Джудистът Радослав укрил 8,8 млн. лева от продажби на евтини рокли онлайн

24.07.2022 23:00 Антоанета Маскръчка
Тарторът Радослав Стаменов
Ботка Зарева в съда в Благоевград.
Обвиняемите Радослав Стаменов и Христо Койчев

Стоката минавала по фактури през фиктивни фирми на клошари, в които оставал дължимият на държавата ДДС

Една година Икономическа полиция и сектор БОП в Благоевград са разследвали онлайн магазин за продажба на дрехи, за да открият доказателства за данъчни престъпления за 8,8 млн. лв.

При спецакция преди дни бяха задържани собственикът Радослав Стаменов, на 33 г., управителката на магазина Ботка Зарева, на 31 г., и софиянецът с десетки фирми Христо Койчев, на 40 г.

Тримата престояха за кратко в ареста,

а след това окръжният съд ги пусна на свобода с по 20 хил. лв. парична гаранция за всеки. Мотивът бе, че е налице обосновано предположение за извършване на престъпната дейност от тримата, но няма данни обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление.

Майката на Стаменов - 54-годишната Стойка, също е в групата, но не остана зад решетките, а е с мярка “подписка” заради 60% инвалидност.

Мащабното разследване е започнало на 12 април 2021 г., а окръжната прокуратура е била уведомена през март тази година. Това стана ясно по време на делото за гледане на мярка за неотклонение на тримата, когато един от адвокатите размени реплики с прокурора по делото.

“Година и три месеца прокуратурата не е събрала никакви доказателства”, защити клиента си Стаменов адвокат Галя Гълъбова. Прокурор Милена Милева репликира, че прокуратурата е работила само три месеца по делото, а преди това то е било в полицията.

“Не знам защо прокуратурата е била неглижирана. Ако има някакви дрязги между прокуратурата и МВР, това не трябва да е в тежест на обвинения”, отговори защитничката.

До разкритията за милиони в крайна сметка се е стигнало в резултат на съвместните действия на окръжната прокуратура със секторите “Противодействие на икономическата престъпност” и “Борба с организираната престъпност” на ОД на МВР в Благоевград, обявиха от държавното обвинение.

Събрани са доказателства за извършени данъчни престъпления

и пране на пари. Установен е основният организатор и участник в престъпната дейност - Радослав Стаменов. Заедно със свързани с него лица мъжът активно се занимал с търговия на дрехи и аксесоари в търговски обекти на територията на страната.  

Освен това с онлайн магазин се осъществявали доставки на стоки в България, Гърция, Унгария и други държави. От продажбата им била генерирана парична печалба в особено големи размери и с поредица действия се избягвало плащането на дължимите данъци към държавата.

По първоначални данни за периода от 2017 до 2021 г. размерът им е 8,8 млн. лева, съобщиха от прокуратурата.

Незаконната дейност се осъществявала с внос от Гърция на големи количества дрехи с неустановени до момента документи за вътреобщностно придобиване. Впоследствие те се продавали в търговски обекти и интернет платформи.

Стаменов е управител и собственик на 4 дружества, свързани с една от фирмите на майка му Стойка.

Именно нейното дружество “Креатив дрес” е “закупувало” по документи стоки в особено големи размери от множество “доставчици” в България.
В действителност те се внасяли незаконно от Гърция, а фигуриращите в документите фирми са били от типа липсващи дружества, т.е. без дейност и собственост на лица с нисък социален статус.

По този начин се избягвало плащането на ДДС и корпоративен данък в особено големи размери.
Събрани са доказателства за това, че след реализиране на продажбите група лица

теглили крупни парични суми от банкомати

посредством множество чужди платежни инструменти. Впоследствие парите били оставяни в офиса на Стаменов.  

Установено е, че той и свързани с него лица влагали големи парични суми, придобити от осъществяваната незаконна дейност, в закупуване на движима и недвижима собственост, с което реално са извършвали пране на пари.

