Балета "Анна Каренина" представя на Царевец операта в Пловдив

15.07.2022 08:31 Дима Максимова
Момент от международната балетна продукция "Ана Каренина" Снимка: Архив на Държавна опера - Пловдив

Гост-солисти в представлението ще са Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов

На 16 юли, събота, Държавна опера-Пловдив гостува на Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ с международната балетна продукция „Анна Каренина“. Представлението на откритата сцена на крепостта Царевец във Велико Търново е с начален час 21,00, съобщиха организаторите.

Драматичният сюжет по романа на Лев Толстой е разказан на фона на едни от най-красивите произведения на Пьотър Илич Чайковски. Музикалната партитура на балетния спектакъл включва части от Симфонии N 5 и N 6 и Концерт за цигулка и оркестър.

Спектакълът е на световноизвестния хореограф Лео Муич, чиито постановки са играни на най-големите сцени в Европа , Америка и Япония. Артистът разказва "Анна Каренина" в традициите на неокласическия балет с абстрактни движения, изразена честота и индивидуалност, но верен на сюжетните моменти. Постановъчният екип е от Хърватската опера в Загреб, който умело адаптира зимния сюжет на Толстой на монументалната сцена в Двореца на Царевец.

Гост-солисти в представлението ще са Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов - премиер солисти на Национален балет София.

Следващото заглавие в програмата на „Сцена на вековете“ 2022 е операта „Ернани“ от Джузепе Верди, която на 23 юли ще бъде представена от Държавна опера Русе. Фестивалът продължава на 29 юли с премиерата на открито на театрално-музикалният спектакъл „Амадеус“ на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

На 6 август на Царевец реномираният VIENNA SCHONBRUNN ORCHESTRA (Австрия) ще представи музикално блясъка и романтиката на имперска Виена с произведенията на Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници.

Музикалният сезон ще продължи с операта „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна на 29 август. На 2 септември за първи път във Велико Търново и в България ще гостува Букурещката национална опера, която ще представи на Царевец нов, модерен спектакъл на операта „Риголето“ от Джузепе Верди. Финалът на сезона ще е на 10 септември със сюрреалистичната опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Държавна опра Пловдив.

След края на всеки спектакъл на Царевец, като подарък за зрителите от община Велико Търново, ще бъде излъчван аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

Летен оперен сезон „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей - Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“. Музикалният форум се провежда под патронажа на Министерство на културата и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>