Как с фалшиво съкровище ДС пробва да скара Гърция и Турция

27.07.2022 20:10 Антоанета Маскръчка
Архивите на ДС бяха разсекретени след 10 ноември 1989-а, като за целта бе създадена специална комисия.
Факсимилета на част от разсекретените архиви

С активно мероприятие “Кошмар 1” пък пускат измислена следа за шпиони и предизвикват антиамерикански скандал в Анкара

Може ли един нищо неподозиращ шофьор в посолство да се превърне в шпионин? Как едно активно мероприятие на спецслужбите може да провокира допълнително напрежение между две държави?

Отговорите се крият в разсекретени документи на Държавна сигурност от периода преди 1989 г.

В онези години ДС полага сериозни усилия за подклаждане и поддържане на и без това изострените отношения между Гърция и Турция, които и досега са в непрекъснати конфликти. По време на студената война

сред основните външни задачи на нашите спецслужби

са компрометиране на политиката на САЩ по отношение на Турция и Гърция, засилване на противоречията между Гърция и САЩ, от една страна, и Турция от друга, задълбочаване на противоречията между западноевропейските страни-членки на НАТО, създаване на антиамерикански настроения, отслабване на южното крило на НАТО, а в някои от документите се говори дори и за дейност, водеща до разпадането на Северно-атлантическия пакт.

За провеждането на активни, остри и дезинформационни мероприятия през 60-те години на XX век се създават специално направление и отдел към Първо управление на ДС.

20 години по-късно се отчитат сериозни успехи, постигнати от отдела. В един от документите ръководител пише: “Ако внимателно се вникне по-надълбоко във вътрешнополитическия живот и отношенията между Турция, Гърция и САЩ,

трудно можем да намерим област на изострените
отношения,

където нямат пръст пряко или косвено и нашите активни мероприятия”.

За малко от тях има запазени документи дали са реализирани и какъв ефект са постигнали, защото в края на 80-те години се извършват прочистване и унищожаване на всички дела по проведените до 1975 г. мероприятия, които нямат “оперативна стойност”.

Остават запазени основно плановете за работа на специалния отдел през годините.

Така сред десетките задачи, предложени от началника на Първо управление на ДС за реализиране през 1967 г., е заложено мероприятието “Иманяр” с драматургия, целяща изостряне на отношенията между Гърция и Турция.

“На шофьора на гръцкия военен аташе в Анкара ще бъде подхвърлена бележка

в колата от името на местен грък, който, чувствайки, че изживява последните си дни, съобщава на шофьора мястото на скрито църковно съкровище от 500 жълтици, завещани на манастира “Св. Анастасия” в Гърция.  

В бележката старецът заклева шофьора в името на бога да вземе това съкровище, като не казва на никого, и да го занесе при първото си отиване в Гърция на игумена на манастира”, пише в плана за провеждане на активното мероприятие.

След това е предвидено на посоченото място да се направи тайник, в който в “кесийка” вместо жълтици да има разузнавателни военни сведения - шифровани и с открит текст.

От тях трябва да се разбира, че гърците извършват активен военен шпионаж в Турция. Освен това в оставените изфабрикувани документи ще пише, че Гърция създава тайна терористична организация, ще има и посочени координати на турски офицери и полицаи, които са агенти на гръцкото разузнаване.

Нашите агенти планират предварително да се съобщи на  турските служби,

че шофьорът на гръцкия военен аташе получава секретни военни сведения от тайник и при залавянето му това да се потвърди.  

Така и не става ясно дали е реализирано мероприятието “Иманяр” и дало ли е ефект.

В един от малкото запазени отчети за проведените активни мероприятия през 1966 г. по отношение на Турция става ясно, че някои от тях са получили силен отзвук и ефект. По мероприятие “Тревога” през януари 1966 г.

нашите служби изработват и разпространяват в Анкара позив

от името на “Комитет на свободните офицери”, като се използва фактът, че през декември 1965 г. в Черно море в района на Самсун е свален американски разузнавателен самолет.

В позива се нападат провежданата от правителството на Партията на справедливостта и премиера Сюлейман Демирел “угодническа на САЩ политика и грубото вмешателство на американците във вътрешните работи на Турция”.

В позива се е настоявало за провеждане на самостоятелна национална политика, имало и предупреждения, че ако правителството не се съобрази с тези искания, въоръжените сили ще се намесят и заедно с Партията на справедливостта ще изгонят и американците от Турция.

Позивът е бил разпространен в района на няколко факултета на Анкарския университет. По същото време в Истанбул са били разпространени отново изготвени от нашите служби

листовки на турски език, които предупреждават за радиоактивно заразяване

на рибата в Черно море от сваления край Самсун американски военен самолет.

В този позив пък се предупреждава за опасността, която грози Турция от безконтролните полети на американски самолети, носещи на борда си ядрен товар. Това мероприятие е предизвикало остър и траен ефект, се казва в отчета.

Последвали са редица претърсвания, обиски, разпити и арести на студенти и прогресивни лица в Анкара, уличени като автори и разпространители на листовките. Това пък е предизвикало остра протестна вълна против бруталните действия на кабинета, която е прераснала в антиправителствена кампания на демократично настроените младежи и интелигенция в цялата страна.

Опозиционните партии осъдили бруталните действия на властта и ги определили като “възраждане на диктаторските методи на сваления режим на Аднан Медерес”.

Изострили се партийните борби, нажежила се обстановката в Меджлиса, създали се несигурност и психоза за подготвящ се нов преврат. Опозицията предприела действия, с които парализирала дейността на правителството и в средата на юни 1966 г. дотова се стигнало всички политически партии да подпишат специален протокол за нормализиране на дейността на парламента, отчитат от ДС ефекта от разпространените български листовки.

По мероприятие “Завеса” по същото време - януари - февруари 1966 г., резидентурите ни в Анкара и Истанбул разпространили слуха, че заради несигурното положение на властта и на Демирел американците държали на негово разположение на едно от близките до Анкара летища специален самолет, с който

в случай на вътрешни усложнения  премиерът да избяга в САЩ

Силен ефект е дало и мероприятието “Кошмар 1”, през юни и юли същата година. Тогава нашите служби изпращат до президента Джевдет Сунай и до председателя на групата на пожизнените сенатори изработен фалшив документ от името на турчин, работещ в органите по сигурността, който показва, че САЩ “въртят шпионаж в Турция”, а ръководни хора от Партията на справедливостта са агенти на ЦРУ.

Подхвърлените от българските служби документи са били оповестени в турския Сенат. Това предизвикало бурна реакция сред партиите, армията, интелигенцията и печата. Случаят се превърнал в голям политически и дипломатически скандал, следят ефекта нашите.

В парламента две от партиите се излезли с предложения за ревизиране на турско-американските отношения, преразглеждане на двустранните споразумения със САЩ, поставили са въпроса за американските бази в Турция, за пребиваването и статута на членовете на американския корпус, за ползата от участието на Турция в НАТО.

Правителството и управляващата партия са били “поставени в неудобно положение пред органите на прокуратурата от резултатите от направените експертизи на документите”, пише в отчета на Първо управление.

“Кошмар 1” е създало сериозни проблеми на управляващите, засилило е антиамериканските настроения, компрометирало е американските мисии и служби в Турция като шпионски центрове, работещи против интересите на турския народ, със задоволство отчита ДС “положителния и дълготраен ефект”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>