И като независима Елена Гунчева нарича Онуй (Бойко), розови понита (десните) и Просто Киро (бившия премиер)

10.07.2022 09:02 Ваня Драганова
Елена Гунчева в пленарната зала
Вече независимата депутатка Гунчева с бившия си партиен лидер Костадин Костадинов на протест

Напуска “мръсната” политика и пак ще е адвокат

Понеже е осиновена, ще работи за вдигане на тайната по осиновяването

Тя написа, че Рycия може да насочи виcокоточкови оpъжия към Министерския съвет, ако изпратим оръжия на Украйна. Поръча през фейсбук кафе на колега от БСП в парламента, защото се появил с папийонка и заприличал на сервитьор.

От трибуната бранеше лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, а после напусна партията и групата и каза, че е виновен за това. В съдебните зали не търси ярки изрази - излага строго юридически аргументи и често печели.

Всичко това е адвокат Елена Гунчева – доскоро депутат от “Възраждане”, сега независим. Ще напусне парламента на 13 юли, когато болничният за скъсан менискус изтече.

Ако се бе стигнало до гласуване на кабинет на Асен Василев, “и на системи щяла да отиде, за да натисне бутона “против”.

Гунчева бе инфлуенсър с над 40 хил. последователи само на основния си профил във фейсбук, и то още преди да влезе в политиката. Има няколко регистрации в социалната мрежа, защото заради острия език често я блокират.

Но продължава да сипе определения от резервните си стени като “Онуй” за Бойко Борисов, “розови понита” - за либералната десница, и “Просто Киро” - за премиера в оставка.

Хапливостта не знае граници и носи фенове и върли опоненти, но тя не им остава длъжна. А когато някой я нарече “Ленче” под неин пост, тя тутакси отговаря: “Във вашето село сигурно си говорите през плета на малки имена”.

Писанието за високоточковите оръжия и предложението да услужи с “линк с координатите на Мустафата” навлече дори

проверка от Специализираната прокуратура

“В началото пишех политически анализи, в които внимателно подбирах думите, и те се четяха от 10-15 души. Тогава разбрах, че едно е да кажеш, че някой е усвоил неправомерно пари, друго е да го наречеш крадец.

Скандалното привлича повече читатели, а не разумното. А аз съм практичен човек. Но това е само във фейсбук, от трибуната в парламента съм се придържала към добрия тон, никого не съм наричала “фашистка измет” (Гунчева препраща към изказване на Костадинов - б.а.).

Тя беше активен участник в протестите отпреди 2 г., макар да вярва, че “големите промени в държавата се правят от хора с дебели пури в малки кабинети, а не на улицата”.

Твърди, че заради популярността във фейсбук Костадин Костадинов не е единственият политик, опитвал се да я привлече на своя страна, но отказва да съобщи кои са другите.

Свързал се с нея след въвеждането на извънредното положение, защото Гунчева е голям противник на антиковид мерките. (По-късно се забърка в скандал с обект на голяма търговска верига, в който не я пуснали без маска - б.а.)

Костадинов я поканил на митинг на партията си, но тя отказала. Видели се очи в очи на протестите през 2020 г. малко преди да го арестуват. Когато дошло време за листите, той предложил да влезе в тях, запазвайки известна самостоятелност, като работи по своите законодателни идеи.

“Като ме покани за вицепрезидент, първоначално отказах, защото не се блазня от постове. Обясних, че нямаме никакви шансове и само ще пилеем енергия. Той настоя, че кандидатпрезидентската двойка ще изтегли и листите за депутати напред”, обяснява Гунчева.  

Разочарованието дошло още в първите дни в парламента, когато на депутатите от “Възраждане” било съобщено, че парите за сътрудници и приемни отиват директно в партийната каса.

“Исках да имам приемна в Пловдив и някой, който да приема сигнали и предложения от хората, но се оказа, че средства за това няма. После разбрах, че “Възраждане” е най-голямото издателство в страната – един учебник по родинознание за деца от I до IV клас на Костадинов е отпечатан в тираж от 100 000”, казва Гунчева.