В хода на разследването са проведени разпити на множество свидетели, в т.ч. фиктивни собственици и управители на търговските дружества, изискани са документи на фирмите, извършен е данъчен анализ и доклад от Централното управление на НАП-София, в който се установяват престъпните схеми и извършване на злоупотреби с ДДС от търговските дружества.

Фирмата, чрез която е работил онлайн магазинът, е била собственост на дядото на Радослав - Кирил. След смъртта му през 2021 г. тя е наследена от майка му Стойка, а в началото на 2022 г. вече е прехвърлена на македонски гражданин и е с променено име.

Част от сделките са ставали с 12 фирми на Кирил Койчев от София. Той е собственик и управител на 55 търговски дружества. Всички са запорирани от Софийския районен съд по искане на КПКОНПИ, установи репортерска проверка.

Койчев е обвиняем и от Софийската районна прокуратура по друго дело за данъчни престъпления. При обиски на адреси са открити множество печати на различни фирми.

Според прокуратурата тегленето на парите от банкомати е ставало, след като Ботка Зарева е давала карти на различни лица, а те носели сумите на Стаменов, който пък ги влагал в недвижими имоти.

“Тегленето на пари от банкомат не е престъпление. По делото има приложени нотариални актове, но

не е направен анализ как са придобити, с какви пари и каква е връзката им

с това обвинение. Няма доказателства, които да го подкрепят”, каза адвокат Гълъбова.

Пред съда тя обясни още, че Стаменов е бил управител на част от фирмите, но подаването в НАП на справки-декларации е правел счетоводител, клиентът не ги е подписвал.

Обясни още, че “Креатив” е търгувала с множество фирми и това, че някои от тях са били недобросъвестни, не можело да се вмени като вина на Стаменов.

Преди време била направена и данъчна ревизия, като актът после бил отменен и нямало установени такива задължения, каквото е обвинението.

“Освен проверка и ревизии на фирмите, много пъти съм проверяван и като физическо лице”, каза Стаменов пред съда и поиска да го пуснат на свобода, за да види двумесечния си син.

Адвокатът на Ботка Зарева пък поясни, че тя е била мениджър, а не управител на фирми.

“Обвинението е, че чрез различни фирми са потвърдени неистини в данъчни декларации. Зарева обаче не е била управител на фирми, не е подавала данъчни декларации, не е водила счетоводство”, каза адвокат Пенко Ненов.

И защитата на Койчев отрече той да има нещо общо с обвинението.

“Не разбирам как той е съпричастен с другите обвиняеми. Осигурил е фактури от 12 свои дружества, но това не може да е доказателство”, коментира адвокат Цвета Рангелова.

Марката се наложи от няколко години, а за 2020 г. дори бе в топ 20 на онлайн търговците. Има физически магазини в Благоевград и в Студентски град в София.

Търгува онлайн в България, Румъния, Гърция, Чехия, Хърватия, Северна Македония. Дамските дрехи, които продава, са на сравнително прилични цени - има по 10-ина евро и стигат най-много до 30.

Радослав Стаменов е от Дупница, но е живял и учил в Кюстендил. Бил е състезател по джудо и оттам идва и прякорът му Джудиста. Преди да се захване с търговия с дрехи, е бил охранител на заведения.

Родителите му Стойка и Станимир също са се занимавали с търговия в Кюстендил, но от няколко години живеят в Благоевград.

На 26 октомври 2021 г. във Второ РПУ-Благоевград, бе получен сигнал за извършена кражба от частен дом в града. Криминалисти установиха, че в периода от 19 октомври до около 8,30 ч на 26 октомври

от метална каса в жилище са отнети 250 000 лв. Полицията не съобщава кой е собственикът,

но в града бързо плъзна мълвата, че кражбата е от дома на Стаменов, ползван и като фирмен офис.
През февруари т.г. мъжът регистрирал “Креатив хоумс”, която се занимава със строителство, покупка и продажба на недвижими имоти и отдаване под наем и дори вече е започнал строеж на обект в София.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>