Житото през 2012 и 2022 г. с еднаква цена, а хлябът сега е 2-3 пъти по-скъп

06.07.2022 18:55 Христо Николов
Жътвата започна и това натисна цената на хлебната пшеница надолу, до равнищата отпреди 10 години. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Преди 10 години оплакванията на производителите са били същите - много са скъпи горивата и енергията

Ако хлябът, който купуваме от магазините, съдържаше само брашно и нищо друго, цената му не би трябвало да е повече от 1 лев за килограм. Поне така излиза от сравнението, което се налага между юли 2012 г. и сега, 10 години по-късно.

На 5 юли 2012 г. в “24 часа” е публикуван голям материал (виж тук) за започналата жътва, която тогава се очаква да е изключително добра, макар и с малко по-ниски добиви в сравнение с предходната година. Но за сметка на това с много добри показатели за съдържанието на глутен в хлебната пшеница, което позволява да се произведе качествен хляб, без да му се слагат подобрители.

Разпитаните производители на хляб и хлебни изделия обаче не са във възторг от високото качество, защото цената на пшеницата им се вижда твърде висока

– 365 лв. за тон. Причината е световната конюнктура, тъй като глобално в света тогава се е очаквала по-слаба реколта и прогнозите на Световния съвет по зърното са за повсеместно поскъпване. И поскъпването на самия хляб не закъснява. В Хасково три дни преди публикацията самунът внезапно станал с 10 ст. по-скъп, което при тогавашните цени означава от 90 стотинки да стане 1 лев за хляб от 1 килограм. 10 години по-късно никой в България не помни подобна цена на хляба, защото той струва масово над 2,50 лв. Колкото и да поевтинее заради премахването на ДДС, едва ли 1 килограм би струвал под 1,80 - 1,90 лв.

Любопитното е, че точно в момента цената на пшеницата в нашия регион се е сринала до същите стойности, които е имала точно преди 10 години.

Вярно, че тя се беше повишила до невижданите преди 700 лв. на тон, но от няколко седмици насам тенденцията е обратната.

Още преди два дни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов каза пред “24 часа”, че от около месец насам котировките на хлебната пшеница са паднали до 400 лв. за тон, а в последните дни дори до 337 лв.

Проверка в агропортала на земеделското министерство показва, че в момента котировките “купува” са с таван 378 лв. за тон, а в Южна България има дори оферти за 300 лв.

Причините за този срив са няколко. От една страна, сега започва жътвата, а в такъв момент големите  складове гледат да разчистят място за новата реколта.

От няколко седмици насам Украйна успява да изнесе известни количества зърно, а Турция дори предложи услугите си, за да отдели един или два пристанищни града в Черно море, които да послужат като база за експорт на украинската пшеница към други държави.

Преди ден пък руското правителство реши да преизчисли експортните си мита от долари в рубли, което силно намали цената на руската пшеница, а оттам това доведе до автоматично понижение на котировките на пшеницата в целия черноморски регион.

Все пак според производителите новата реколта едва ли ще е чак толкова евтина. Трябва да се отчете, че хлебната пшеница, която се прибира сега, е торена с два пъти по-скъпи торове от онази, която се разпродава от зърнобазите. Дизелът, който горят комбайните това лято, е с около 60% по-скъп от миналогодишния.

А за да се опече хлябът, пекарната плаща двойно по-скъп ток или газ, отколкото преди 12 месеца. 

Цените на хляба падат трайно заради премахването на ДДС, увери за пореден път във вторник министърът на икономиката в оставка Корнелия Нинова.

Тя се позовава на данни от извършени над 100 проверки от Комисията за защита на потребителите на цената на хляба в цялата страна в периода между 2 и 5 юли. Те са обхванали над 30 града и различни по големина магазини.

Инспекциите показват, че част от търговските вериги са намалили цените с 20% на всички видове хляб във всички градове, в които имат обекти. Това не се дължало на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни. Сегашното намаление е за целия асортимент, и то трайно, съобщават от икономическото министерство.

В някои по-малки хранителни магазини цените са били близки или дори по-ниски от тези във веригите. Например в хранителен магазин във Враца бял хляб от 700 г се продава за 1,40 лв., типов хляб от 700 г за 1,30 лв. В Монтана в малък магазин бял хляб 700 г струва 1,60 лв., а хляб “Добруджа” - 1,50 лв.

Очевидно премахването на ДДС на хляба започва да дава резултат. Всички опити тази мярка да бъде оспорвана или злонамерено тълкувана като промоция се провалиха. Няма как стотици магазини в цялата страна да обявят едновременно промоция на всички видове хляб с едно и също намаление. За нас инфлацията, цените, доходите и компенсаторните мерки с грижа за хората си остават задача номер едно”, заяви вицепремиерът Нинова.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>