Решенията на регулатора може да се обжалват, но шансът дела да се печелят май остава минимален

22.07.2022 22:29 Георги Банов
Комисията за енергийно и водно регулиране даде пресконференция, на която председателят й Станислав Тодоров заяви, че решенията за цените за взети с абсолютно мнозинство.
Ивайло Дерменджиев

Засега не се забелязва никакъв ентусиазъм за оспорване в съда

78 са решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране, взети под председателството на Станислав Тодоров, който бе избран от парламента да оглави регулатора на 9 февруари.

Той изкара на поста 117 дни, след като на 21 юли Конституционният съд излезе с решение, че изборът на председател на КЕВР противоречи на основния закон на държавата, тъй като е започнал по един закон и е завършил при друг. То още не е обнародвано, но

най-важният въпрос за хората и бизнеса

е дали тези решения са валидни

Според юристите на КЕВР те са в сила, тъй като са вземани с мнозинство и мнението на председателя не е натежавало в една или друга посока.

Сред решенията са и тези за определянето на цени. Месечните са за цените на природния газ на обществения доставчик “Булгаргаз”. Сега под въпрос се поставя цената за август. За предишните решения за газа няма член на комисията, който да е с особено мнение, тоест те са били взети с пълно мнозинство.

На 1 юли бяха определени цените на тока за битовите потребители, както и тези на топлинната енергия. И при тази процедура решенията са взети единодушно.

Текат произнасяния за цените на ВиК дружества, както и за лицензиране на търговците на газ.

И въпреки че решенията са вземани единодушно, може да се обжалват в съда. Председателят на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков, който е от първите членове на КЕВР, обаче не намира смисъл в подобно действие - би трябвало да се обжалва всеки акт поотделно, а вероятността да се отмени решение на колективен орган била минимална. (Виж интервю с адвокат Ивайло Дерменджиев долу).

Подобно е становището и на висши ръководители на енергийни компании. Те не смятат, че си струва усилието да се водят дела. Оттам напомниха и друг казус - с Кирил Петков и канадското му гражданство. Решението на Конституционния съд не направи нищожни актовете му като министър на икономиката и те останаха в сила.

Друг е въпросът със заповедите на председателя, с които назначава проверки в енергийните и водните дружества. Последните бяха за газа и за столичната топлофикация. Малко по-сложен е казусът с назначенията, които е направил Тодоров, защото според съда той всъщност не е бил председател на КЕВР.

Експерти коментират, че битови потребители едва ли ще пробват да събарят в съда цените, определени от КЕВР, особено за тока. Вдигането им бе силно натиснато за сметка на държавните енергийни дружества. По-скоро полза биха имали самите компании, но и при тях не се забелязвал ентусиазъм да водят дела. Нейков определя създалата се ситуация в КЕВР като дивотия, защото с влизането на решението на съда в сила в комисията и един кламер няма да могат да купят, защото няма председател. Бивш член на комисията обаче смята,

че е възможно

регулаторът да

продължи работата си,

защото по правилник половината от членовете могат да свикат закрито или извънредно заседание и да упълномощят един от тях да ръководи комисията. Не било възможно да се оставят държавата и бизнеса без цена на газа. Възможно било да се намерят решения и за работата на администрацията на комисията.

Други специалисти в регулаторното право коментират, че може да се промени и правилникът за дейността на КЕВР, за да не се блокира работата ѝ.

От големи енергийни компании казват, че в името на прозрачността би трябвало на сайта на комисията да бъде качено правно становище на регулатора за ситуацията и защо не може да продължи работа. За да знае бизнесът каква е обосновката.

А по повод на завъртялата се информация, че бившият шеф на КЕВР Иван Иванов може да се върне на поста, наблюдатели в енергетиката са категорични, че това няма да се случи заради нежеланието на Иванов.

Ивайло Дерменджиев, адвокат, д-р по международно право:

Не съветвам никого да оспорва цената на тока, трудно е при колективен орган

ГЕОРГИ БАНОВ

- След решението на КС може ли да се обжалва цената на тока, адв. Дерменджиев?

- Тук става въпрос за колективен орган. Или няколко души вземат решение, след което председателят го подписва и му дава легитимност. Ако има решение, което е на ръба на мнозинството и не е единодушно и председателят е участват в гласуването, може да се смята, че има проблем.

Този случай донякъде прилича с този на г-н Кирил Петков, когато бе служебен министър. По същия начин бе атакувана неговата декларация, че не е чужд гражданин пред КС. И тогава съдът реши, че наистина той е бил неправомерно избран за министър. Впоследствие решенията му бяха валидирани от наследника му.

Аналогията не е категорична, защото министърът еднолично управлява, а тук става въпрос за колективен орган. Да, някой ще се опита да обжалва цените не само на тока, но и на водата. Но шансовете за успех са минимални.

Друг е въпросът за актовете на председателя на КЕВР като назначения, уволнения и подобни. Те са по-лесно оборими, но след това обаче могат да бъдат потвърдени и валидирани.

- Значи цената на тока си остава.

- Дори да спечелиш обжалването, коя цена ще се върне? Предишната? Няма как да се получи. Не бих посъветвал някого да го прави. Още повече че междувременно може да бъде избран председател на органа и действията да бъдат валидирани и потвърдени.

- А може ли да се върне Иван Иванов до избора на нов?

- Не смятам. Той е освободен от парламента, с което правомощията му са прекратени. Има отпаднало основание.

- Като международен арбитър срещали ли сте подобна ситуация?

- Не. Арбитражите действат по различен начин. КЕВР се избира от парламента, след което колективно решава важни за обществото въпроси като регулираната цена на вода, ток и други. И това засяга неограничен кръг от хора.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>