Парламентът върна Иван Иванов начело на КЕВР (обновена)

28.07.2022 12:05 Лиляна Клисурова
Иван Иванов се връща отново начело на КЕВР.

- В изказванията се чуха всякакви тези, но не и за цената на тока
- Депутати се обиждат на "мишки", "недоразумения на природата", "политически вентилатори"
 - Срам ме е, че сте ми колеги, огорчена бе от нивото Десислава Атанасова от ГЕРБ и призова да се спре с този "опустошителен за парламента" дебат

Бившият председател на КЕВР Иван Иванов се връща начело на енергийния регулатор. Това реши парламентът по предложение на Ива Митева и депутати от ИТН.

Решението беше подкрепено от 132 депутати, 2-ма бяха "против", а 8 се въздържаха.

Решението се наложи, след като КС обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров. А избор на нов шеф на КЕВР не може да бъде организиран поради липсата на време до края на този парламент.

Ако бъде прието решението на парламента, 77-годишният Иван Иванов ще продължи да изпълнява длъжността и след края на мандата му до встъпването на нов председател.

В първота гласуване обаче участваха само 114 депутати. Подкрепиха го 103 души, 1 беше "против", а 10 се въздържаха. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска прегласуване.

Същото поиска и Любомир Каримански от ИТН с мотива, че президентът е призовал да има решение на НС по темата с КЕВР.

Да не забравяме, че парламентът е водещата институция, каза водещият заседанието Кристиан Вигенин, но все пак даде прегласуване, в което се включиха 142-ма.

До решението се стигна след тричасови дебати, в които се коментираха всякакви теми, но най-малко работата на КЕВР и връщането на Иванов начело на регулатора.

Тежки думи и дори обиди си отправяха депутатите, като най-активни едни срещу други бяха ИТН и ПП. Което предизвика Томислав Дончев от ГЕРБ да ги обвини, че живеят в паралелни светове.

След като Тошко Йорданов разказа, как е настоявал ИТН да отстъпи пред ПП на съвет в името на коалицията. Настимир Ананиев го обвини, че в пленарната зала се правят на "големи лъвове, които са силни на трибуната, а на коалиционен съвет са мишки, които просто изпълняват".

Тук много се говори за законодателен разврат, но моралният разврат, политическият просто се вихри в парламента, каза Ананиев и даде пример, че ИТН и "Възраждане" гласуват заедно с ГЕРБ и ДПС.

Ако бяхме мишки, щяхме да стоим в коалицията. Но пуснахме, защото на всеки коалиционен съвет бяхме единствената опозиция, защото не можехме да се съгласим, че принципите на правовата държава ще бъдат погазвани, отвърна му Ива Митева. Ние искахме да се работи по нов начин, а вие позволите по стария. Заради това арогантно поведение отиваме на избори, обърна се тя към ИТН.

В отговор Настимир Ананиев и каза: Може би е добре да се върнете в правна дирекция да държите контрола там. И говори за "арогантното поведение" на Тошко Йорданов в пленарната зала.

Говорех за законодателен разврат, а не за политически. Като експерт и директор на правната дирекция можех да въздействам и да спирам закони, да не допускам нито един да влезе в КС. Сега като депутат не мога. Срамувам се, отвърна Ива Митева.

Джейхан Ибрямов от ДПС пък се обърна към Ананиев с думите: Ако вие сте пример на политическо поведение, жреците на любовта на околовръстното са светици.

А колегата му Ахмед Ахмедов го нарече "недоразумение на природата".

Подобен език е недопустим в зала, скара им се Вигенин. И обясни, че трябва да наложи наказание забележка, но не го прави, защото няма да може да обжалва на Председателски съвет поради края на парламента. И допълни, че му е неудобно да води това заседание.

Тошко Йорданов също стана в отговор на Ананиев и го нарече "политимеска росна китка, политически вентилатор", защото говорел как той се е държал на коалиционен съвет, без да е бил там.

Вигенин обаче му спря микрофона. Ядоса се и се закани, че по стенаграмата ще извади всички имена и ще им наложи наказания, които така и ще останат без обжалване.

Възмущение от нивото на дебатите изказа шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Толкова ниски и грозни дебати, как се стигна дотук, попита тя колегите си.

Досега сме виждали коалиционен, идеологически и всякакъв друг разпад, а днес вече и морален. Моля ви, да приключим с това, обърна се тя към мнозинството.

Дотук се стигна, защото мнозинството ви не чуваше всички аргументи срещу безобразното газене на законите и конституцията. Но днес не си позволихме да излезем и да ви кажем: казахме ли ви, че вземате грешни решения, допълни шефката на ПГ на ГЕРБ.

Престанете, срам ме е, че вие сте ми колеги. Този опустошителен за българския парламент дебат трябва да приключи, завърши Атанасова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>