Радев оглежда за премиер и министри хора, които умеят да говорят с всички

12.07.2022 08:00 Павлета Давидова
Третият и засега последен служебен кабинет на президента Румен Радев
Гълъб Донев
Даниел Вълчев

Заченатите нови политически проекти при предишните 3 кабинета правят още по-трудно намирането на експерти

Румен Радев за четвърти път през последните 5 години търси подходящи кадри за служебен кабинет. След оставката на Кирил Петков задачата вече е много по-сложна. Не само заради войната и тежката криза, а и заради публичното напомняне, че припознават “харвардския екип” като лансиран от държавния глава в едно от неговите служебни правителства. Въпреки видимото смразяване на отношенията на Радев с Кирил Петков и Асен Василев.

Затова според членове от президентския екип формулата за четвъртия му отбор ще е да се канят хора, които могат да комуникират с всички - потенциални партньори, опозиция, бизнес, синдикати, гражданско общество.

От най-тесния кръг на “Дондуков” 2 само една фигура се сочи за потенциална - Гълъб Донев. Секретарят на държавния глава по социалната политика умеел ясно да формулира и обяснява политики и затова е най-вероятният служебен премиер. Още повече в месеците, когато доходите на хората са тема №1.

Фигурата на Даниел Вълчев излизала, когато се обсъждал вариант на този пост да бъде поканен човек извън президентския кръг. Едва ли обаче деканът на Юридическия факултет на Софийския университет ще приеме подобна оферта. Интелигентният и диалогичен Вълчев така и не потвърди преди месеци, че е бил канен за кандидат-президент от ГЕРБ. Професорът очевидно предпочита живот извън политиката след кариерата си във властта. 

Дори Бойко Борисов ожали преди дни Радев - “щях да изкажа съболезнования на президента, но той ми причини много щети и сега животът ще му го върне със служебното правителство”.

Бившият премиер е наясно, че задачата пред държавния глава е трудна. През 2017 г. Радев за първи път конструира правителство по свой вкус и избра проф. Огнян Герджиков за премиер. Миналата година на вълната на протестите сякаш бе по-лесно - заложи на хора, олицетворяващи тогава желанието за промяна. И само след няколко месеца задачата се усложни - “Промяната” вече бе партията на Кирил Петков и Асен Василев, а желаещите да са министри за кратко- все по-малко. Именно късата листа след трите загребвания на Радев в банката кадри плюс насложилите се кризи

сбъдват пророчеството на Борисов

- че реденето на нов служебен кабинет сега наистина е “проклятие” за президента. Не може и да прати целия си екип от секретари и съветници в сградата отсреща (а и случаят със Стефан Янев, който също си направи партия, е някаква обеца). Освен това трябва да има наум, че не е ясно колко дълго ще остане на “Дондуков” 1 неговият тим предвид очертаващия се пак раздробен парламент с малък шанс за мнозинство и редовен кабинет.

Затова президентът ще търси фигури, които  

да бъдат припознати от повече партии в опит да им покаже, че компромисът е важен и възможен.

И ще се пази от хора, които могат пак да му забият нож в гърба.

Всъщност през тези 5 години Радев винаги е поглеждал в център-лявото, макар назначаваните от него да не бяха известни политически фигури, а по-скоро експерти. Изострянето на отношенията с БСП сега реже много потенциални имена от списъка, но в същото време дава и нови опции.

Ако например реши окончателно да вбеси Корнелия Нинова, може да покани за правосъдието Крум Зарков, който ѝ бе опонент за лидерския пост. Завършилият Сорбоната юрист натрупа богат опит в парламента, уважаван е от колегите си и извън БСП. Пък е и син на журналистката Анна Заркова, която оглавяваше инициативния комитет на Радев. Креслото на служебен министър ще му даде време и имидж за ново прицелване в председателския пост в БСП.

Иначе Янаки Стоилов в двата летни служебни кабинета м.г. бе перфектният избор, но вече е конституционен съдия. Тук Радев ще има и да потушава пламъците от войната между ПП и ДБ с главния прокурор, за да може някак да функционира държавата. Вариант е да се лиши временно от правния си съветник Силва Дюкенджиева, други пък сочат преподавателката по конституционно право Наталия Киселова, която бе правен съветник на предшественика му Росен Плевнелиев. Тя страни от политически изяви, макар да влезе в остри престрелки покрай обвиненията си в плагиатство към Петър Илиев, харесан от ИТН за премиер. На въпрос дали с нея е говорено за служебен министър Киселова каза пред Нова тв: “Краткият отговор е не, но ако трябва да се пошегувам, ще кажа, че

отговарям на условията за министър”.

Вероятно Антон Кутев ще се завърне като говорител, след като бе такъв есента. Не е изключено и нещо повече, след като той напусна Националния съвет на БСП и стана секретар на президента по парламентарните въпроси.

Сложно е в здравния сектор, където завръщането на Стойчо Кацаров изглежда абсрудно. Според някои има вариант Радев да покани Асена Сербезова да остане с надежда тя да довърши въвеждането на електронното досие и някои от започнатите реформи в сектора. Уволнението на болнични шефове не прави версията много убедителна, но е факт, че професорката фармацевтка 6 месеца прави прецизни проверки на финансите на лечебните заведения и едва тогава, с аргументи, пристъпи към рокадите.

