Най-богатият лекар - Генчо Начев, менажира успешно животи: своя и на болница “Св. Екатерина” - тя е без дългове, той с милиони в банката

06.07.2022 15:40

Той не просто може да управлява живота - буквално, като накара сърцето отново да затупти, а явно и да менажира отлично и своя живот, и този на болницата, на която се е отдал.

Директорът на “Света Екатерина” Генчо Начев 16 години е начело на най-известната кардиологична болница, създадена от проф. Александър Чирков. Гордее се, че е негов ученик и е убеден, че Чирков е имал мисия в живота.

“В процеса на осъществяването на тази мисия от него научавахме не само професионални уроци, а и уроци за живота”, напомня Начев, когато в “Св. Екатерина” дават името на неговия учител на аулата.

Публична тайна обаче бе огорчението, с което Чирков си отиде от този свят, след като бе сменен като директор на кардиоболницата. Но и безспорен факт е, че неговият ученик Генчо Начев успя не само да я изправи на крака, но и да я направи печеливша. От години Начев е известен сред колегите си като “най-богатия доктор”, като професорът сам дава точна информация за това - винаги е декларирал по правилата своите имоти и приходи. А миналата седмица здравното министерство официално допълни картината и с точния размер на заплатата му.

Месечно той получава 22 хил. лева,

юпоказват данните на ведомството.

Кардиохирургът притежава над 15 апартамента и къщи, няколко коли, милиони в банки.

Почти милион е получил директорът на “Св. Екатерина” от възнаграждения по граждански договори за три години.

Най-богатият доктор бе обявен за такъв, докато министър Асена Сербезова обявяваше резултатите от проверка на задлъжнелите болници. И веднага плъзна подозрение, че се готви смяната на Начев. Дори “новината” бързо бе разпространена от сайтове. Според последните слухове в медицинските среди действително се обсъждало вместо него начело на кардиоболницата да застане проф. Николай Димитров. Той бе назначен на този пост през 2010 г. от тогавашната здравна министърка в кабинета “Борисов 1” проф. Анна-Мария Борисова, но тя сама скоро го уволни след сигнали за разхищения на държавни средства и разногласия с водещи кардиолози от “Св. Екатерина”. Димитров е бил и и.д. шеф на Трета градска болница , а по-късно - изпълнителен директор на МБАЛ “Доверие”. Последно работи в “Сърце и мозък” в Бургас, където и става професор, но тази година е напуснал.

Никой не ми се е обаждал да ми иска уволнението, отсече Генчо Начев пред “24 часа”.

Смятаният за най-заможен български лекар никога не е прикривал изкараното. Още през 2018 г. декларира, че има налични 70 хил. лева, а 4 млн. лева, 350 000 евро и 567 000 долара държи на влог в банката. В тогавашните му отчети пред антикорупционната комисия са вписани и 15-те апартамента и къщи с двор, както и 514 декара гори. Посочва 3 автомобила, единият порше.

Отделно е собственик на дялове от дружества, вложил е над 1 млн. лева в инвестиционни фондове и има акции в три поликлиники в Унгария, Полша и Хърватия.

Генчо Начев участва и в компании с различна дейност, като една от тях е ВЕЦ, става ясно от декларациите на болничните директори за 2017 г., публикувани от КПКОНПИ.

Дори изненадващо се появява като концесионер на летище Горна Оряховица във фирмата “Кристална вода”. Заедно със своята съпруга Даринка и с дама, която се свързва с бизнесмена Румен Гайтански, той държи за 35 години напред аеропорта в центъра на държавата. В началото на 2022 г. швейцарци опитаха да поемат концесията, но транспортното министерство отказа. Самият Начев пред “24 часа” признава, че не знае за намеренията на негласния си съдружник Гайтански, известен публично като Вълка, да прехвърли на чужденците концесията.

През 2019 година проф. Начев отново е най-богатият лекар според декларираните пари и имоти. Тогава е добавил още един имот към досегашните 15 - купил е къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в столичния квартал “Бояна”. Проф. Начев и съпругата му имат във влогове общо над 5 млн. и половина лв., отделно

1,7 млн. в пенсионни и

инвестиционни фондове Според декларацията му има Диагностично-консултативен център за 300 хил. лв., освен това участва в шест дружества.

За 2020 г. като изпълнителен директор Начев е получил 135 148 лв. заплата, а от друга стопанска дейност - още 192 592 лв. На 10 млн. лв. нарастват банковите му влогове, инвестиции и вземания. Професорът изобщо не се притеснява от осветяването на внушителните заплати, хонорари и вложения. Обратното.

“Това е голяма похвала!”, възкликва след новината откъм здравното министерство за неговия хонорар като директор на държавна болница. И дава ясно обяснение - “не става дума за публични средства, а за средства от пациенти, които избират аз да ги оперирам”.

“Най-добрият урок, който научих от проф. Чирков, беше да гледаш на пациента като на баща, брат или дете

Да ти е много близък, да се отнасяш с него така”, описва своя контакт с болните Генчо Начев. И явно наистина кара пациентите си да се чувстват така, щом опашката за него никога не свършва.

“Аз съм поел болницата с 10 млн. дълг в падеж, т.е. просрочени задължения, а в момента няма нито стотинка задължения и има 10 милиона в сметки по банки, с които мога една година и 13 месеца да плащам заплати, без да работи никой.” Така коментира кардиохирургът изнесената от министерството информация за проверката в “Св. Екатерина”.

Когато професорът я поема през 2006 г., болницата е с 10 млн. просрочия. Само за 2 г. успява да стопи натрупаните от предишното управление дългове. И вече 14 години “Света Екатерина” не трупа нови задължения. Откакто Начев е директор, в нея са инвестирани 28 милиона собствени средства за модерни апаратури и иновативни технологии.

Малко след като започна войната в Украйна тази пролет, професорът

предложи постоянна работа за 25 - 30 украински медицински сестри,

избягали от родината си. “Това е начин да помогнем с каквото можем”, лаконичен е Начев. Болницата бе готова да приеме и рентгенови и клинични лаборанти, избягали от войната. От екипа на “Св. Екатерина” са готови да ги обучат допълнително.

Заради изключителни заслуги в науката и развитието на кардиохирургията в България Начев е носител на орден “Стара планина първа степен”.

Има специалности по хирургия и по кардиохирургия в Медицинския университет в София и специалност по сърдечносъдова хирургия към Европейския борд по гръдна и сърдечносъдова хирургия. Има и специалност по здравен мениджмънт.

Специализирал е в САЩ, Германия, Англия

Лектор е на студенти по медицина и на придобиващи следдипломна квалификация у нас и в чужбина. Членува в най-престижните научни дружества по гръдна, сърдечна и съдова хирургия и граждански организации и обществени инициативи. Автор е на 7 дисертации и над 230 научни публикации. Почетен гражданин на Казанлък и на София.

Прочутият професор кардиохирург дисциплинирано отбелязва своите бизнеси и имоти - акционер във ВЕЦ, концесионер на летище, държи дялове в

поликлиники в Полша, Унгария и Хърватия,

има и 15 апартамента. Винаги напомня, че това са приходи от средства на пациентите, които са го избрали да ги оперира

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>