Как да пестим до 10% гориво в градските жеги при пуснат климатик

04.07.2022 12:03 Георги Луканов

Много шофьори не използват режима на рециркулация (вътрешно въртене на въздуха в купето), когато включват климатика. С натискането на този често забравян бутон обаче можете да спестите много гориво и то докато сте в задръствания.

Много малко от водачите знаят за какво се използва стандартното копче в съвременните автомобили с нарисувана кола и стрелка в нея. Оказва се, че при натискането му и минаването на режим на вътрешна циркулация на въздуха може да се спестят до 10 процента гориво в горещи дни по време на кратки пътувания.

Бутонът, който е стандартен в повечето коли, е предназначен основно за защита на пътниците от токсични газове, например когато шофирате в тунел. Но този бутон също така гарантира, че въздухът в самата кола се охлажда много по-бързо. Климатикът не винаги трябва да охлажда нов топъл и влажен въздух. Тъй като охлаждащата система използва част от мощността на двигателя, за да функционира, а в електрическите автомобили и тази на батерията, харчи повече гориво, когато въздуха идва отвън.

Според британският "Сън" разходът се увеличава с до 10 процента, ако не се използва режим на рециркулация. Ефектите са особено забележими по време на кратки пътувания, защото тогава климатикът трябва да работи допълнително, за да охлади горещата кола.

Веднага след като от вентилационните отвори излезе студен въздух, затворете всички прозорци и натиснете бутона за рециркулация, съветват специалистите. Така се използва много по-малко енергия, отколкото ако постоянно оставяте топъл външен въздух да тече през системата.

Британският съюз на автомобилистите RAC препоръчва да отворите прозорците за минута или две, за да позволите на целия топъл въздух да излезе, за да увеличите максимално икономията на гориво. Трябва да правите това, докато въздухът от вентилационните отвори стане по-хладен от външната температура.

"Веднага щом студеният въздух излезе от вентилационните отвори, затворете всички прозорци и натиснете бутона за рециркулация“, съветват от RAC. "В резултат на това вие използвате много по-малко енергия, отколкото ако постоянно оставяте топъл външен въздух да тече през системата“.

От съображения за безопасност се препоръчва бутонът за вътрешно въртене на въздуха да го изключвате на по-големи разстояния. Когато няма подаване на чист въздух, количеството въглероден диоксид в колата се увеличава. Това може да доведе до умора, лоша концентрация или намаляване на скоростта на реакциите.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>