Летни чревни инфекции пращат в болница, там изненадани, пациентите научават, че е омикрон

26.07.2022 08:00
Здравните власти са организирали болниците да получат достатъчно лекарства за лечение на COVID

Засега няма да разкриват нови отделения в общинските болници, които да поемат заразените с коронавируса

Пациенти с диария и повръщане постъпват за лечение в болница, но се оказват заразени с COVID. За зачестилите случаи сигнализират столични медици “24 часа”. Според тях пациентите дори не подозират, че са с коронавирусната инфекция, а го разбират, когато в болницата им направят бърз антигенен тест. Той се оказва положителен, макар заразеният да е отишъл с типичните за летния сезон стомашно-чревни оплаквания.

Освен диария специалистите наблюдават грипоподобна симптоматика при заразените с новия подвариант на омикрон ВА.5.

“Най-често срещаният симптом е висока температура до 39 градуса. Пациентите се оплакват и от главоболие, отпадналост, болки в мускулите, ставите и костите”, обясни инфекционистът и педиатър доц. Атанас Мангъров.

Според него обаче заразените не боледуват тежко.

Престоят им в болница е максимум

седмица, обединяват едно мнение специалисти.

Все още няма нужда от разкриване на COVID отделения в общинските болници. Това е уверил директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев в разговор с кмета Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че ако се наложи, има възможност за разкриване на отделения. В момента в София потърсилите помощ с коронавируса се приемат в инфекциозна болница.

Вече няма област в страната в зелената зона, продължава да расте и процентът на положителните проби. 27,4% от общо 1784 тествани бе за вчера. Проблемът е, че малко хора се тестват. Двуседмичната заболеваемост вече достигна 248,43 на 100 хил. души.

Подвариантът на омикрон BA.5 вече е на път да стане доминаращ почти в целия свят. В края на юни от него са 43% от случаите на омикрон, докато делът на BA.4 е само 12%. Симптомите му обаче са подобни на тези, причинени от по-ранните версии на омикрон.

“Много е трудно да се разграничи един вариант от друг въз основа на симптомите”, категорични са американски лекари. Хрема, кашлица, висока температура, главоболие и мускулни болки остават най-често срещаните при всички варианти, потвърждават и те. “Хората, заразени с BA.5, могат да изпитат болки в гърлото и умора, но е по-малко вероятно да съобщят за треска или загуба на вкус и обоняние”, обясни д-р Анди Пекош, вирусолог и професор в университета “Джон Хопкинс”. Децата в повечето случаи го карат по-леко.

Скорошни изследвания показват, че някои болни с COVID имат

симптоми като тези на вирусен менингит

Те се оплакват от скованост или болка във врата, изтръпване и чувствителност към светлина. “Към момента обаче няма конкретни доказателства, че BA.5 причинява симптоми, подобни на менингит”, увери Пекош.

Учени добавят, че досега не е наблюдавана разлика между симптомите на BA.4 или BA.5. Но хората, които са били заразени с първоначалния вид на омикрон през зимата, може да са податливи на по-новите подварианти. Вероятността на наскоро заразилите се да попаднат в болница е по-малка спрямо каралите делта-варианта. Симптомите при омикрон продължават по-кратко - средно 6,87 дни в сравнение с 8,89 дни за делта.

Настоящите ваксини все още работят добре за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, казват учените.

Същевременно от “Пфайзер” заявиха, че може да актуализират ваксината си, като бъде насочена специално към подварианите BA.4 и BA.5. Тя ще е готова за разпространение през октомври.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>