Пет пъти повече на ваксина заради шестата вълна

11.07.2022 22:25 Константина Костова
Интересът към първа доза от ваксината срещу COVID е почти нулев. Повечето хора отиват да си поставят трети или четвърти бустер.
СТЕЛА КИРИАКИДУ

Бавното настъпване на лятната - 6-а COVID вълна, върна интереса към ваксините, който след отмяната на извънредната епидемична обстановка бе близо нулев.

Завръщане към най-сигурната превенция срещу инфекцията показват данните на Единния национален информационен портал.

Единици обаче слагат първа доза,

отчитат медиците. България остана последна от страните в ЕС по ваксинационно покритие, като у нас са имунизирани близо 30% от населението. Останалите над 2/3 от българите не желаят игла и дори надигащият се пик на омикрон явно не променя антиваксърските им нагласи, коментират експертите. Масовият интерес в момента е от тези, които имат завършен имунизационен цикъл и отиват за втора бустерна доза, отбелязват специалисти.

2320 са си поставили ваксина само през изминалата събота, което е двойно повече в сравнение с предходната седмица и 5 пъти повече от края на миналия месец.

Само за първата седмица, откакто у нас бе разрешено поставянето на 4-ата доза, са го направили 7000 души, съобщи пък преди няколко дни проф. Тодор Кантарджиев.

Лекарите в Пловдив също отчитат засилен интерес към поставянето на четвърта игла. Десетки са били през уикенда желаещите да се имунизират в Регионалната здравна инспекция. След месеци на нулев интерес пред РЗИ в Пловдив отново има опашки. Само за десет дни са поставени стотици бустерни дози, отчитат оттам. Интересът към първа и втора игла обаче остава слаб, потвърждават тренда и лекарите под тепетата.

Втори бустер може да се постави и в 3 лечебни заведения в града, както и при семейните лекари.

Закриването на изнесените пунктове за ваксинация в края на пролетта е един от проблемите пред желаещите да се имунизират сега. Повечето болници обявиха, че при почти нулевия интерес не могат да отделят екипи, които да дежурят там, вместо да поемат пациенти по отделенията. Сега ваксинирането става основно при джипитата и в РЗИ.

Над 80% защита от тежко боледуване дават три дози ваксина срещу COVID-19, напомнят вирусолози и имунолози.

За възрастните, страдащите от хронични заболявания, пациентите с отслабен имунитет и бременните здравното министерство у нас разреши поставянето на втори бустер иРНК ваксина от 24 юни. Оттам съветват

хората в рискови групи да стимулират отслабения си имунен отговор с втора бустерна доза

“Всички ваксинирани преболедуваме по-леко. Важно е да имаме бустерните дози, защото това намалява вероятността да бъдем с тежко боледуване или да загиваме”, обясни и от личен опит пулмологът д-р Александър Симидчиев пред “24 часа”.

Той напомня, че плюс всички други рискове за живота и здравето на човека тежкото боледуване харчи много ресурс на здравеопазването, а това се отразява зле на системата.

Симидчиев съветва поставилите две дози да си сложат първи бустер, който пази от тежко протичане и на омикрона, а високорисковите - втори бустер, тъй като именно те са застрашени от тежко прекарване на COVID. Вторият бустер не вреди по никакъв начин, категоричен е той.

Втората подсилваща доза може

да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер

Тя не се препоръчва за деца от 5 до 17 г.

Хората с наднормено тегло, диабет, белодробни и сърдечносъдови заболявания, които също са застрашени от тежко протичане на вируса, е препоръчително да си поставят втори бустер, съветва експертът по безопасност на ваксините и ръководител на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Според него

няма данни за усложнения при трансплантираните пациенти,

онкоболните и хронично болните с автоимунни заболявания, които са си сложили четвърта игла.

Всички пациенти над 60 г. са също показани за втори бустер без никакви интерпретации, обясни Илиев.

Заради силно заразния вариант на омикрон ВА.5 децата го прекарват по-тежко, твърди още българският лекар в Берн. Затова той препоръчва ваксинацията на деца между 6 месеца и 5 години с РНК ваксина.

В средата на юни експертният съвет по ваксинация на американската Федерална агенция по лекарствата препроръча и одобри дозата за “Пфайзер”, която е 1/10 от тази за възрастни и приложението е трикратно. При “Модерна” дозата е 1/4 от тази за възрастни и двукратно приложение. Преценката на експертната комисия към FDA е, че ползата от ваксината при най-малките е по-голяма от рисковете.

Не е вярно, че хората, избрали първо да се имунизират с еднодозовата ваксина, не могат да си направят бустерна доза с РНК, коментираха столични лекари след появили се подобни информации. “Бях с “Янсен”, която се прилага само в 1 доза, сега поставих като бустер ваксината на “Модерна”, потвърди и читател на “24 часа”.

