Сигнал от новоназначения директор на Онкологията изпратил шест проверки на уволнения Константинов (Обзор)

12.07.2022 21:15 Константина Костова
Университетската специализирана болница за активно леченеие по онкология
Стефан Константинов
Асена Сербезова

Болницата била с половин милион печалба и нула просрочени задължения за миналата година

Новоназначеният директор на най-голямата онкологична болница у нас е подал сигнала срещу досегашния шеф д-р Стефан Константинов, заради който здравната министърка проф. Асена Сербезова го уволни. Това обяви бившият директор Константинов на свикана от него пресконференция вчера.

От поста управител на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология той бе отстранен заради открити нарушения, съобщиха от МЗ ден по-рано. Поне шест са били проверките от ведомството в рамките на тази година, разказа Константинов - от вътрешния одит на здравното министерство, Изпълнителна агенция “Медицински надзор”, РЗИ, прокуратурата, както МВР и Главна инспекция по труда. По думите му всички те са били по един и същи сигнал - от анонимни източници, подписали се като Академичен състав.

Зад сигнала стои не академичният състав, а новоназначеният шеф проф. Панайот Куртев, твърди Константинов.

“Единият, който е подал сигнал, е този, с когото се явихме на конкурс за директор, тогава загуби и сега той е директор. Това е проф. Панайот Куртев”, заяви отстраненият началник.

Според сигнала, изпратен до здравното министерство, Константинов не покрива необходимите критерии в професионален и личностен план, както и ръководи болницата като еднолично търговско дружество. В него се твърди още, че през последната година са се увеличили кражбите в лечебното заведение, а Константинов не е взел мерки.

Уволненият директор обаче оспори написаното. “Миналата година болницата завърши с над половин милион лева печалба и нула лева просрочени задължения. Няма уволнен персонал, не сме намалили заплатите, а дори трендът им е бил нагоре. 6,92% е увеличението на пациентите за една година”, заяви д-р Константинов. Според него инвестициите, които ръководството е правило през миналата година, са близо един милион лева собствени средства.

Първата проверка е на 2 февруари тази година от звеното “Вътрешен одит” към МЗ. През април, по същия сигнал, започва проверка и на ИА “Медицински одит”. По думите на лекаря е незаконно две проверки по един сигнал. Също така през цялото време Сербезова не е извикала Константинов, за да му каже какви са проблемите, твърди той.

“Отидох в министерството, но Сербезова ми каза, че е твърде заета. Писахме си съобщения, имахме уговорена среща, но тя я отмени”, разказа началникът.

Отстраняването на Константинов не е прецедент за здравната министърка в оставка. Той е третият болничен шеф в рамките на три седмици, уволнен от Сербезова в последните ѝ дни на поста. Предишните двама директори обаче бяха уволнени заради финансови проблеми. За разлика от проф. Иван Поромански от “Пирогов” и проф. Генчо Начев от “Св. Екатерина”, шефът на онкологията е уволнен заради липса на двоен подпис и късно свикано събрание за нов Научен съвет. За двойния подпис Константинов обясни, че липсва при договорите между болницата и дъщерното ѝ дружество - ДКЦ-то.

“Когато дойдох 2017 г., научният съвет, който е действал, е с изтекъл мандат от 6 месеца. Като директор съм ходил на този съвет, нямах идея, че мандатът му е свършил. Когато започна пандемията, този въпрос се постави, но нямаше как да свикаме нов. Правно погледнато, научният съвет е автономен орган, не ми влиза на мен в задълженията, уточни бившият шеф.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>