Подписването на амбулаторни листове затруднява джипитата, алармират медици от Пловдив

14.07.2022 19:10 Румен Златански
Д-Р КОСТАДИН СОТИРОВ
Д-Р ГЕОРГИ ЦИГАРОВСКИ
Д-Р ЗАХАРИНКА ВЪЛКАНОВА

По изискване на касата децата под 14 години могат да бъдат преглеждани само придружени от родителите си, предупреждават семейни лекари

Очакването, че електронното здравеопазване ще облекчи работата на джипитата и пациентите, на този етап не се получава. За това алармираха джипита от Пловдив и региона.

“Проблемът се оказа печатането на амбулаторните листове, които се подписват от пациентите заради изискването на здравната каса. Това води до тяхното допълнително ангажиране и забавяне на работата ни”, каза председателят от Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област д-р Костадин Сотиров, чиято практика е в село Белащица.

Той поясни, че това изискване е въведено от ръководството на НЗОК, за да може джипитата да докажат с писмен документ, че пациентът е бил на преглед в кабинета. Според него никъде в Европа няма такова изискване.

“Стига се до голяма бумащина. Медицинските сестри събират всекидневно амбулаторните листове в папки, които трябва да съхраняваме, тъй като при проверка ги изискват. Пригодихме си отделна стая за тези хартиени документи”, поясни д-р Сотиров. Той добави, че с това свое изискване касата

затруднява джипитата да извършват домашни посещения

“Голяма част от хората нямат принтери у дома си и като отида да прегледам някого, не съм в състояние да му издам амбулаторен лист, за да го разпише. След като не мога да го документирам в информационната система, от НЗОК не ми го признават и е безсмислено да обикалям”, добави още д-р Сотиров.

По същата причина са отпаднали и дистанционните консултации по вайбър и телефон, които също не могат да бъдат документирани на лист.

Оказва се, че за всеки проблем, дори и най-малък, пациентите трябва да висят пред кабинетите на лекарите. Което не е добре и за тях, и за медиците заради надигащата се нова COVID вълна.  

От изискванията на здравната каса са засегнати и децата. Тези, които са под 14 години, трябва вече да бъдат водени на преглед само от бащите и майките си, които имат право да разписват амбулаторните листове. Досега са били придружавани по-често от баби, дядовци и други роднини, но техните подписи вече не се признават.

“Никой от нас няма да върне дете. Всичко обаче остава за наша сметка”, казва д-р Сотиров. Той

предлага дейността на личните лекари да се отчита като при електронните рецепти,

където пациентите не се подписват.

Председателят на пловдивската колегия на БЛС д-р Георги Цигаровски, който е общопрактикуващ лекар в ДКЦ-5 в Пловдив, добави, че единственото хубаво пациентите да се подписват на амбулаторните листове е, че така получава информирано съгласие от тях да бъдат прегледани и лекувани.

“На някои може да се стори странно, но електронното здравеопазване даже забавя работата ни в много моменти.

Често системата е претоварена и блокира

Когато трябва да регистрираш в нея изписана рецепта за лекарства например, не става веднага, а трябва да чакаш. Понякога става по 5-6 пъти на ден. Още по-сериозно е положението с прегледите на пациенти. Чакаш да регистрираш началото на прегледа, след това и неговия край”, добави д-р Цигаровски.

  Д-р Захаринка Вълканова от Крумово не скри, че почти всички джипита срещат проблеми с доста от пациентите си.

“На мнозина се струва невероятно защо им обясняваме, че трябва да подписват амбулаторните листове, след като системата е електронизирана. В момента това е наложително, тъй като здравната каса го изисква, а и някой от тях може да каже, че не е бил на преглед”, заяви д-р Вълканова.

Тя добави, че поради сегашната ситуация не преглежда пациентите си по домовете, тъй като не може да им издаде амбулаторни листове, които да подпишат.

“Ситуацията е много странна. Не можем да носим принтери в жилищата на хората. Нямаме физическа възможност и време да прегледаме болния, после да се върнем в кабинета си, да принтираме амбулаторния лист и след това да го занесем на пациента за подпис”, заяви д-р Вълканова, която беше избрана за семеен лекар на годината за 2019-а

Тя предлага да бъдат изработени осигурителни карти на пациентите,

както и в почти всички страни в Европа. С тях те ще се чекират, когато отидат в лекарския кабинет на преглед, и така няма да се наложи да се разписват в амбулаторни листове, които да бъдат съхранявани.
“За това обаче е необходимо да се промени системата и хората да имат възможност да имат избор да се осигуряват здравно на различни места”, каза д-р Вълканова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>