Търговци и клиенти в Пловдив за хляба: Кога сте виждали у нас да падат цени?

05.07.2022 07:00

Засега поевтиняване има само в големите търговски вериги

До края на месеца има условия това да стане навсякъде, но прогнозата е от септември цените пак да растат

Отпадането на 20% ДДС върху хляба доведе още в първия ден на юли до намаление на цената му, но само в големи търговски вериги, и то в рамките на определени промоции, които са обявени до 29 юли. Цената не е променяна в магазини извън веригите, показа проверка на “24 часа” в София и други градове на страната.

Обикновеният бял хляб, чиято цена беше достигнала до 2,40 лв. за килограм, се продава за 2 лв. в хипермаркети, хляб “Добруджа” от 700 грама, който струваше 1,50 лв., поевтиня до 1,20 лв. Същото се отнася и за още десетина асортимента, но далеч не за всички. Има и продукти, които се продават не с 20, а дори с 30% по-евтино.  

Търговци извън веригите твърдят, че не могат да реагират толкова бързо

По принцип в България начисленият върху продажната цена ДДС трябва да се внесе в НАП в рамките на 15-о число на месеца, следващ продажбата, т.е. в момента търговците внасят налога за юни.  Има и доста дребни производители и търговци на хляб, които не са регистрирани по ДДС и при тях ефектът от премахването на налога няма как да се усети.

И в Бургас няколко големи вериги свалиха с 20% цената на хляба.  С толкова е намалено и брашното, което също бе освободено от ДДС.

“При нас няма никаква промяна. Най-търсеният бял хляб струва 1,70, толкова е и типовият. Останалите стигат до 2,20 лв.”, казва продавачка в един от малките, но оборотни магазини за хранителни стоки в центъра на града. Той е предпочитан от пенсионерите, защото минава за по-евтин.

В Кърджали все още няма промяна в цената на хляба - между 1,70 и 2 лева струва най-масовият. “Решението за махане на ДДС все още не е обнародвано. Нито един от доставчиците на брашно или хляб не е отразил промяната в цените”, заяви Изет Камбер, който има магазин за хляб. Очаква се мярката да бъде публикувана в “Държавен вестник” днес.

Разлики от 20 ст. в цената на хляба на един и същ производител има в различните търговски обекти във Велико Търново. Никой от доставчиците при нас не е свалил цените, чухме, че само в някои големи вериги са го направили, коментира продавачка в малък квартален магазин. В обект на търговската верига повечето хлебни изделия от тяхната пекарна обаче са в промоции и на по-ниски цени.

Много се съмнявам, че цената на хляба ще падне

Такова чудо в България не помня да се е случвало - така търговка от малка бакалия в Пловдив отговори на въпроса понижена ли е. Тя продава само един вид - най-масовия нарязан и пакетиран от 650 грама. В понеделник при нея той се предлагаше за 1,80 лв. бройката. Винаги на тази цена е вървял при нас, обясни жената. В случай че действително бъде смъкната, цената му трябва да е 1,44 лв.

“Ако има намаление, производителите ни предупреждават дни по-рано. Но не са ни известили досега. И не вярвам, че ще го направят, защото другите консумативи поскъпнаха”, допълни продавачката.

Същият вид хляб, но в утвърдена търговска верига, се предлага за 1,89 лв. Клиентка поогледа щанда и грабна многозърнест от 600 грама. Цената му е 2,15 лв. “Нищо не е намалено. И не вярвам, че това ще се случи”, коментира тя и тръгна към касата.

От персонала бяха категорични, че нито един от видовете хляб не е намален. Нещо повече - твърдят, че този със семена дори е повишен на 2,59 лева бройката. Не е обнародван в “Държавен вестник” законът, че ДДС на хляба е 0%, поради това още няма отражение в цената, обясни един от управителите. 

Не се забелязват по-ниски цени на хляба и в Благоевград. Редовни клиенти на голяма верига казват, че са видели намаление с 20 стотинки само на някои от видовете.

“Аз усетих, че има малка промяна на типовия хляб, който редовно купувам. Други клиенти обаче сигурно не са разбрали. Този нулев ДДС няма да подпомогне потребителите, а производителите ще задържат тези 20% за себе си”, коментира 74-годишната Павлина Стоева от Благоевград.

Един от най-големите производители на хляб и закуски - Димитър Бакалов, твърди, че нулевият ДДС не е достатъчен за сваляне на цената, защото се използват брашно, сол, вода, ток или газ, има транспортни разходи, заплати, осигуровки и други, които растат. Малките производители са притеснени от цените на пшеницата, които са скочили два пъти, и смятат, че трудно ще издържат без увеличение на цената на хляба до няколко месеца.

И в Стара Загора по-евтин хляб засега се продава само в големите търговски вериги. Местни производители и по-малките търговски обекти ще го намалят вероятно след обнародването на закона.

При гласуването в парламента на актуализацията на бюджета нулева ставка по ДДС бе приета и за брашното. Теоретично това също би трябвало да допринесе за намаление на цената на хляба, а и на другите тестени изделия, но производителите все още работят с брашно, купено преди месеци.

“Иронията е, че големите мелнични комбинати имат огромни количества пшеница, купени, когато един тон беше стигнал 700 лв. и дори повече. Впоследствие цената на хлебното зърно падна до 400 лв. на тон, а само през последните две седмици стана и 337 лв., защото вече сме в жътва, а и имаше освобождаване на известни количества пшеница от Украйна”, каза Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него нито един уважаващ себе си производител на хляб не би се оставил без запаси от брашно, а мелниците – без зърно. Костадинов смята, че запасите им са най-малкото до септември, но въпреки това

най-късно до две-три седмици цената на хляба ще падне навсякъде

Това обаче едва ли ще продължи след края на лятото- сезон, в който по принцип се консумира по-малко хляб.

“Само 40% от себестойността на крайния продукт се дължи на брашното. Останалото е вода, добавки, енергия, заплати, а те не само не поевтиняват, а допълнително поскъпват”, отбеляза той. Все пак компенсациите за скъпия ток за бизнеса, от които се възползват и хлебопроизводителите, останаха в сила. Въпреки това заключението на Костадинов е, че най-късно през септември-октомври каквото и намаление на цената да се е получило, то ще се размие и хлябът отново ще струва толкова, колкото е бил до 1 юли.

Освен обикновения хляб в търговските вериги са намалени с 20% и цените на ред продукти като малки питки, земели, чабати и др. Теоретично баничките, милинките, кифлите и други тестени изделия също трябва да поевтинеят, тъй като в промените на Закона за ДДС бе вписана точна дефиниция на продуктите, за които важи  нулевият ДДС. Тя гласи, че “хляб” е продукт, получен от изпичането на тесто, направено от смесването на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно и в комбинация, и вода със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска и технологични добавки при необходимост.

От друга страна, дори дефиницията да не обхваща абсолютно всички хлебни изделия, брашното също е с нулево ДДС и това би трябвало да допринесе за намаляване на цената на крайните продукти.

Хлебопроизводителите се борят за нулева ставка по ДДС от години, като според признанията на Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите,

тази мярка цели и изчистването на бранша от сивия сектор,

който по нейните думи обхваща около 40% от производството.

Тези производители не начисляват ДДС и така подбиват цените на колегите си, така че премахването на ставката целеше и да изравни условията на пазара за всички. Преди няколко месеца, когато мярката все още се обсъждаше, Кукушева публично обеща, че ако ДДС върху хляба се махне, веднага цената му ще намалее с 20%.     (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>