5 минути по-къс час в прогимназията решава спора между здравето и знанието

20.07.2022 08:08 Константина Костова
Министерствата на здравеопазването и на образованието вероятно по-лесно ще координират работата си с промени в наредбите. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Стилияна Пенчева
Асен Александров
Диян Стаматов

Директорите в шах - изпълняват учебния план, но не и разписанията на МЗ, което води до риск от преумора и трайни увреждания на учениците

Ако бъде прието предложението на здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова учебните часове на децата от 5-и, 6-и и 7-и клас да бъдат намалени с 5 минути, ще бъде решен 2-годишен проблем.

Искането е часовете от 45 да станат 40 минути, за да няма “трайно увреждане на здравето на учениците”. Така освен че ще се избегне преумората на подрастващите, ще се облекчи и координацията между две ведомства - Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. От 2 г. учебните планове за тези класове са с увеличени часове, което пък противоречи на наредба на МЗ за седмичното разписание на класовете. Това поставяло в шах директорите, които нямат право да не се подчинят на учебния план, но не знаят какво да отговорят на експертите от РЗИ. Това не е нова драма, казват педагози. Подобни ситуации е имало и през учебната 2017/2018 г., когато от РЗИ отказвали да заверяват седмичните разписания на

иновативните училища, защото имаха право на блок часове

по новите учебни планове.

Предложението в проекта за промени в Наредба 10 от 2014 г. е за намаление на часовете с по пет минути за три класа.

Без този проблем са училищата, които са на две смени, на които по принцип е разрешено учебните часове да са по 40 минути. Срещат се с пречката училища на една смяна, но те са масовият случай.

Причината за предложението е да се компенсира увеличеният брой на часовете на седмична база според учебния план на МОН. Образователното министерство увеличи броя на часовете на трите випуска. Така петокласниците получиха общо 30,5 учебни часа на седмица. Според плана на МОН броят учебни часове на 6-и клас също ще бъде увеличен от идната учебна година, а през по-следващата увеличение ще има и за кандидат-гимназистите. Така учениците в 5-и клас трябва през седмица да имат по един ден в програмата си общо 7 учебни часа, а шестокласниците да имат един такъв ден всяка седмица. Това обаче противоречи на здравните изисквания и ще доведе до трайно увреждане на здравето на учениците, смята Сербезова. По тази причина тя предлага намаление на часовете, за да не се допусне риск за здравето на подрастващите.

Промяната срещна одобрение както от страна на училищни директори и учители, така и от медици и родители.

Няма риск да се натрупат дефицити

заради намаляването на часа с 5 минути, така ще е и по-лесно да се задържи вниманието на учениците, смятат педагози и училищни директори.

Според здравните власти увеличеният брой часове ще наруши дневния режим на децата. Не само обучението, но и самоподготовката, храненето, почивката, както и свободното време за игра, спорт и интереси ще бъдат променени, смятат от ведомството.

“Ще бъде създадена и предпоставка за нарушаване и на физиологичните норми и изисквания за здравословно хранене, като 10-годишният ученик ще трябва да стане в 6,30 ч, да се приготви и закуси до 7 часа, да се придвижи, за да започне занятия в 7,30, като те ще приключат в 14,10 ч. следобед”, дават пример от здравното министерство.

Сколиозата на гръбначния стълб е сред най-честите ортопедични заболявания при 13 - 14-годишните, смятат специалистите. Причината за това е неправилното стоене на чиновете, обединяват едно мнение ортопеди.

В училище имат неправилен стоеж, раниците също влияят, тъй като са много тежки, каза ортопедът д-р Златин Пенев пред “24 часа”. Ако имаме болка при вървене, това възпрепятства качеството на живот, а за децата оказва влияние върху игрите и спорта, категоричен е лекарят.

Същевременно поне три часа на ден трябва да спортуват децата в предучилищна и училищна възраст, съветват медиците. А гледането на телевизия или

игрите на компютър и телефон трябва да се ограничат до един час

За здравословно се счита и поне 9-часовият сън за децата в прогимназиална възраст.

Сред основните мотиви на министерството е да не се стигне до преумора на учениците. Целта на здравните изисквания при изготвяне на седмичните учебни разписания на задължителните и избираемите учебни часове в училищата е да се осигуряват благоприятни условия за най-добро усвояване на учебното съдържание при най-малка степен на умора, обясниха от там. Именно затова очакват с предложените промени да се постигне едновременно максимално усвояване на учебното съдържание при най-малка степен на умора.

От Министерството на образованието съобщиха за “24 часа”, че за обществено обсъждане ще бъдат предложени промени в 2 наредби.

Стилияна Пенчева, заместник-директор на 22-о училище:

40 минути за малките са достатъчно

Да се намали продължителността на учебния час за 5-и, 6-и и 7-и клас от 45 на 40 минути, е е добро предложение на Министерството на здравеопазването. В момента училищата на 2 смени всяка година получават разрешение за часове от 40 минути за прогимназията и гимназията. Ние учим така, за нас няма да бъде нещо ново. Справяме се добре. Ние отдавна учим по 40 минути и това не се е отразило на подготовката на нашите ученици.

Смятам, че предложението е разумно. Мотивирано е. Има доста плюсове. От голямо значение е възрастта на децата. Има значение и за физиката, и за психиката. Представете си едно малко дете как ще изкара 45 минути на чина, без да се върти, без да му доскучае. Това е моето лично мнение.

Асен Александров, директор на 51-о училище и председател на Сдружението на директорите в системата на средното образование:

Ще решим проблем, който е от 2 години

В 5-и клас часовете в момента са 30,5, в 6-и са 31, а в 7-и са 31,5 часа седмично. Според наредбата на РЗИ за натовареността на учениците децата от тези класове не трябва да имат повече от 30 часа на седмица. Учебният план обаче вече е приет от МОН и за да се спази изискването на МЗ, трябва да се намали учебното време. С намаляване на часовете с 5 минути всеки ден ще се учи с 30 минути по-малко. За седмица това са 2 часа и половина. Миналата година имаше проблеми между директори на училища и РЗИ - отказваха да подпишат седмичните разписания, защото твърдяха, че не се спазват. От друга страна, директорите трябваше да спазват учебния план. Нямаше комуникация между двете министерства. Проблемът ще се реши 2 г. по-късно.

Диян Стаматов, директор на 119-о училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета:

Добре е да се приеме

Единствената промяна е, че учебните часове на учениците от 5-и до 7-и клас стават 40 минути, без значение дали училищата са на една, или на две смени. Това облекчава разрешението от РЗИ на учебните часове в 5-и, 6-и и 7-и клас, където има леко увеличаване на общата бройка на часовете от 2 години покрай промяната на учебния план. Здравното министерство досега не ни одобряваше седмичните разписания. Намалявайки часовете като продължителност, ще се разреши този проблем. Така че според мен е добре това да бъде прието.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>