Била шокирана, че групата не обсъжда законодателната си програма,

че няма план какви предложения да се внасят, и определя ситуацията като пълен хаос.

“Още в средата на януари Костадинов започна да решава всичко напълно еднолично. Бях против например да се свиква големия протест през януари, в това няма много смисъл. Може да се опиташ да смениш властта, ако събереш 100 000 души на

площада, но ако с платени автобуси се отзоват 5000, е политическа глупост”,

убедена е Гунчева. След това били забранили да се изявява по националните медии, защото говори на диалект. Възразила, че и Татяна Дончева не е образец за правоговор. Отвърнали: Ти не си лидерката на “Движение 21”.

“Подчиних се на партийната дисциплина, но да си депутат и да имаш за трибуна само фейсбук, е абсурдно. После дойдоха и забележките за постовете ми и за “Просто Киро”.

А когато с мен се зае Специализираната прокуратура, никой от “Възраждане” не ме защити, хвърлиха ме на кучетата”, оплаква се депутатката.

После дошли обвиненията за съмнително близки отношения с ГЕРБ

– в групата получили указания да гласуват “за” предложенията на тази партия.

“При избори сега ГЕРБ ще спечели. “Възраждане” също ще вдигне резултата си, но мечтите на лидера за 239 мандата нямат връзка с действителността.

Започнаха да пишат стихове за Костадинов и фенки да се снимат с него – каква е разликата с Бойко Борисов?

Няма лошо хората да те харесват, но когато се радваш, че са изплели образа ти на една кука, нещата са изтървани”, анализира Гунчева.

Проблемите с менискуса дошли след едно катерене до Фотинските водопади на имения ден – 21 май. Тя едва ходеше, но отиде в парламента за свалянето на Никола Минчев. Поискала да се изкаже, но Костадинов казал, че никой от групата няма да говори.

После излязъл на микрофона и използвал цялото време на групата. В този момент решила, че вече няма работа във “Възраждане” и парламента. Написала го посред нощ във фейсбук, защото тогава пуснали основния профил.

И се отказала да си тръгва от парламента, за да накаже бившите си съпартийци за клевети от типа, че е купена предателка и дори, че не е болна.

“Реших да им дам урок – не се казва хоп, преди да си скочил”, обяснява Гунчева.

Според нея пред България сега има 3 варианта

Първият бе гласувано със зор правителство, което трудно щеше да изкара 3 месеца, защото няма стабилно мнозинство. Което не стана.

Вторият е избори, на които резултат качват ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” и правят евентуална коалиция с “Демократична България”.

“Това би ли било по-добре, отколкото е в момента? Аз лично не бих подкрепила ГЕРБ”, категорична е депутатката. Според нея третата и

най-лоша възможност е спирала от избори и търсенето на поредния спасител

“Докога? Не е ли ясно вече, че на нов политик и малко прасе никой не трябва да се радва”, пита Елена Гунчева. Затова планира да се оттегли от политическата дейност и да си почине.

“Участието ми в политиката беше урок, че винаги трябва да се доверявам на собствената си интуиция и разум. Винаги съм смятала, че това е мръсна работа, но в правото има един принцип Quod erat demonstrandum – Което трябва и да се докаже”.

Приложих го и вече имам доказателства, че е така. В политиката чист човек трудно може да оцелее, защото трябва да играе по правилата, а те са мръсни”, обобщава възходите и паденията в тази част от живота си.

Гунчева се връща към работата си на адвокат и към инициативи като вдигане на тайната по осиновяването и свързването на деца с техните биологични родители.

“Това е важно, защото осиновените не знаят дали имат наследствени заболявания, не са наясно дори ако излизат на среща, дали човекът отсреща не е техен близък роднина”, обяснява Гунчева. Тя не крие, че е осиновена, но споменът как го е научила, е твърде личен, за да го споделя.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>