Рекорден брой жени и кандидати от ЛГБТИК общността на изборите в Япония

07.07.2022 16:39
Знамето на ЛГБТИ общността Снимка: Pixabay

Рекорден брой жени и хора от ЛГБТИК общността водят предизборни кампании, за да се преборят за място в горната камара на японския парламент, предаде агенция Киодо. Изборите ще се произведат тази неделя и се очаква да донесат потенциална промяна в политическия пейзаж, доминиран от мъже, предава БТА.

Макар че някои активисти приветстваха безпрецедентния брой жени и открити ЛГБТИК хора, политиката, на която залагат кандидатите, ще бъде изправена пред изпитание. Проучвания показват, че проблеми като повишаването на цените и сигурността на гражданите, са най-основното притеснение на избирателите.

От общо 545 кандидати, 181 са жени. Те участват в изборите, произвеждани на три години, в опит да спечелят едно от 125-те места в 248-местната горна камара на парламента. Смята се, че на тези избори е отбелязан напредък, защото кандидатките достигат до 33,2 процента. Това дава надежда за засилено женско присъствие в политиката, въпреки целта на правителството делът им да стигне 35 на сто до 2025.

Кандидатите включват 50-годишнната транссексуална жена Карен Йода от партия Рейва Шинсенгуми, чиято лозунг е "Различието е сила". 30-годишният бисексуален Шуничи Шинсенгуми от Социалдемократичната партия също ще се включи в кампанията, както и 52-годишният Дайго Мацура от Партия на японското възстановяване, който е открит гей.

„Смятам, че да бъдещ открит е много важно.“ каза президентът на „Прайд хаус Токио консорциум“ Гон Мацунака в интервю за Киодо нюз. „Почти никой не се е разкрил в политическия свят. До съвсем неотдавна само Канако Оцуджи и Тайга Ишикава го бяха направили“, допълни той за двамата депутати от Конституционно-демократическата партия.

Ишикава, член на горната камара, е единственият останал политик, който заявява открито, че хомосексуален. Оцуджи не беше преизбран за депутат миналата година, казва Оцунака. Той посочва, че без видимо представителство в парламента, в което средностатистическият депутат е 61-годишен хетеросексуален мъж, хората дори не биха разбрали, че между тях има и ЛГБТИК хора и предразсъдъците няма да изчезнат.

Коментарите му се появиха на фона на разкритията миналата седмица от документ, който гласи, че „хомосексуалността е придобито психично разстройство“. На среща през юни членове на Либерално-демократическа партия отправиха дискриминационни забележки към ЛГБТИК общността. Партията е свързана с шинтоистка религиозна организация, а тази проява предизвика недоволство в правозащитните организации в социалните мрежи.

Все пак е предизвикателство за всеки кандидат да разклати Либерално-демократическа партия и влиятелният им коалиционен партньор Нова Комейто. 30-годишният Йохей Саики осъзнава, че най-вероятно хората са склонни да гласуват за познатите икономически политически платформи вместо за тези на новаците. Саики казва, че се е почувствал „изключително окуражен“ от влизането на Ишикава в политиката, по време, в което той самият не е имал смелост да се разкрие. Саики е от Партията на независимите деца, която призовава за повече финансови ресурси в подкрепа на отглеждането на деца.

Японската директорка на клона на неправителствената организация "Хюман райтс уоч" Канае Дой казва, че обществото се променя, но парламентът не. Според проучване повече жени, отколкото мъже смятат, че сегашният брой депутатки е недостатъчен и съществуват стереотипи за жените в парламента. Само 46 представители на долната камара от общо 465 са жени. Те съставляват 14,4 % от всички парламентарни членове, включително 23,1 на сто от горната камара.

Дой казва, че ако поне 30 % от местата се заемат от представители на нежния пол, средата в парламента ще се промени. Тя предлага да се въведе квота за жени. Една от кандидатите е Арфия Ери, 33-годишна жена полиглот от уйгурски произход. Тя иска японската политика да отрази многообразието в страната.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>