Защо Водолеят ще ни управлява през следващите 2000 години

30.07.2022 23:06 Стилиян Иванов*
Стилиян Иванов разглежда фрагмент от Портата на Ищар - един от символите на Вавилон, в Националния археологически музей в Истанбул.

Себепознанието, наречено асеман, търси отговор на въпроса: “Кой съм аз”, астрологията спекулативно го променя - “Как по-добре да живея тук и сега”

Защо астрологията, която преподавам от години, и хороскопите, които правя от много време, са толкова успешни и добре приети у нас и зад граница, въпреки че се различават от широко разпространените представи за астрология?

Защото знанието, което споделям - асеман, е комбинация от всичко научено от мен през изтеклите 36 години при срещите ми с необикновени хора и просветени учители от България и света: от ашрамите на Индия и мистиците на Иран и Азербайджан до индианските шамани в Канада; от суфите в Египет, Сирия и Турция до боговдъхновените езотерици от Великобритания, Русия, Испания, Франция, Малта, Италия, Гърция, Германия…

Убеден съм, че асеман - систематизираната от мен хилядолетна опитност от 4-те посоки на света, е полезен за всеки поел в Пътя на себепознанието, защото, както е казал Мевляна Руми: “Най-великото предизвикателство в живота е да откриеш кой си! Второто велико е да бъдеш щастлив с това, което си намерил!”.

От персийски “асеман” означава “небе”, “ман” - “аз”, т.е. учение за “небето в мен” или “аз, проектиран в безкрая на небето”, така също - “божественото в мен”.

Асеман е система, създадена от мен, която обединява: философия, но не само; психология, но не само; митология, но не само; математика, но не само, астрология, но не само; драматургия, но не само; изкуство, но не само.

Избрах птицата Симург да е част от иконографията на асеман, защото тя е царят на всички птици, отъждествяван с Феникса. В митологията на Изтока тя е символ на щастието и справедливостта. Ясен хилядолетен знак, че без справедливост не може да има щастие и че несправедливите хора са нещастни. Симургът / Фениксът е

пазител на границата

между отвъдното и

отсамното;

той разделя скритото от явното; крилете му се простират над знанието и незнанието. Синоним на мъдрост.

Симург/Феникс е безсмъртен и се преражда на всеки 2000 години по-мъдър и по-силен от предишното си проявление. Неслучайно продължителността на “властването” на всяко едно съзвездие от зодиака също е 2000 години! Така например от раждането на Исус Христос до края на ХХ век човечеството живееше под знака Риби, а следващите 2 хилядолетия ще ни управлява законът на Водолей.

Ползите от себепознанието асеман:

4 Носи щастие. Научаваме не просто да живеем “тук и сега”, а да живеем в щастие! Щастие е да бъдеш това, което си, а не това, което другите очакват от теб.

4 Прави ни справедливи към другите и най-вече към себе си. Учи, че не можем да дадем на другите нещо, което преди това не сме дали на себе си! Затова прави за другите това, което искаш те да правят за теб.

4 Помага ни да се трансформираме във всеки един миг, а не да се опитваме да задържим мига или да го повторим. Защото според асеман най-сигурното нещо на този свят са промените. Свободата се крие в готовността да загубиш всеки и всичко.

4 Дава упование в безсмъртието и прераждането. Съгласно това знание всички ние сме ученици и като такива всички сме равни.

Най-старите изображения на човешките размисли за връзката между звездите и хората са скални рисунки на възраст 34 000 години.

Първите писмени сведения

за опита на човека

да опознае себе си,

изучавайки небосвода, са отпреди 5000 години, когато е създаден клинописът в Месопотамия. Успоредно с математиката и астрономията хората са бързали да запишат, съхранят и разпространят ценното хилядолетно знание асеман, съчетало двете основни предисторически науки (математика и астрономия).

Скъпоценната информация за връзката между звездната математика и екзистенциалния свят на човека е съхранявана в богатите библиотеки на Вавилон - града, символизиращ върховенството на месопотамската цивилизация.

През VI в. пр. Хр. персите завладяват Вавилон и разгласяват, без да променят, асеман в рамките на огромната си империя.

През IV в. пр. Хр. Александър Македонски превзема града, превръщайки го в столица на безкрайните си владения, и почти веднага вавилонецът Берозий, грък по произход и жрец на Баал, превежда за елинския свят асеман, подменяйки същността на учението и именувайки го “астрология” (“звездни думи”).