Поради това, че бе съпредседател на инициативния комитет на Радев, някои виждат като бъдещ здравен министър шефката на държавната психиатрична болница “Св. Иван Рилски” Цветеслава Гълъбова, при която обаче анти-ГЕРБ реториката е неукротима. Ректорката на МУ в Пловдив проф. Мариана Мурджева също бе в комитета.

Акад. Николай Денков като акуратен и лоялен човек не отиде в “Промяната”, докато не сдаде поста като служебен просветен министър. Оставането му би спасило системата от сътресения, когато се прави реформа в програмите на учениците, тръгнаха и парите за кръжоци и безплатен спорт на децата. Но пък ректорското лоби ще е щастливо да се сбогува с учения, който се бори за сливане на вузове, а и този път лоялността му към ПП може да надделее.

Някои залагат на ректора на Русенския университет проф. Христо Белоев (също в комитета на Радев). Бе водач на депутатската листа на БСП през 2014 г., но предпочете преподавателската си кариера пред депутатската банка.

За наследството на Бойко Рашков въпросът е сложен

Както впрочем и за целия силов и външнополитически сектор предвид войната, сделките за превъоръжаване на армията, кризата с Москва и Скопие.

За втория служебен кабинет м.г. слуховете бяха наредили Венцислав Катинов в МВР, но той така и не смени тогава Рашков. Катинов е в системата от години, бе зам.-министър в кабинета “Герджиков”, а след това и в “Янев-1”. През декември обаче загуби поста си, без от МВР да посочат мотиви, и сега може да се завърне на бял кон.

Завръщане на Пламен Узунов в МВР пък ще е явен знак за нова война с Гешев и вдигната топка за атаки откъм ГЕРБ, което май не е желан развой този път.

Дипломатът от кариерата Георги Панайотов бе чудесен служебен министър на отбраната, но вече е посланик на България в САЩ. Още не се чуват имена за МО.

И Светлан Стоев, който оглави служебно Външно, се върна на посланическия си пост в Дания и не се знае би ли се отзовал трети път на покана от президента. Отново се завъртя и името на Ради Найденов, сега посланик в Берн.

Министри като проф. Христо Бозуков на земеделието, Андрей Личев на екологията или пък Валери Белчев за финансите може пак да бъдат повикани. Служебен енергиен (преди 5 г.) вече е бил доскорошният шеф на “Булгаргаз” Николай Павлов, но темата за газа прави сложен и този избор.

Гълъб Донев завършва училището за летци, но не е пилот, а спец по заплати и пенсии 

Гълъб Донев е най-сигурният участник във всяко правителство, което прави президентът Румен Радев. Досега бе член и на трите му служебни кабинета - и трите пъти като вицепремиер и министър на труда и социалната политика (през 2017 г. и два пъти през 2021 г.)

А в промеждутъка Донев бе секретар на Радев, но не се върна на поста си в президентството през декември миналата година.

Той е признат за един от най-добрите специалисти по социалните теми в България. Работи в системата от 2001 г., като постепенно стига до шеф на Главна инспекция по труда при тройната коалиция и зам.-министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов, докато министър бе Ивайло Калфин. Донев е автор на идеята за въвеждането на еднодневните трудови договори, които позволяват на земеделски производители да наемат безработни за краткосрочен труд - те не губят правото си на социални помощи и едновременно с това им се плащат осигуровки върху заплатата.

Като вицепремиер през 2021 г. опита и да вдигне пенсиите с идея за връщане към реформата от 2015 г., но предизборната обстановка в 46-ото НС обърка плановете му.

По образование Донев е магистър по финанси от УНСС и по право от Русенския университет. Преди това обаче е завършил военновъздушното училище в Долна Митрополия също както и президентът Радев. Донев обаче се дипломира с политически профил, а не е летец. Двамата не са учили заедно във военното училище, тъй като държавният глава е с 4 г. по-възрастен.

Даниел Вълчев е писал новата политическа история. Но вече избира само да я разказва през любимото право, което преподава 

Той безспорно е един от интелигентните български политици. Всичко на пръв поглед му се случва лесно, артистично преминава от една роля в друга - когато напусна политиката, се хвърли в продуцентство на тв сериал и пиеса, започна да пише разкази, издаде книги. После безапелационно стана декан на Юридическия факултет на Софийския университет. И дори пропя в шоуто на Димитър Рачков.
Това, че професорът по обща теория на правото и теория на държавата е невероятен разказвач, вероятно го прави любим преподавател. Но същата дарба, наред с диалогичността и хладния му ум, му отваря и пътя в политиката. Когато влезе като царски депутат от “юридическото лоби” на НДСВ в 39-ото НС, бързо стана център на внимание и за колегите си, и за журналистите - винаги имаше какво да разкаже и знаеше как да грабне аудиторията.
Стана вицепремиер и просветен министър в кабинета на тройната коалиция и въведе делегираните бюджети на училищата - следвана и до днес система. Устоя на най-дългата учителска стачка в историята ни, като бързо му простиха онова “разтуряне на седянката” (репликата всъщност бе на финансовия министър тогава Пламен Орешарски).
От години Вълчев изготвя юридическия барометър - ежегоден преглед на законодателството у нас, адекватни ли са промените и спазват ли се нормите. Запален ветроходец, а да лавираш през вълните и подводните камъни, е ценно и в политиката. Но отрича да е изкушен от връщане в нея - включително и като служебен премиер.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>