Рокът рязко ускори местния туризъм в Пловдив, от тази вечер до 23-и градът е фул

21.07.2022 16:07
Хиляди куфяха с Армин ван Бюрен миналата седмица в Пловдив. Снимка: 24 часа
Хиляди куфяха с Армин ван Бюрен тази събота на Гребната база в Пловдив.

Нощувките само през този уикенд в града под тепетата надхвърлят всички през декември в Банско и Пампорово, взети заедно

Културният туризъм е в небивал възход. Хората пътуват за актуални рок групи, ретро

Всички хотели и квартири в Пловдив са пълни, заети са и всички места за настаняване чак до Пазарджик и Бачково.

Куриозните обяви за 20 хил. лв. на нощ попадат в графата любопитно, но културният туризъм това лято в Пловдив вероятно ще приближи приходите от ски сезона - нощувките през декември в Банско и Пампорово, взети заедно, са по-малко, отколкото ще има през този дълъг уикенд в Пловдив.

Легендарният фестивал Hills of rock триумфално се завръща

в Пловдив след 2-годишна пандемия. От тази вечер до 23 юли градът ще бъде европейска столица на рока. Очакват се около 40 000 посетители, което би било рекорд спрямо предходните издания.

Три дни куфеене, бира и емоции ще завладеят района на Гребната база, където се провежда фестивалът. Билетите са по 120 лева на ден, а за трите дни - 200 лева. Всеки от феновете плаща нощувки, за таксита до Гребната база, плаща и за храна.

Нека не бързаме с цифрите, ще видим в края на уикенда, сдържан е зам.-кметът Стефан Стоянов. По думите му гвоздеят е Slipknot - една от най-големите и актуални метъл банди в света. Тя ще бъде хедлайнер в първия ден - 21 юли. Другите водещи групи са Sabaton и Mercyful Fade.

Шведската Sabaton е записала песен, посветена на битката при Дойран и генерал Вазов, специално за пловдивската публика. Но този фестивал вече измества Exit в Нови Сад. Всички

модерни групи на континента се чувстват длъжни да участват в Пловдив

Заради това тази година имаше и изнесен в София предфестивал. Просто няма как да се вместят всички желаещи групи. Оценките за предфестивала са много добри, защото в района, където се провеждаше, има метро. Феновете се придвижват с него, а после се прибират с първите влакове.

Заради инерцията на пловдивския фестивал в София имаше концерти на Джудас Прийст и Айрън Мейдън.
Никъде няма свободни места в хотелите и квартирите в Пловдив във фестивалните дни, макар цените да са завишени поне двойно.

Справка на “24 часа” в една от най-големите платформи за резервации показва, че посетителят е посрещан с надписа:

“Пловдив не разполага с налични места

за настаняване на нашия сайт”. И съветва да се нощува в съседни населени места. Зает е дори и най-новият хотел в града на тепетата, открит преди дни. Намират се единични стаи в къщи за гости и хотели в Бачково, Асеновград, Хисаря.

Цените в областния град на вече заетите стаи варират от 430 лева за двойна до 1000 - за апартамент в центъра.

В близкото село Белащица се предлага къща с две спални за 367 лева за две нощувки. По-ниски са цените в семейните хотели в Асеновград - по 190-200 лв. на нощ.

Когато свирят повече групи, за тези 3 дни се запълват местата дори в Пазарджик, Хисаря, Асеновград и Бачково. Леглата в Пловдив са около 5 хил., а заедно с тези в региона стигат 8-9 хил., казва Стефан Стоянов. По думите му

подобни фестивали работят много ефективно за туризма

на града, защото вкарват на вечер между 5 и 15 хил. посетители извън Пловдив. А това са милиони приходи на вечер от нощувки, хранене, забавления.

Справка в системата за единна туристическа информация на Министерството на туризма показва, че през последния декември в Банско са нощували 37 068 гости, а в Пампорово заедно с Чепеларе - други 16 735.
Стоянов не смее да твърди, че пловдивският Hills of rock е изместил Exit в Нови Сад.

Сръбският е 20-годишен и се харчат много повече пари в него. Би било претенциозно да твърдим, че нашият го превъзхожда. Но реално Hills of rock върви по стъпките на големите фестивали и вече е голямо регионално събитие. Ако се запази в следващите години,

може да се превърне в топ 5 на рок проявите

в Източна Европа, смята зам.-кметът. Макар че рок фенове, които ходят и на двата феста, твърдят, че в Пловдив е по-хубаво. Но не всичко е рок.

В момента много мощно върви и Opera Open на Античния театър, а миналата седмица Армин ван Бюрен, един от най-великите диджеи, събра хиляди на Гребната база.

Като цяло тези фестивали дават голям икономически ефект на града. Преди пандемията 60% от публиката на Opera Open беше външна - истински фестивален туризъм. Hills of rock върви в подобна перспектива - 90% от посетителите са външни. Приходите за Пловдив стигат до 15 млн.а лв. за уикенд, дава пример зам.-кметът.

И пловдивският театър дава своя принос в местната икономика чрез бляскавите си спектакли.

В момента хитът е “Коприна”

на драматурга Александър Секулов и на режисьора Диана Добрева. Преди това творческият тандем сътвори касовата постановка “Одисей”. Хора от цялата страна, от РСМ, Сърбия идват на театър.

Операта и театърът не могат да съберат 20 хил., но техните представления се посещават от по-средната класа хора, които могат да си позволят по-скъпи хотели и ресторанти. Докато Hills of rock събира всякаква публика, но пък масово запълва хотелите в региона, обобщи Стоянов.

Много съществен приток има от Гърция. Като феновете оттам правят по 4 нощувки за трите фестивални дни. А тези от Северна Европа имат дял и за икономиката на София, където кацат. Налага им се междинна нощувка, прехрана и всичко, което прави като разход един турист.

Пловдив е успешен пример, вероятно и заради особеното очарование на Стария град. Но и други места у нас развиват културен туризъм.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>