Заради жегите пловдивчани превзеха басейните, после на опашка при дерматолози

01.08.2022 16:49 Румен Златански
Пловдивчани масово отморяват в басейните.
Препоръчително е веднага, след като излезете от басейна да си вземете душ, казва доц. Румяна Янкова.
Младежи разчитат на плажа, за да се разхладят в жегите.
53-годишният Жоро Иванов не признава чадъри и всеки ден се пече на открито.

Днешното слънце е жестоко, дори и кремове не пазят напълно от него, казва доц. Румяна Янкова

Тежки алергии, изгаряния и дори рак на кожата предизвиква прекомерното излагане на открито

13 часа, в Пловдив е 33 градуса, слънцето силно прежуря. Десетки са окупирали шезлонгите на един от плувните комплекси в града. Мнозина не искат да ползват чадъри.

53-годишният Жоро Иванов се е изтегнал на върлия пек. На въпроса не се ли притеснява от вредните лъчи, отговаря, че всеки ден прекарва по 4 часа край басейните.

“Идвам в 9 и си тръгвам към 13,30 часа. Гледам след 14 часа да не оставам, защото тогава слънцето става най-силно. Не стоя никога под чадър”, обяснява Жоро. Твърди, че се маже със слънцезащитни кремове.

На метри от него светло момиче с книга в ръка също се препича. “Край водата е друго. Не усещам жега, но съм взела предпазни мерки”, казва то.

Българинът обича да събира тен през лятото въпреки предупрежденията на дерматолози, че това е опасно. Излагането на пряка слънчева светлина, особено след 11 ч в най-жарките дни, крие

рискове от слънчеви алергии и рак на кожата

Гърците например не стоят на плажа, а повечето време прекарват във водата. Правят го сутрин между 8 и 10 ч и след 17 ч. Нахлупват шапки на главите и влизат в морето. Прекарват по час-два и си говорят - за политика, за живота.

Гъркините си обменят рецепти, докато се плацикат. Но стане ли 11 ч, си тръгват.

Не така е по нашето крайбрежие и особено по плувните комплекси в градовете.

“Нямаме проблем със слънцето. Бяхме на морето, сега сме на плаж в Пловдив”, казват приятелите Алек и Ардим, които заварваме на басейна. Тук са от 10 сутринта, е вече е късен следобед.

“От 11 години живеем и работим в Берлин. Идваме тук да отдъхнем. Стоим повече във водата, а след като излезем на сухо, залагаме на напитките и веселбата”, обясни Ардим. Твърди, че не си носят и препарати срещу изгаряне и е сигурен, че няма да се наложи да ги ползват, след като са хванали тен. Като тях мислят и повечето младежи.  

“Днес малко ми се зачервиха рамената и ако почувствам сърбежи, ще се намажа с крем, след като се прибера вкъщи”, заяви Георги Донков. Заедно със своя приятел Даниел Вътов използват лятната ваканция, за да посещават басейните в Пловдив. Отиват около 11 и стоят до 17,30 ч.

“Случаите на тежки изгаряния на кожата, алергии и топлинни удари в резултат на продължителен престой на слънце се увеличават през последните години”, категорична е доц. Румяна Янкова, която е дерматолог и алерголог.

Освен традиционните изгаряния имало и значителен ръст на алергични реакции на кожата. Те се характеризират с неравен обрив, зачервяване, гнойни пъпки, мехури и сърбежи. Причините са голямата интензивност на ултравиолетови лъчи и

силната дневна светлина през лятото

Обикновено симптомите се проявяват ден или два след излагане на слънце и са най-често по вътрешната страна на ръцете и гърдите. Кожата по лицето също може да бъде засегната, но това става по-рядко. Засягат по-често хората със светла кожа.

Обривът обикновено се изчиства в рамките на седмица, ако не стоите на слънце, но ако излагането продължи, симптомите може да се влошат.

Дори седенето под маломерната сянка на чадъра не предпазва човешкото тяло и то се зачервява, излизат обриви, започват продължителни и неприятни сърбежи.

Повечето от хората обаче не вземат мерки с надеждата, че това не е сериозен проблем. Чак след като състоянието им се влоши, търсят лекарска помощ.

И образуват опашки пред кабинетите на дерматолози. Трябва да се избягва безконтролното стоене на слънце, съчетано с висока температура.  

Доц. Янкова съветва, когато човек отиде на плаж, по възможност да си избира място с по-дебела сянка, където ще бъде защитен от силното слънце. В сегашните жеги е препоръчително човек да излага тялото си на слънце до 11 ч преди обяд и вечер след 18 ч.

Особено внимателни трябва да бъдат тези с чувствителна кожа. “В останалото време

дори и при кратък престой под слънчевите лъчи кожата бързо може да изгори”,

категорична е доц. Янкова.

“Хората трябва да се доверяват на доказаните марки слънцезащитни кремове, а да не се подвеждат по такива, които не са чували, но се предпочитат заради по-ниската им цена например”, заяви лекарката.

Но дори и с третирано тяло не бива да се стои дълго време на слънце, особено в следобедните часове, тъй като кремовете няма да го предпазят напълно.

Друг проблем, който възниква в жегите, е обилното потене на организма, което води до запушване на много пори и появата на алергични реакции.

“Днешното слънце е жестоко, то е много по-различно от онова преди 50 години. Ако преди половин век е било 80% полезно и 20 - вредно, сега е точно обратното. Малцина обаче приемат сериозно този факт и сами си създават проблеми”, добави доц. Янкова.

Според нея е добре хората да подбират и дрехите, с които ходят на плаж. Препоръчително е да се обличат с такива от синтетична материя, които предпазват по-добре от слънцето.

За предпочитане е да бъдат с еднакви цветове, тъй като пъстрите са третирани с много бои и създават риск от алергични реакции на тялото. Вече са пуснати на пазара и специални слънцезащитни дрехи за деца, които да ги пазят от вредните лъчи.

Честото предозиране на водата с дезинфектанти в басейните също създавало сериозни проблеми пред кожата, като я изсушава допълнително. Това също води до дразнене и алергични реакции.

“Затова е препоръчително веднага след излизане от басейна да си вземете душ. Така ще отмиете от тялото си вредните химикали”, съветва доц. Янкова.

В такава водна среда са застрашени и очите. Все повече се увеличават случаите на конюнктивити. Добре е хората да се стремят да не мокрят очите си или да слагат водни очила.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>