Май се задава поскъпване на парното с 20% в средата на зимата (Обзор)

03.08.2022 22:48 Марияна Бойкова
Парното може да поскъпне с 20% в средата на зимата - от 1 януари. СНИМКА: Архив
Гълъб Донев

Спецщаб ще сваля цените на газ, ток и горива, премиерът Гълъб Донев лично ще го наблюдава

Еленергията няма да се пипа до 30 юни 2023 г., а за рекордните цени за бизнеса на борсата имало компенсации

Парното може да поскъпне с 20% в средата на зимата - от 1 януари, заяви в сряда Пламен Младеновски, директор на дирекция в КЕВР. Причината - скокът на газа с 60%, който се очаква през този месец.

Шефът на регулатора Иван Иванов обаче заяви, че никой човек с авторитет с днешна дата няма да прави прогнози на цените след три месеца при тази динамика на движението им. “Ако вчера някой ми бе казал, че днес в Германия токът ще струва 302 евро за мегаватчас, щях да му кажа, че не е добре. Не съм толкова лекомислен да кажа днес прогноза за януари, допълни Иванов.

Той бе категоричен, че КЕВР ще предприеме всички възможни мерки, които са в нейните възможности съвмeстно с правителството, за да не се допусне прекалено голямо увеличение на цените. Виждам, че се правят прогнози и за 50% увеличение. Не им вярвайте. Истинските прогнози ще дойдат в началото на декември, каза Иванов.

Енергийният регулатор щял да провери внимателно мотивите на “Булгаргаз” за поисканото поскъпване с 60% за август. Иванов обаче направи уточнението, че към момента не може да бъде променена тази цена съществено. Единствената добра новина била, че това се случва през август, когато потреблението е най-малко.

“Мерките, които се надявам да предприемем, както и евентуално успокояване на котировките на природния газ, може да позволят все пак да не се налага корекция на цената на топлинната енергия", посочи Иванов. И допълни, че цените на тока за бита ще бъдат на тези нива до 30 юни другата година. “Хората да са спокойни за цените на електроенергията. За бизнеса обаче цената на борсата има рекордни нива - 912 лв., за него действа принципът на компенсация”, уточни председателят на КЕВР.

Според него един от методите за овладяване на енергийната криза била възможността за сключване на дългосрочни договори за доставка на газ. Това щяло да създаде стабилност, предвидимост и спокойствие за потребителите.

Иванов каза още, че възможно най-скоро трябва да се пусне в експлоатация газовата връзка с Гърци, защото количествата азерски газ по нея били с изключително атрактивни за България. Ако това се случи, българските граждани още през октомври ще усетят поевтиняване, заяви Иванов.

Важно било и завършването на терминала в Александруполис до края на 2023-а, където България има 20%. Тогава няма както сега да се казва, че няма слотове, където да се разтоварят танкерите с втечнен газ, а България щяла да има гарантирани доставки.

Според шефа на “Булгаргаз” Иван Топчийски за момента трудно се получавала обратна връзка от доставчиците, че са склонни да сключат дългосрочни договори. В рамките на следващите 1-2 г., когато се очаква голямо търсене, предпочитат да ги продават на средносрочни договори, каза Топчийски.

Той отхвърли обвиненията, че дружеството умишлено купувало по-скъп газ през посредници. Според Иван Иванов “Булгаргаз” са купили руски газ чрез посредник и са го препродали с 20 евро по-скъпо, като това можело да се докаже с документи. 

Междувременно правителството създава кризисен щаб, който да се заеме с осигуряване на доставки на газ и за овладяване на енергийните цени. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев на пресконференция, свикана в 19 ч в сряда.

Новото звено се ръководи от вицепремиера по икономическите въпроси Христо Алексиев, а в него влизат енергийният министър Росен Христов, представители на КЕВР, ДАНС, работодателите, синдикатите. Знаково в него е и участието на финансовия министър Росица Велкова, която ще трябва да помага явно за финансирането на “Булгаргаз”.

Целта на щаба е и да набележи мерки, които да доведат до намаляване на цените на природния газ, тока и горивата.

Работата му ще бъде наблюдавана лично от мен, обяви премиерът Донев.

Енергийният министър Росен Христов заяви, че доставки са осигурени до края на септември и не е обезпечен зимният сезон.

“Прословутите договорени 7 танкера всъщност не са договорени, а са на ниво оферта, която включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година. Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали, което означава, че трябва да се купуват от трети страни. Това допълнително ще оскъпи значително газа, доставен до България”, заяви Христов.

Цената от Азербайджан, за която беше обявено, че е значително по-ниска - от порядъка на четири пъти, само за последните няколко дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества, добави министърът. Не стана ясно обаче откъде е дошло това поскъпване. Цената на азерския газ по дългосрочния договор се образува по формула на база на петролните деривати - мазут и газьол, за тримесечие.

Енергийният министър отбеляза, че проблем е и сериозната финансова криза в “Булгаргаз” - невъзможност на компанията да се разплати дори за тези договорени количества.

За да реши този проблем, министерството е минало на денонощен режим на работа.

Подготвя се търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината или до края на отоплителния сезон.

Търсели се начини на рефинансиране на “Булгаргаз” и за преговори за снижаване цената в общия микс на доставките на газ.

Христов заяви, че се надява от следващата седмица да започнат за излизат с конкретни решения за справяне с проблема.

Премиерът Донев пък искал да увери хората и бизнеса, че ще се направи всичко възможно да има сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените и спокойствие, че има гориво до края на отоплителния сезон.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>