“Промяната” и хората на Слави не взеха субсидия, забавили документите си

19.07.2022 07:30 Румина Димитрова
Кирил Петков и Асен Василев подадоха документи за регистрация на “Продължаваме промяната” пред съда едва миналата седмица.
Единствените, които получават субсидия от по 1 лв. за действителен глас, са хората на Слави Трифонов от “Има такъв народ”.

Останалите партии си разделиха близо 3 млн. лв. държавни пари. Най-много получи ГЕРБ - почти 1,2 млн. лв., БСП дели на 5, а най-малко са за “Възраждане” - 255 хил. лв.

“Продължаваме промяната”, “Има такъв народ” и ВМРО все още не са получили втория за годината транш от партийните си субсидии. Той бе преведен в края на миналия месец. А причината за това е, че те са забавили документите, които трябва да подадат до Министерството на правосъдието, обясниха пред “24 часа” от ведомството.

Субсидия получават партиите и коалициите, минали съответно 1 и 4% на последните парламентарни избори. Според Закона за политическите партии тя се изплаща на 4 равни транша през годината - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември.

Формациите вземат по 8 лв. за всеки действителен глас, който са получили на последните избори. А

единствената партия, на която министерството превежда по левче на глас, е “Има такъв народ”

Хората на Слави Трифонов сами си договориха този размер на плащане със служебния правосъден министър Янаки Стоилов миналата година, след като идеята им всички партии да получават тази драстично орязана субсидия бе отхвърлена от 46-ото народно събрание. ИТН се заканиха да внесат предложението си наново и в настоящия 47-и парламент, но до момента такова не е постъпвало в деловодството.

Според заповед на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова партиите трябва да подават заявление за държавната субсидия за всеки транш в определен срок. В случая за втория

това е трябвало да стане до 22 май

ПП, ИТН и ВМРО обаче са забавили документите си. Те все пак ще получат субсидия, защото тя им се полага, но когато си уредят документацията.

В този казус в началото на миналата седмица бе и “Възраждане”, чието плащане също се забави, но вече е преведено, става ясно от публикувания от министерството документ. Те са получили 255 136 лв.

От втория транш Министерството на правосъдието е превело

общо 2 999 618 лв. на 2 партии и 3 коалиции като субсидия

Най-много е взела втората най-голяма формация в парламента ГЕРБ-СДС. Тя е получила общо 1 192 912 лв. От тях за ГЕРБ са отишли 1 152 474, а за СДС - 40 438 лв. Традиционно парите между партиите, които са се явили заедно на избори, се разпределят според коалиционното споразумение.

Повече от ГЕРБ получава само “Промяната” - с близо 150 хил. лв. повече от транш заради по-високия им резултат на вота. Те се разпределят между три партии - ВОЛТ, “Средна европейска класа” и “Политическо движение Социалдемократи”, които се явиха като мандатоносители на Кирил Петков и Асен Василев, защото те все още нямаха своя политическа формация. Едва преди 3 месеца бе учредена партия “Продължаваме промяната”, но тя все още няма регистрация в съда. Всъщност формацията подаде документи за регистрация едва миналата седмица - три дни преди да изтече законовият срок, в който това можеше да се направи след провеждане на учредителното ѝ събрание на 16 април в Пловдив.

682 хил. лв. пък е получило ДПС от второто плащане на субсидията.

Коалицията на социалистите - “БСП за България”, е взела общо 535 634 лв. Те се делят между 5 формации. Най-много получава БСП - 506 634 лв.

Останалите 4 партии вземат по 7250 лв.

всяка. Това са “Политически клуб Тракия”, “Комунистическа партия на България”, “Нова зора” и “Политически клуб Екогласност”.

На “Демократична България” са преведени общо 333 936 лв. От “Да, България” на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов получават по 146 097 лв. всяка. А за “Зелено движение” са отишли 41 742 лв.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>