Душът вече по-скъп в над половин България, местната власт изненадана

02.08.2022 21:25 Марияна Бойкова
Открито заседание за бизнес плана на ВиК във Враца.

Взаимни обвинения и обяснения чия е вината предизвика поскъпването на водата в Бургас и на услугите на местното ВиК с 59% до впечатляващите 4,39 лв. за кубик от 1 август.

Покрай разправиите за морския град незабелязано сякаш остана, че от 1 август в Разград цената е още по-драстична - 5,30 лв. при 3,36 лв., като увеличението е с 46 на сто. В Силистра цената се вдигна от 3,468 лв. на 5,035 лв.

Причината за повишението в Силистра е необходимостта дружеството да увеличи своите приходи, за да може да изпълни планираните мащабни инвестиции през следващите 4 години и да постигне по-високо качество на ВиК услугите. Инвестиционната програма за периода е в размер на 8 624 000 лева. На втория ден с високите цени стана ясно, че общинският съвет в Силистра ще ги обжалва, защото те са определени без тяхното съгласие.

Още един район е с нови цени от 1 август - Враца. На фона на останалите дружества тук поскъпването е по-скромно - от 3,258 на 3,74 лв. за кубик.

През новия регулаторен период 2022-2026 г. ВиК - Враца, ще реализира инвестиционна програма в общ размер 12,5 млн. лв., от които 8,7 млн. лв. в публични ВиК системи и съоръжения. Предвидените инвестиции са значително по-големи от заложените по договора с Асоциация по ВиК – Враца, които са 4,6 млн. лв.

Досега

по-високи цени са

гласувани от КЕВР за

16 областни центъра

Пет дружества вдигнаха цените от началото на юни. Във Велико Търново потребителите вече плащат по 3,46 вместо 2,39 лв. за кубик, след като цената не бе променяна в продължение на 18 месеца.

В Плевен кубик вече е 4 лв. при предишна цена от 2,95 лв. Най-малко нарастване на цената - от 67 ст. на кубик до 3,78 лв., бе утвърдена за ВиК дружеството в Монтана. В Габрово поскъпването е само със 77 ст. до 3,39 лв. за кубик, а в Русе повишението е с 91 ст. - и цената е 3,85 лв.

Други четири дружества - във Варна, Ловеч, Стара Загора и Търговище, получиха одобрение за по-високи цени от 1 юли. Във Варна кубик вода е 4,54 лв., или с 1,29 лв. повече.

В Ловеч поскъпването е с 1,05 лв. и цената стигна 4,20 лв. В Търговище пък повишението от началото на миналия месец е с 1,21 до 4,37 лв. Абонатите на ВиК дружеството в Стара Загора плащат за услугата по 4,12 лв. на кубик, което е с 1,12 лв. повече от старата цена от 3 лв.

Преди ден на пресконференция в Шумен стана ясно, че КЕВР е върнала бизнес плана на дружеството за доработка. Една от забележките е, че предложението за цена на водата за битовите абонати от 4,61 лв. за кубик е над социално допустимата за 2022-а и трябва да бъдe коригирана в посока надолу. Предстои да бъдат решени цените на водата във Видин, Ямбол, Радомир и Брезник.

Покрай всичките увеличения всъщност стана ясно, че ВиК секторът е решил, а принципалът в лицето на държавния воден холдинг, общините и ценовия регулатор приели,

че точно сега е

моментът за влагане на

десетки милиони в

подмяна на мрежи

И това е основният мотив за поскъпванията, които се движат от 30 до 60%.

Това обаче се случва в период на висока инфлация, напомпана от енергоносителите. А новите цени на водата ще я увеличат допълнително, без обаче да е гарантирано, че ВиК услугите ще станат значително по-качествени, а загубите ще намалеят от умопомрачителните около 60% в момента.

Още от миналата година ВиК дружествата започнаха да внасят бизнес плановете си. По-късно поискаха да ги актуализират с поскъпналите цени на електроенергията, но КЕВР беше против. Някак за година на избори, служебни правителства и смени регулаторът започна да приема предложенията им.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>