Цял зоопарк с 6 таралежчета в двора на Йорданка Благоева

25.07.2022 21:00 Мария Начевска
Йорданка Благоева в красивата си градина
Таралежите хапват кори от диня

Ако ме арестуват някъде, ще е за кражба на цветя, казва шампионката по лека атлетика

“Имаме си бебета вкъщи!” С тази новина се обажда на мъжа си олимпийската лекоатлетка Йорданка Благоева, току-що видяла 6 таралежчета в градината си. 

Преди две седмици, докато върви към басейна в двора, съзира в краката си таралеж, голям колкото половин юмрук. Веднага звъни на мъжа си, след което взема един стол и сяда наблизо да види какво ще се случи. “Изведнъж започнаха да се появяват още таралежи”, разказва Благоева. Оказало се, че били 6 броя. 

По някаква щастлива случайност, преди да забележи бебетата, Благоева попада на предаване за таралежите. Оттам разбира как всъщност трябва да се гледат. “Не бива да им се дава прясно мляко, защото им влияе много зле. Обичат кучешки и котешки гранули”, обяснява тя.

Преди години шампионката по лека атлетика отглеждала куче – 106 кг, шарпланинец, което седяло на стол, специално направен за него. Всеки път, когато му оставяли гранули, виждали как идват два таралежа, които изяждали падналата храна. Животните пристигали като по часовник в 21 ч и ако нямало изостанали гранули, мъжът на лекоатлетката я приканвал да им даде нещо да ядат.

След като вече знае как трябва да се хранят, Благоева веднага отива и купува котешки гранули за малките таралежи и голям чувал с кучешки - за големите.

Дълго време спортистката не знае колко всъщност са големите таралежи и колко - малките. Тъй като те са нощни животни, големите излизат само вечерта и тогава се хранят, а после пак се мушкат в храсталака. Малките обаче се показват още по обяд, разказва Благоева. Но кой е майката и кой - бащата, няма как да разберат. 

Освен гранули таралежите ядат и кора от диня, и черници, установила спортистката. Веднъж приятели дошли на гости и донесли диня, а корите оставили на таралежите, които бързо ги хапнали.

“Не можеш да откъснеш поглед от тях. Те влизат, излизат, крият се”, казва Благоева. Намирала е таралежите и под черницата в двора ѝ, по която все кълват косове.

Не щеш ли, няколко дни подред таралежите спрели да се появяват и Благоева се уплашила, че са изчезнали. Мъжът ѝ все я успокоявал, че по-скоро са се скрили из двора, който е голям 2 декара.

Оказало се, че някои от тях се заселили до един голям резервоар, който събира дъждовната вода. “Аз си мислех, че са избягали, а явно вече шетат по целия двор”, обяснява стопанката на голямата къща. Останалите таралежи били стигнали чак в другия край на градината. “Те са се скарали и са се разделили - едни при майката, други при бащата”, смее се Благоева.

Колкото и да ѝ се иска, не може да ги доближават много-много, защото таралежите веднага ги усещат и се крият. “Плашливи са, въпреки че свикнаха с нас и минаваме покрай тях кротко и внимателно, говорим им. Може би се страхуват заради това, че имат малки. Животните винаги са чувствителни, когато отглеждат рожбите си.” 

Лекоатлетката е наснимала таралежите и често качва кадри с тях във фейсбук. Когато ги видял, неин приятел я посъветвал да провери колко струват. “На пазара няма да ги пускам, но вече има много кандидати за тях”, смее се Благоева. Покрай таралежите двамата с мъжа ѝ се шегуват, че направо трябва да отворят зоопарк. В двора имат фонтан, в който крякат няколко жаби, а вече има и попови лъжички. Стрелкат се и много гущери - и големи, и малки, които съседските деца обичали да хващат. Дворът им е пълен с птици и гнездата им. Преди имали и костенурка, която, като я донесли, веднага се насочила към басейна на кучето. За съжаление обаче, не след дълго изчезнала, а семейството предполага, че е отишла към близкия язовир, тъй като била водна. Има и катерици, които преди време изяли ореха в двора. 

Миналата година имали и врабченце, голямо колкото юмрук, на име Бежко. Благоева все имала чувството, че е някой прероден близък. Където и да ходела из двора, то я следвало. “Беше необяснимо”, казва днес тя.

Освен с животинки дворът им е пълен и с всякакви цветя. “Ако ме арестуват някъде по света, ще бъде за кражба на цветя”, шегува се Благоева.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>