Асеман в оригиналния си вариант, съхранен от персите, дава отговор на най-важния въпрос за всеки човек: “Кой съм аз?”.

Гръцкият вариант, днес широко разпространен на Запад, е изличил спомена за истинската връзка между небето и човека и спекулативно опитва да отговори на въпроса: “Как по-добре да живея тук и сега?”.

Това са две диаметрално противоположни питания, като приоритетното търсене на отговора на второто отклонява човека от пътя му, поставяйки на изпитание духа и душата.

Асеман е себепознание, свързано с идеята за прераждането на душата, която чрез многобройни превъплъщения се усъвършенства, за да стигне до осъзнаването на смисъла на своето съществуване. В този ред на мисли асеман е учител по безсмъртие.

Съвсем наскоро в Гьобекли тепе –

на границата между

Турция и Сирия,

немски и турски учени откриха най-древното сложно организирано от човека средище за почит на боговете и предците. То е на възраст дванайсет хиляди години - много по-старо от цивилизациите на Египет, Шумер и Акад. До този момент учените смятаха, че човек става цивилизован, защото започва да води уседнал начин на живот, но не за друго, а за да отглежда растителни култури, с които да се изхранва.

Гьобекли тепе дава друга гледна точка – човек спира да бъде събирач и номад и започва да води уседнал начин на живот, което е първата стъпка към цивилизованост, за да почита невидимия духовен свят на боговете и мъртъвците. Всъщност човек става цивилизован екзистенциално, но и като биологичен вид именно когато осъзнае себе си и отделяйки се от средата, постави въпроса: “Кой съм аз и защо съм дошъл тук?”. Така започват и първите опити на човек да обясни миналото си и да надникне в бъдещето.

Местността на Гьобекли тепе е изпълнена с поредица огромни ями с кръгово разположени в тях каменни обелиски, тежащи десетки тонове. Те може би са част от система или модел за описание и обяснение на световете - видими и невидими. Още повече че върху каменните блокове са изобразени различни по големина фигури на разнородни животни, подредени в строга последователност. Учените все още търсят обяснение на кръговото разположение на ямите и обелиските и евентуален алгоритъм на животинските фигури.

Водеща теория е, че Гьобекли тепе представя първите опити на човека, почитайки миналото, да осигури настоящето и бъдещето си. По всяка вероятност тук са се поставяли въпросите: “Кой съм аз, защо съм дошъл, какво се очаква от мен?”.

Любопитен факт е, че част от древните общества вярвали, че боговете в Шумер и Акад са

създали хората, за да има

кой да им слугува

Клинописите свидетелстват как статуите на създателите са изнасяни от храмовете, а хората им танцували, къпели ги, пеели им, хранили ги... Но успоредно с това още от стари времена всеки по-осъзнат човек живее с мисълта, че е Божие творение, с мисия, по-голяма от тази на Божи слуга. Но каква е тази мисия?

Главен помощник в търсенето на отговора на този въпрос е асеман, който, следвайки логиката на древните хора, е дар от боговете.

В III век пр. Хр. на остров Кос сдобилите се с този дар елини подменят фундаменталния въпрос за човешката мисия, впрягайки астрологията в бремето на всекидневните нужди: слава, пари, любов. Те също искали да разберат каква е волята на боговете, но не с цел да я изпълнят, а за да се пазарят с тях - какво трябва да свърша, за да ми се размине това, което ми е писано? И най-вече: как да имам повече пари, любов и слава и да избегна болестите, бедността и самотата?

Тоест, ако в моя хороскоп дадено нещо е по начин, по който на мен не ми харесва, какво трябва да направя, за да го променя? Елините бързо забравили за индивидуалната мисия, която всеки има в поредното си прераждане, и насочили своите усилия към добруването “тук и сега”, без да отчитат пътя на душата “преди и след”. Асеман учи, че всеки един от нас има своя мисия, с която идва на този свят.

Вярата, че душата трябва да осъзнае смисъла на своето съществуване, учейки урок след урок в поредица от прераждания, е вяра, която всеки човек трябва внимателно да развие в себе си, възползвайки се от опита на предишните поколения и сам изследвайки настоящия момент.

*Стилиян Иванов е автор и режисьор на 58 документални филма за историята, културата, философията и вярванията на човечеството. Води семинари по “Астрология на себепознанието” у нас в Центъра по себепознание “Орфей” и зад граница.

В поредица от статии той ще запознае читателите на “24 часа” с теорията си за себепознанието.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>