Ангелов: Редица нарушения и 300 уволнени в "Александровска" за година, директорът й отрича

14.07.2022 18:07 Константина Костова
Проф. Костадин Ангелов
Атанас Атанасов

6,1 млн. лв. е загубата за първите три месеца на 2022 г. и 300 служители са уволнени само за една година в Александровска болница, твърди бившият здравен министър Костадин Ангелов, бивш шеф на УМБАЛ "Александровска" и настоящ депутат от ГЕРБ.

В писмо изпратено до медиите и в порфила си във фейсбук той представя "факти, одитни доклади и писма до министъра на здравеопазването, доказващи извършени закононарушения, злоупотреба с публични средства и корупция в УМБАЛ Александровска".

Няма нарушения в болницата, категорично отрече обвиненията настоящият директор на Александровска д-р Атанас Атанасов пред "24 часа".

Едното нарушение според Ангелов е строителство по спешност и пряко договаряне за 3,5 млн. лева. Той цитира три процедури с изпълнител „Танатос Ленд“, на който е изплатено 100% авантово.

Другото, което изтъква бившият здравен министър е счетоводната загуба за периода 01 януари 2022г. до 31 март, която е 6,1 млн. лева.

Лична атака, която е от миналата година, когато започнах да представям нарушения за неговото управления, обясни Атанасов. Това е контраудар, който не ме учудва, добави той.

Според него Ангелов се опитва да отклони вниманието от неговите злоупотреби. По думите му всички проверки, които Вътрешен одит на здравното министерсвто е правил на болницата, са от негови сигнали.

Ангелов твърди и за 300 души персонал, включително лекари, медицински сестри и санитари, които са уволнени само за една година.
След назначаването на д-р Атанас Атанасов като изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД (на 07.07.21г.) до момента са прекратени трудовите договори на близо 300 служители на болницата, твърди той. На практиката болницата е почти изпразнена от дейност и водещи специалисти. Това води до намаляване на извършения обем медицински дейности", казва Ангелов.

Няма уволнени, има напуснали и пенсионирани, но доста служители са назначени, оспори го настоящият директор.

Костадин Ангелов цитира и няколко консултантски договори, сключени между директора на Александровска болница и различни физически и юридически лица за извършване на услуги, дублиращи функции на администрацията в лечебното заведение. Атанасов обясни, че в момента новото ръководство се стреми да се справи с просрочените задължения.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>