Двама на всеки трима онкоболни у нас загиват

22.07.2022 16:06
Шефът на здравната комисия в НС Александър Симидчиев
Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова

Нов план за борбата с рака въвежда скринингови програми за заболяването

Двама от всеки трима онкоболни у нас загиват в рамките на година. А докато в ЕС смъртността сред хората, които имат раково заболяване, е 46-47%, то в България процентът стига 56%. Това се разбра от изказване на шефа на здравната комисия в парламента Александър Симидчиев по време на представянето на проекта за Национален план за борба с рака с хоризонт 2030 г.

Разработването на плана продължи повече от година. Той следва европейския план за борба с рака от февруари 2021 г. и ключовите цели в него са 6:

- Създаване на цялостна система, която предлага устойчиви и модерни грижи за онкологичните заболявания.

- Подобряване на здравната осведоменост и намаляване на експозицията на рискови фактори като тютюнопушене, нездравословно хранене и промотиране на активния начин на живот.

- Съвременни скринингови програми за рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на маточната шийка, рак на простатата, целящи да обхванат възможно най-голям процент от таргетната популация, въвличайки общопрактикуващите лекари в процеса и осигурявайки подходящ механизъм и скринингови методи в съответствие с европейските и световни стандарти. Проучване на доказателствата и създаване на скринингова програма за рак на белия дроб.

- Осигуряване на възможности за съвременна диагностика за пациентите и равен достъп до диагностични методи, центрове и водещи специалисти.

- Осигуряване на равен достъп на пациентите до съвременно лечение.

- Подобряване качеството на живот и от медицинските и немедицински грижи и реинтеграция чрез изграждане на ефективна мрежа от звена, специалисти и форми за пълноценна комуникация с пациентите и техните близки.

Онкологичните заболявания започват да изместват първите по причина за смърт сърдечносъдови. 20 хил.  българи ежегодно губят битката с рака, отбеляза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Всички знаем какво трябва да се направи, но трябва да работим заедно. От години пациентите имат достъп до технологии и лекарства, но само това не е достатъчно. Всеки трети има нужда от психологична грижа, от фармацевтична. Този план е една визия за интегрирана грижа. Трябва да се създаде национална мрежа за онкологичен контрол, центрове за такива заболявания, да се реорганизира болничната и извънболничната помощ, изброи Сербезова. Тя благодари на всички участници в работната група, която е направила плана.

По отношение на честотата на заболяването, статистиката в България и Европа е горе-долу една и съща - 0,6%. Интересно е обаче каква е разликата в смъртността. В Европа е 46-47%. В България е 56%. Тоест двама от трима пациенти загиват в рамките на 1 година. Когато говорим за това кога трябва да започне планът, отговорът е вчера. Ежегодно губим 2 млрд. лв. заради тютюнопушенето. 4,5 - 5 млрд. лв. са разходите за лечение на заболявания, свързани с него, а приходите от акцизи и ДДС са едва 3 млрд., даде пример Александър Симидчиев.

Работя в областта на онкологията от 40 г. Първи стадий на болестта виждаме почти инцидентно, затова и са толкова важни скрининговите програми. Ние късно лекуваме и късно диагностицираме, подчерта проф. Галина Куртева.

Скрининговите програми за рака на дебелото черво ще започнат още от септември и се очаква резултатът от нея да се види още догодина, посочи тя.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>