Сашо Диков на 70 – по-спокоен лично и професионално, отколкото на 60

30.07.2022 20:00 Едуард Папазян
Сашо Диков в началото на телевизионерстването си - в предаването "Студио младост" по националната телевизия.
Като състезател, макар и накаран да се откаже едва на 23 години.
Най-високо на почетната стълбичка
В телевизията летучка, във вестниците - планьорка. Екипът на Диков обсъжда поредния епизод на "Маратон" - друга телевизионна легенда в националната телевизия.
Сашо Диков и Нери Терзиева. Както се казваше в една реклама - печелившият шоколадов екип. От БНТ си тръгнаха заедно, като Сашо го направи в знак на солидарност с уволнената Нери.
Сашо Диков и Аня Пенчева с дъщеря си Петя в един от най-важните дни в живота ? - дипломира се с отличие в Лондон.
Тройка (почти) на разсъмване...
Дипломата за средно образование - най-отдолу общият успех е "Отличен, 5,82".
Дубликат от дипломата за висше
В Северна Корея, където малцина биваха допуснати.
Починалата наскоро Ивана Тръмп му дава автограф на презентацията на книгата ?.
Стажанта в действие - интервю с Корнелия Нинова в кулоарите на парламента

Стажанта на 70? Не мога да повярвам. Въпреки че, като се замисля, го познавам лично цели 30 години.

От него възприех и един от дежурните си лафове. Като ме питат “Как си?”, да отговарям “Непоносимо добре”. Е, малко я допълних с “Толкова добре, че на някои не им понася”, но самият Сашо Диков при последната ни среща призна, че продължението е на място.

Твърди - а изглежда абсолютно искрен, че на 70 години се чувства по-добре и в професионален, и в личен план (където обаче е твърде дискретен), отколкото на 60. Преди десетина години по време на екскурзия в Барселона му става зле, едни стълби буквално не може да изкачи. Прибира се в България и отива при доцент Петровски от ВМА. Той веднага го праща при проф. Иво Петров в “Сити клиник”, който го подкарва директно към операционната. “Един, стент, втори... Тогава схванах, че трябва да намаля стреса. Сега съм значително по-спокоен - гледам си внуците, имам и точния човек до себе си”, разкрива един от най-известните ни телевизионни журналисти.

Той е сред символите на така наречения преход след 1989 г., макар че името му е в медиите доста преди това. Първо е

един от известните

ни алпийски скиори

Не без гордост отбелязва републиканските си титли, спечелването на Балканиадата и особено шестото място за европейската купа.

Е, лека обида остава, че твърде рано го обявяват за безперспективен: “В края на 1976 г. на 23 години ме обявиха за стар и безперспективен и ме изхвърлиха от националния отбор, което означаваше край на кариерата ми. Моята цел никога не е била да съм най-добрият скиор в България, исках със света да се премеря. Тука съм печелил сума ти национални титли, станах балкански шампион, дори бях 6-и в Европа в един момент.

Това е първият случай, в който, вместо да ми извадят очи, ми изписаха вежди, защото, ако бях продължил с активния спорт, никога нямаше да стана журналист.”

Не крие, че дъщеря му Петя почти едно към едно повтаря неговия път към телевизията.

Първият му опит там е отпреди статиите в “Народен спорт”. Заедно с известния радиожурналист Асен Минчев коментира от студио още в старата телевизионна кула финалите за световната купа по ски в началото на 70-те. След това освен в “Народен спорт” пуска статии и в списание “Треньорска мисъл”. Именно там го забелязва сатирикът Васил Цонев, известен като Дон Базилио. Той е брат на легендарния актьор Коста Цонев и близък приятел на Иван Славков.

“По същия начин “24 часа” и лично Венелина Гочева имат голяма заслуга за телевизионната кариера на дъщеря ми Петя", признава Диков. По един парадоксален според него начин нещата се повтарят.

Иван Славков го

назначава в

телевизията

заради писанията му навремето във вестник “Народен спорт”. А заради писанията на Пипи в “24 часа” (“Започна с половин страничка, после с една”, спомня си таткото) Ани Тодорова, тогава продуцентка на сутрешния блок и на актуалните предавания в Би Ти Ви, я кани в телевизията.

Роден е в Троян, но първите си две години изкарал при дядо си и баба си по бащина линия в село Голяма Желязна. След това до предучилищна възраст живял при баба си по майчина линия в село, даже махала Камен мост, на 6-7 километра от Троян. Именно там за първи път се качва на ски.

После до 7-и клас изкарва в Троян, като е и барабанчик в духовата музика на училището си “Димитър Благоев”. Даже има два концерта класическа музика в местното читалище, при това, както той въодушевено разказва, не само с барабанче, ами и с триъгълник, кастанети. А едното си е класика - “Малка нощна музика” на Моцарт.

Междувременно постъпва и в балетна школа, от която се отказва по две причини - първо, започва да тренира ски, и, второ, в едно от представленията дават главната роля на друг, което го обижда безмерно. Но за сметка на това следващата година взема уроци по цигулка, после пак цяла година - по китара. Признава, че не му се получило за разлика от негови гениални колеги като Джими Хендрикс, например: “Аз съм левак но съвсем бамбашка - примерно

хвърлям с лявата

ръка, но ритам

с десния крак

И никой не ми каза, че и при цигулката, и при китарата правя нещата обратно”, с усмивка признава той.

В 7-и клас става шампион за пионери (родените след 1980 г. да потърсят думата в гугъл) и се мести в София. “Живеехме в интернат за деца на гранични офицери (да не се бърка с интернет - б.а.) на Руски паметник зад сегашния хотел “Родина”. Няма да забравя - на 14 септември 1966 г. пристигнах с автобуса и дойдоха мои приятели да ме вземат от автогара “Подуяне”. Първата седмица се изреждаха да ме водят от интерната до гимназията с тролей №5”, припомня с умиление Сашо Диков.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>