Кремен Георгиев: Решението Иван Иванов да е начело на КЕВР е разумно и добро

29.07.2022 09:53 Самуил Огнянов
Кремен Георгиев

Без реални компенсаторни механизми топлофикациите ще спрат да функционират, казва енергийният експерт

- Г-н Георгиев, как ще коментирате искането на “Булгаргаз” за шоково поскъпване на природния газ с над 54%?

- Аз лично не съм изненадан. Използвали са добре позната методика за прогнозно изчисление, за жалост такива са реалностите на пазарите в момента. Отдавна предупреждавам, че газ може да се намери, друг е въпросът на каква цена.

- По закон не трябва ли КЕВР да утвърди или промени заложените цени в това искане?

- Абсолютно сте прав. КЕВР има последна дума.

- Парламентът прие специално решение, за да преодолее последствията от решението на Конституционния съд, който определи избора на председателя на КЕВР за противоконституционен. Как ще го коментирате?

- Вижте, аз съм инженер и енергетик, а не юрист. Не мога да коментирам правния аспект на този казус, но мога да кажа едно старо златно правило , а то е „Решения на съда не се коментират“. Още по -малко може да се коментират решения на Конституционния съд. Вече като енергетик мога да кажа, че правният проблем с функционирането на КЕВР трябваше да бъде решен максимално бързо, защото за цялото общество и държава е важно регулаторният орган да е работещ.

За щастие Народното събрание прояви здрав разум и чрез решение образно казано „върна“ стария председател Иван Иванов. За него мога да кажа, че е човек с безупречна репутация, много добра екпертиза и много балансирано и отговорно поведение. Така че парламентът прие едно мъдро решение и тук наистина не става дума за политически симпатии или антипатии, а за наистина здрав разум.

- А като председател на Асоциацията на топлофикационите дружества в България, Вашите членове как гледа на искането за това шоково поскъпване?

- Колегите от топлофикациите гледат, меко казано, с изключителна тревога. Зарази резкия скок на цената на газа през миналата и тази година във финансов план те имаха изключително тежък отоплителен сезон. Имат десетки милиони, така наречени „недовзети приходи“, които просто казано са загуби. Газовите топлофикации се намират в процес, на както казват финансистите, на „декапитализация“. Вече им е трудно да правят капиталови ремонти да поддържат в изправност отоплителната мрежа. Всички разходи са орязани до крайност.

Имаше предвиден един компесаторен механизъм за тях, който балансираше до известна степен загубите от високите цените на синьото гориво, но той работеше до месец май. После изведнъж спря. А само през юли цените пак скочиха с над 32 %, сега ако през август се вдигнат с 54%, ще излезе, че за два месеца стойността на основното им гориво и основните разходите ща са се повишили с над 86 %.

Вярвайте ми, никога не съм си представял, че ще коментирам подобни повишения, те звучат като в апокалиптичен филм.

Трябва да се търсят спешни решения за промяна на цялата регулаторна рамка за определяне на цените на топлоенергията и начините за компенсиране на топлофикациите. Старият метод беше добър за добрия стар свят, в който нямаше пандемии и войни, в новата реалност той не отговаря на взривовете на цените на горивата. Каква реалистична прогнозна цена за парното може да даде КЕВР за цяла година, или даже за 6 месеца в един свят, в който цените на енергийните ресурси вече не са плод на икономическа логика, а са резултат на геополитически стълкновения. Ако утре Русия например реши да врътне напълно кранчето за цяла Европа, нали се сещате къде ще отлетят цените на борсите.

- Какъв е изходът?

- Изходът е изписан на Народното събрание и той е „Съединението прави силата“. Като обикновен гражданин чувствам, че се нуждаем от национална консолидация около това просто да устоим на тази тежка криза и геополитическите предизвикателства като общество и като държава. Като човек, прекарал повече от 25 години в енергетиката, силно се надявам българската изпълнителна власт, независимо дали става дума за редовно или служебно правителство да продължи политиката за компенсиране на небитовите потребители на газ, защото иначе топлофикациите ще престанат да фунционират.

Пак да повторя за два месеца се очаква ръст от 86 %, няма икономически субект, който да издържи на подобен шок без подкрепа.

- Кое по-лошо от скъпия газ?

- По-лошо от скъпия газ, е това въобще да няма газ. Тези приказки за мазут, за алтернативни горива са в сферата на фантастиката. Ерата на сравнително евтиното синьо гориво приключи поне за момента, дано поне го има въобще.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>