се стоварват битови отпадъци, а се изсипват едни кашони, които впоследствие отново сме принудени да претоварваме в камионите, предназначени за извозване на хартия и пластмаса. Ние нямаме сметище. Това депо преди много години, още преди да стана кмет, е рекултивирано и затворено.

- Пак по думите на г-н Кочев, на това място наред с тревите и клоните се стоварва и битов отпадък. Вярно ли е?

- Разбира се, че не. Как да стоварваме битов отпадък?

- Учителят твърди, че преди година е водил ученици да залесяват там, а сега мястото е засипано с боклуци. Каква е истината?

- Преди година по моя инициатива направихме залесяване на пътя, който води до това рекултивирано депо. Идеята беше да покажем на децата, че там е имало боклуци и сметището вече е затворено. И сега ще го залесим. За жалост дърветата не пораснаха. Защото само с едно засаждане не се получава. Служители на кметството ги поливаха месеци наред. После община "Родопи" реши да отдаде този терен да се ползва от НКЖИ, тъй като в момента се строи разширението на жп линията. И върху тези малки фиданки изсипаха натрошен камък и вече ги няма там. Г-н Кочев просто си има личен проблем на политическа основа с мен.

- Какъв?

- Постоянно праща доноси срещу мен в прокуратурата, в министерството по околната среда, в РДНСК.

- Искате да кажете, че има аспирации към вашия пост?

- Най-вероятно да. Няма лошо. Идват избори.

- На вас толкова ли вече ви е писнало, за да обявите, че това е последният ви мандат като кмет?

- Взех решението много преди тази случка. Просто назря моментът да го оповестя публично. Смятам, че това ги притеснява и прецених да ги успокоя. За да не хвърлят излишен ресурс и да продължават да ме клеветят. Аз просто няма да се кандидатирам. И дано тези хора вече спят спокойно.

- Долавя се огорчение в думите ви?

- Не бих казала. Аз съм с чиста съвест и смятам, че повечето хора виждат какво съм свършила за населеното място. Това, че има такива, които не ме одобряват, никого не искам да упрекна. Уморих се от безсмислени битки.

- Имате повече от година до края на мандата. Не вдигате ли твърде рано белия байрак?

- Задълженията ще си ги върша съвсем отговорно до края на мандата. Не съм казала, че спирам да работя. Днес асфалтираме улица, утре подписваме договор за безвъзмездно дарение на площадка по безопасност на движението. Не съм от хората да стоя на стола, за да вземам едната заплата. Ще работя с желание. Всеки ден правя нотариални заверки и обикалям по къщите на трудноподвижни хора, за да ги улесня. Не хвърлям белия байрак. Това решение го взех преди почти 2 г.

- Трудно ли се управлява голямо село като Крумово?

- Не е лесно. Най-трудно е да се опитваш да направиш нещо, без да имаш финансов ресурс. Нямаме бюджети и сме зависими от кмета на община "Родопи" и местния парламент. Когато има трудна комуникация с тях, работата е невъзможна.

- Кои са нещата, които хората не знаят за вас?

- Не бих казала, че има такива. Постоянните жители на Крумово ме познават много добре. Убедена съм, че който и да попитате на улицата, би ви отговорил положително. Фактът, че за втория и третия мандат ме избраха още на първия тур, говори много. Но ме уморяват непрекъснатите нападки на определени хора.

- С какво ще се занимавате след 1 ноември догодина?

- Не съм взела решение. Имам още година и няколко месеца да работя за село Крумово.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>