Бойка Велкова и Калин Сърменов откриват есенния сезон в Сатирата

28.07.2022 07:45 Димитър Стайков
Сцена от "Капан за самотен мъж", постановка на Пловдивския театър
Дария Симеонова в спектакъла “Невинно малко убийство” на театър “София”

С кои спектакли започват софийските театри през 2022/2023

Софийските театри кипят от работа преди началото на актьорската ваканция. Репетират се заглавията, с които ще тръгне новият сезон. Някои от тях обещават сензационна популярност.

В Малък градски театър “Зад канала” Йосиф Сърчаджиев режисира френската комедия “Капан за самотен мъж” от Робер Тома. Пиесата е позната на българските театрали отпреди двайсетина години, но сега преживява ренесанс в интереса към нея. Криминалната интрига и множеството персонажи я правят фаворит за афиша.

В програмата на театъра постановката ще компенсира сериозната и тежка среща с другото заглавие - “Червено и черно” от Стендал. Драматизацията е на Юрий Дачев, спечелил си името на майстор на преработките за сцена. Режисьор е Бина Харалампиева.

На Дачев принадлежат успешните драматизации “Зорба” по Казандзакис, “Зимата на нашето недоволство” по Стайнбек, “Бел Ами” по Мопасан в МГТ, “Швейк” по Хашек в Театъра на Българската армия, “Златният телец” по Илф и Петров в Сатиричния и др.

Любовните приключения на Жулиен Сорел от времето след Наполеон се представят от Леонид Йовчев, който вече е в щата на МГТ, Малин Кръстев, Христина Караиванова, Таня Пашанкова, Богдан Бухалов и Диана Димитрова, която спечели национална известност в тв сериала “Откраднат живот”.

Сатиричният театър ще открие следващия сезон с постановка на Бойка Велкова в Камерната зала. Заглавието е по филма “Очарователни грешници” от Съмърсет Моам, прието от екипа за по-привлекателно от изходния текст на пиесата “Постоянната съпруга”, нашумяла преди десетилетия, когато Джон Гилгуд я поставя на Бродуей с Ингрид Бергман в главната роля. Сюжетът е силно феминистичен, адвокатстващ в полза на жената в семейния конфликт със съпруга.

След нея в голям салон Калин Сърменов ще режисира текста “Една задръстена звезда” от авторите Слав Танев и Боряна Иванова.

Красимир Спасов, който в Театъра на армията се чувства комфортно в нишата на режисурата на класически пиеси, предлага малко играната у нас “Мизантроп”. Любопитна заявка, доколкото текстът на Молиер гъмжи от алюзии с нашето социално и политическо съвремие. Премиерата е планирана за ноември и ще се играе в зала “Миракъл”.

Второто заглавие на театъра ще подлуди младата публика в столицата.

Иван Урумов подготвя “В очакване на Годо” от Бекет, библия на модерния театър, със страхотен екип. Двамата главни аутсайдери Естрагон и Владимир са Жоро Къркеланов и Иван Радоев. Придошлите Поцо и Лъки са Юлиан Вергов и Моню Монев. Музиката е на Дони, сценографията и костюмите - на Нина Пашова. Театърът ще ни напомни за великото си минало, когато на същата сцена Леон Даниел развълнува съсловието и публиката с първата у нас реализация на “Годо” с участието на Йосо Сърчаджиев, Атанас Атанасов, Ивайло Христов, Мирослав Косев, Милен Миланов и Веселин Ранков.

“Бомба” има и в Театър “Възраждане”. Лили Абаджиева се надява през октомври да излезе премиерата на режисирания от нея спектакъл “Зимна приказка” от Шекспир. Текстът е вторият след “Бурята”, претърпял авангардни интерпретации в различни театри и от различни режисьори. Ангажирани са най-добрите в мъжката част на трупата - Свежен Младенов, Боян Младенов, Анатоли Лазаров, Йордан Ръсин, Георги Златарев.

Лили Абаджиева обяснява, че я занимава мотивът за прошката, отричана от прагматиците и защитавана от идеалистите.

Театър “София”, както вече е известно, влиза в голям ремонт. Екипът ще играе на различни сцени. Първата премиера ще използва сцената на Тheatro на ул. “Върбица”. Адресът е известен на театралните фенове. Тук Теди Москов пусна няколко свои представления, а по едно време Ивайло Христов бе повярвал, че може да отгледа нов театър. На 19 септември младата режисьорка Надя Панчева, завършила през миналата година, ще представи камерната френска пиеса “Невинно малко убийство” от Жан-Пиер Мартинез. Участват Неда Спасова, Дария Симеонова и Пламен Манасиев. Следващият проект е детско заглавие, все още неизбрано. Трупата ще представя спектаклите си в театрите “Азарян”, Младежкия, Армията, Сатирата. Трудно време, ама като блесне новата зала!

Любопитен проект в Театър 199 подготвят за следващия сезон. Началото дава Йоана Мирчева, популярна авторка на истории в “Пощенска кутия за приказки”. В едно интервю Йоана обяснява, че се е чувствала щастлива, когато почитатели ѝ казват, че са приели някоя нейна история като лично тяхно преживяване и дори са изпращали сюжета на свои приятели. “Мъжката гледна точка ме вдъхновява, защото се оказва рационална, откровена и лишена от драматичност, каквато ние, жените, приписваме на всичко”, заявява Йоана. И превръща в действие разсъжденията си. Изпраща на Ованес Торосян история, в която героят прилича на него. Точен и отговорен, Ованес нанася своите бележки и го връща на Йоана, заявявайки, че вижда в текста основа за театрален спектакъл. Авторката се запалва, преработва текста и Ованес го предлага в Театър 199 като моноспектакъл, в който е единственият актьор. Предварителните информации определят сюжета като изповед на съвременник между мечтите си и реалността. Сценограф ще е Ханна Шварц.

За премиерите в  останалите театри четете в следващите дни.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>