Кметът на Старосел: Видях детето на земята под моята седалка и повече не помня (обзор)

19.07.2022 22:58 Радко Паунов
Кметът Матея Гудев е съсипан от случилото се.
На тази улица в Старосел е станал инцидентът с 6-годишното дете.
Бабата на Мишо - Жулиета, плаче и се моли детето да оживее.
Никола Шивачев от селото смята, че е време кметът да слезе от колата.
Къщата в Старосел, където малкият Михаил и сестричките му прекарват летните си почивки.
И баба Въла, подпирайки се на два бастуна, плаче и се моли за детето.

Състоянието на 6-годишния Михаил е критично - той е с много тежки травми, казват от университетската болница “Свети Георги” в Пловдив

Десетки отидоха да дарят кръв след призива на близки на семейството

Цялото село се моли и за момчето, и за управника си

“Всичко е в ръцете на лекарите и на Господ. ”
Това изрича с треперещ глас и насълзени очи пред “24 часа” кметът на Старосел Матея Гудев ден след като под гумите на управлявания от него автомобил се озова 6-годишният Михаил Николов.

Момченцето вървяло с дядо си по една от улиците в селото, когато около 10 часа в понеделник било връхлетяно от колата на кмета.  

“Видях го на земята под седалката ми и повече не помня”, съсипан е управникът, който излезе от ареста след няколко часа. Твърди, че е

карал с не повече от 10-15 км/час, тъй като е предвождал кола на РЗИ

- Пловдив, към гробищата. Инспекторите искали да проверят състоянието на местния траурен парк и една къща за гости.

Инцидентът станал на ул. “Братство” близо до дома за стари хора. Свидетели станали самите служители на здравната инспекция.

“Докараха го при мен в кома. По едно време изпадна в шок, после пак в кома. Какво можех да направя? Не знаех какви са му травмите”, разказа медицинската сестра на дома Елка Драгнева.

След 10-15 минути дошла линейка, която транспортирала детето в университетската болница “Св. Георги” в Пловдив. Там лекарите водят битка за живота на момчето.

Бабата Жулиета и дядото на Михаил са буквално смлени и непрекъснато плачат.  

“Предната гума на автомобила е минала през коремчето на детето. Наложило се да повдигат на ръце колата, за да го извадят”, разказа пред “24 часа” Жулиета Миткова.

В Старосел се завъртя слух, че кметът от години имал проблем със зрението

“Недовижда. Цялото село знае. Колата му постоянно е блъсната. Иначе е много добър човек. Може да се случи на всеки”, казва Георги Величков, местен жител.
Бабата на малкия Мишо обаче не иска да слуша слухове.

“Те няма да помогнат на детето ни”, махва с ръка тя. Смята, че само лекар магьосник може да го спаси.
Не иска да коментира и думите на кмета, че е карал с 10-15 км/час. Хората се питат възможно ли е при такава ниска скорост да бъдат причинени такива тежки травми.

Малкият Мишо е от София. Заедно със сестричките си през лятото идвал на гости при баба и дядо в Старосел.

“Голяма ваканция изкара, няма що! Съпругът ми непрекъснато плаче и се обвинява: “По-добре да беше прегазил мен, а не детето”, разказва Жулиета.
Дядото твърдял, че държал малкия за ръка, когато колата минала през него.

Хората в Старосел се молят както за малкия Мишо, така и за кмета. Никой не казва лоша дума за 67-годишния Матея Гудев, който управлява втори мандат. Избран е от местна коалиция “Промяна”. Той е военен пенсионер, подполковник. Служил е в карловско поделение.  

Никого не е върнал, всеки, който го е потърсил, е
получил помощ,

описва го Виолета Велчева. Разказа, че в селото живеят предимно възрастни. И понеже нямало аптека, Гудев вземал рецептите и ходел до Хисаря да им купува лекарствата.

“На всеки може да се случи. Малшанс. Жалко”, казва Велчева.

И баба Въла, подкрепяна от два бастуна, плаче и се моли както за малкия Михаил, така и за Матея Гудев.

“Ей там, горкото дете, е било блъснато. Дано го спасят докторите”, кръсти се тя.

Веднага след ареста кметът отиде на работа. Не се покри след случая, е излиза и обяснява какво е станало. И повтаря колко много съжалява и страда.

Попитан за проблеми със зрението, той отговори, че преди две години си е правил операция на окото за перде и вижда добре.

На въпроса как е, отговаря: “Зле съм!” Колегата му от съседното село Красново Цвятко Истилянов дойде да му изкаже подкрепа. “На Матея ще му олекне, когато детето се оправи. Дай боже”, казва той.

Полицаите са отнели само контролния талон на Матея Гудев. Но той толкова е съсипан от случилото се, че изобщо не мисли за това, а само клати глава. От време на време очите му се насълзяват.

И без шофьорска книжка може да се живее, само детето да се оправи,

повтаря той. Десетки отидоха да дарят кръв за малкия Михаил. Състоянието му обаче остава сериозно и е с опасност за живота, казаха от клиниката по детска хирургия в УМБАЛ “Св. Георги”. Той е с тежки травми по тялото, има няколко счупени ребра и проблеми с белия дроб. Водещи лекари в болницата денонощно са край него и се надяват да го спасят.

Районната прокуратура в Пловдив разследва инцидента. Според магистрати кметът е нарушил правилата за движение по пътищата и е ударил детето, като му причинил средна телесна повреда.

Тестван е за алкохол и наркотици и пробите са отрицателни. Предстои назначаване на автотехническа и съдебномедицинска експертиза за установяване на фактология по случая.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>