Училищата в селата край Пловдив се пълнят с ученици

11.07.2022 16:42 Румен Златански
Шефката на РУО-Пловдив Антоанета Пакова
Библиотеката в училището в село Ягодово става все по-привлекателна за децата.
Училище “Васил Левски” в село Брестник привлича все повече деца.

Добрата подготовка на учителите, модерната материална база, сигурността и спокойствието в тях привличат все повече деца

Училищата в много села край Пловдив не само оцеляха през последните години, но се разраснаха и станаха привлекателни за учениците. Все повече родители от малките населени места се отказаха децата им да учат в Пловдив, заложиха на школата, където живеят, и не съжаляват.

Ярък пример за това е ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в село Марково.

“За последните 7 години броят на децата се увеличи от 48 на 154

Тези цифри показват, че сме най-бързо развиващото се училище в страната. Паралелките при нас са от I до VII клас”, заяви директорката Емилия Янкова.

Тя добави, че през есента предстои и историческо събитие. За първи път в над 100-годишната история на училището ще бъде открита втора паралелка за I клас. В училището са записани не само местни деца, а и от Първенец, Коматево, дори и от Пловдив.

“Благодарение на отличния колектив от учители, в който влизат млади колеги и опитни преподаватели, пречупихме трайно тенденцията на отлив на деца и с всяка година при нас идват повече желаещи.

Материалната ни база е много модерна и спокойно съперничи на тази в пловдивските училища”, заяви директорката Янкова. Според нея в ръководеното от нея учебно заведение децата получават необходимите грижи и внимание, има повече сигурност и това прави родителите им спокойни.

“В нашето семейство не сме си и помисляли, че детето ни може да учи на друго място”, заяви Мария Карастоянова, която живее в Марково. Нейният син Георги през есента ще бъде второкласник.

Майката казва, че добрият учителски колектив и спокойната обстановка в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” са главните причини, заради които е записала детето си да учи в него.

“Преподавателите са отлично подготвени и много внимателни.

Обръщат сериозно внимание на всяко дете

Учениците могат да се занимават с бойни изкуства, пеене и танци и трудно си тръгват от училището”, добави още Мария Карастоянова.

Близостта на училището до дома пък улеснява родителите, на които не се налага да пътуват до Пловдив в големите задръствания, за да водят там децата си.

“Преместихме се да живеем от Пловдив в Марково заради тишината, зеленината и спокойствието тук. Голямата ни дъщеря Виктория е първокласничка и сме много доволни от училището. Още на първата родителска среща останах възхитена от учителите и съм доволна, че ще обучават детето ми”, заяви Деница Димитрова.

Нейната по-малка дъщеря Любов пък е в детска ясла в Марково.

Жана Дачева, която също живее в Марково, е категорична, че е голямо предимства децата да живеят и учат на село.  

“Тук въздухът е по-чист, има спокойствие. Базата на училището е на високо ниво,

децата спокойно играят на двора, щастливи са и се развиват като личности”, заяви Жана, чиято дъщеря Вероника е първокласничка. Училищното ръководство е въвело ясни правила, които се спазват и от децата, и от техните родители. Така всички си спокойни и доволни.

ОУ “Васил Левски” в село Брестник също се развива много динамично и привлича все повече деца.
“Увеличихме двойно броя на учениците си през последните години. Бяха намалели до 50, а сега са 102-ма. При нас паралелките са до седми клас”, заяви директорката София Колева.

Тя е сигурна, че успехите се дължат на добрия мениджмънт, отличната подготовка на преподавателите и модерната база.

Седем учители са обучени на преподаване в облачни  технологии

За всяко дето е осигурена целодневна форма на обучение и те се връщат подготвени вкъщи. Повече от 20 хлапета от съседни села вече са се записали да учат в ОУ “Васил Левски”. Ръководството има готовност да се справи с още по-голям наплив.

Начално училище “Васил Левски” във Войсил също се похвали с повече ученици. В него се обучават вече 50 деца от първи до четвърти клас, докато броят 3-4 бяха 35.  

Това се дължи на подобрената материална база и добрата подготовка на преподавателите, които са убедили местните хора, че няма смисъл да карат децата си с автомобили всеки ден до Пловдив.

Обстановката в училищата е спокойна, организацията е добра и това привлича родители от местните села да записват там децата си.

“Учениците при нас се увеличиха от 100 на 130”, заяви директорката на ОУ “Неофит Рилски” в Ягодово Петя Кирова. Тя добави, че

все повече млади семейства заживяват в селото

заради спокойната обстановка и близостта до Пловдив. Предпочитат децата им да учат в местното училище заради добрата материална база и високото ниво на подготовка на учителите.

Така не се налага хлапетата да бъдат събуждани с час по-рано, за да бъдат откарани в някое пловдивско училище, където да започнат учебните занятие недоспали, а после да се връщат обратно през големите задръствания в града.

Освен това учебното заведение подобри значително материалната си база през последните години и децата се чувстват много комфортно в него. Вече са записани и няколко хлапета от близкото село Катуница.
“Разполагаме с много добра библиотека и все повече деца я посещават. Така

развиваме приобщаващо образование. Децата са в смесени паралелки

и не се допуска сегрегация”, заяви директорката Петя Кирова.

В основно училище “Христо Ботев” в Крумово вече учат 122-ма ученици. Усилията на ръководството през последните години се увенчаха с успех и бяха привлечени нови деца не само от селото, но и от съседни малки населени места.

“Благодарение на добрата работа на преподавателите ни нашите ученици постигнаха високи резултати на матурите през последните години. Това прави училището ни още по-привлекателно”, заяви директорката Вутова.

Тя добави, че местните жители предпочитат децата им да учат в спокойна обстановка, където учителите могат да им обърнат повече внимание.

“През последните години се увеличи населението на много села край Пловдив. Все повече млади хора се заселиха там и предпочетоха децата им да учат в местните училища”, заяви шефката на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова.

Тя добави, че високото ниво на подготовка на преподавателите, добрата материална база, спокойствието и сигурността правят все по-привлекателни училищата в малките населени места край Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>