Друго опасение на хората е да не би наличните ваксини да са с изтекъл срок на годност. Има обаче стриктен протокол за съхранението им и унищожаване след указания от производителя срок за това. По данни към 1 юни до момента

България е бракувала ваксини срещу COVID на стойност 4,6 млн. евро

Сумата бе посочена от здравната министърка Асена Сербезова в писмо до еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакиду. Страната ни поиска от ЕК да получава по-малки количества от новите партиди, съобразени с нуждите на населението, каквото е желанието и на други държави в хода на преговорите между Брюксел и Pfizer/BioNTech по новите условия за доставките.

Други пък отлагат ваксинирането за есента, защото са чули, че тогава идва новата ваксина срещу омикрон. Наистина предстои пускането на РНК ваксина, разработена да предпазва от тежко протичане на инфекция с доминиращите в момента подварианти на омикрон, но тя ще се прилага само като подсилваща доза, уточняват обаче здравните експерти.

ЕС вече препоръчва втори бустер и за хора над 60 г.

Втора бустерна доза иРНК ваксина срещу COVID-19 е препоръчителна, особено за хората на възраст над 60 години и за всички, изложени на висок риск. Четвъртата поред ваксина може да се прилага най-малко 4 месеца след предходната доза, като особен приоритет се поставя върху онези граждани, които са получили последния си бустер преди повече от 6 месеца. Това се казва в съвместна препоръка на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) и Европейската агенция по лекарствата (EMA). Понастоящем разрешените ваксини продължават да бъдат много ефективни за намаляване на свързаните с COVID-19 хоспитализации, сериозни заболявания и смъртни случаи в контекста на нововъзникващи варианти на коронавируса, подчертават здравните агенции на ЕС.

“Ваксините ни срещу COVID-19 работят и предлагат добра защита срещу сериозни заболявания и хоспитализация. Тъй като случаите и хоспитализациите се увеличават отново през летния период, призовавам всички да се ваксинират и да получат бустерна доза възможно най-скоро. Няма време за губене”, заяви еврокомисарката по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.

Последното становище на здравните агенции на ЕС относно четвъртата доза, или т. нар. втори бустер, бе от април 2022 г. Тогава и двете препоръчаха лицата на възраст над 80 г. да бъдат ваксинирани с втори бустер.

Сега се посочва, че в момента няма ясни доказателства, които да подкрепят поставянето на втора бустерна доза на хората под 60-годишна възраст, които не са изложени на висок риск от тежко заболяване. Няма и доказателства в подкрепа на ранното инжектиране на четвърта доза на здравни работници или работещи в домове, освен ако не са изложени на висок риск.

Последните съвети на ECDC/EMA идват на фона на работата по адаптиране на ваксините за тревожните варианти на омикрон. “Работим, за да дадем евентуално одобрение на адаптираните ваксини през септември”, каза изпълнителната директорка на EMA Емер Кук, отбелязвайки, че “нашият комитет по лекарства за хуманна употреба в момента преглежда данните за две адаптирани ваксини”.

 Вече 8 области в жълтата зона на заразата, джипита връщат пациенти без тест

8 области в страната вече са в жълтата зона с над 100 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души на двуседмична база - Бургас, Варна, Враца, Добрич, Перник, София-град, Софийска област и Ямбол.

14-дневната заболеваемост от коронавирус за цялата страна достигна 117.08 на 100 хиляди, след като в неделя бяха установени нови 256 заразени, а 6-има пациенти починаха.

Разрастването на епидемията от новите варианти на омикрон налага и преминаване към етап I от плана за противоепидемични мерки - разширяване на противоепидемичните мерки и отмяна на организираните извънкласни дейности с ученици.

Лични лекари пък са започнали да отказват да преглеждат пациенти, ако те не са си направили предварително тест за коронавирус, съобщиха читатели на “24 часа”. От лекарския съюз пък продължават да настояват да се разреши на джипитата да издават направления за безплатен PCR тест. В момента личният лекар трябва да насочи пациента си към специалист, който може да издаде такова направление.

Засилва се и интересът към купуване на бързи антигенни тестове от аптеките, съобщиха фармацевти. Тези тестове се правят в домашни условия и при тях не се налага карантина.

Други от Здраве

100 нови случая на заразяване с коронавирус, един е починал

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 100, сочат данните на Единния информационен портал, цитирани от БТА. Направени са 2439 теста, което означава

СЗО: Над 1000 са нападенията срещу болници в Украйна при руската инвазия

Световната здравна организация (СЗО) съобщи днес, че е регистрирала 1004 нападения срещу здравни заведения в Украйна по време на руската инвазия - най-големият брой

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи в София

Рекорден брой деца, ухапани от кърлежи през последните дни. За това сигнализират педиатри в София. В едно от столичните лечебни заведения е било доведено 4-годишно дете

Компания на Мъск поставя мозъчни импланти на хора

Компанията на Илън Мъск "Нюралинк" (Neuralink) е получила разрешение от Агенцията на САЩ по храните и лекарствата да започне клинични изследвания, включващи поставянето на мозъчни импланти на хора

108 нови случая на коронавирус, починали са петима

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 108, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 2364 теста, което означава

>