Опит да презаредят “Промяната” за още 6 месеца с Асен Василев (Обзор)

01.07.2022 22:29
Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Асен Василев. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Корнелия Нинова

Асен Василев се оказа изборът на “Продължаваме промяната” да опита да рестартира управлението си. С ново правителство, но същите партньори. И с предупреждение от президента Румен Радев, че очаква адекватни решения.

Смяната на премиерите бе обявена от досегашния Кирил Петков в специално видеообръщение. Очертан бе и хоризонтът на новия кабинет - поне 6 месеца, в които трябва да бъдат извършени реформи.

Няма да допуснем България да тръгне в грешната посока и чужди дипломати да дават посоката. България е на исторически вододел. Длъжни сме да продължим напред. За 6 месеца трябва да бъдат изпълнени най-важните за страната реформи. Нека се обединим в името на европейското бъдеще на България. Няма пост или позиция, които да са по-важни от тази задача. Затова вчера предложих на “Продължаваме промяната” следващият български министър-председател да се казва Асен Василев, обяви Петков във видеото.

Така той всъщност

изпълни две от исканията на БСП -

той да не е премиер и следващото правителство да управлява с ясна програма до края на годината, а след това да се преценява дали да се продължи. И лидерката на социалистите Корнелия Нинова остана доволна. (Виж коментара ѝ по-долу.)

Късно в четвъртък на инфарктна среща на “Продължаваме промяната” обаче са били обсъждани още две имена - на бившия шеф на НС Никола Минчев и на министъра на иновациите Даниел Лорер. Плюсовете на Минчев били, че е харесван от коалиционните партньори от БСП и ДБ, а би могъл да получи подкрепа и от ИТН.

Финално надделели гласовете, че Кирил Петков и Асен Василев са лицата на “Промяната” и трябва да бъде осигурена приемственост.

Планираните реформи за 6-те месеца всъщност са онези 22 закона, които са нужни, за да бъдат отпуснати на България 13 млрд. лв. по плана за възстановяване. И за които настоява и БСП.

Освен от социалистите и “Демократична България” за проектокабинетът ще се търси подкрепа и от независими депутати, вероятно и още отцепници от групите на ИТН и “Възраждане”.

Първо трябва да намерим политическа подкрепа за този кабинет, след което ще говорим за персоналния състав. Държим на 121 представители в пленарната зала, които да застанат зад тази програма и срещу крупните бизнес интереси, които опитаха да прокарат през предишното правителство и които доведоха до неговото сваляне, бяха първите думи на Асен Василев, след като получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Новият кандидат-премиер има седем дни да събере подкрепа и да подреди правителство и следващия петък или трябва да върне мандата изпълнен, или да се откаже да съставя кабинет.

Преговорите за правителството започват още в събота -

първо с БСП, после с “Демократична България”, обяви шефът на депутатите от ПП Андрей Гюров.

Дори да запази досегашната коалиция с БСП и ДБ и да получи подкрепата на шестимата отцепници от ИТН, на Василев са нужни още 5-ма депутати. Неофициално от ПП споделиха вчера, че шансовете за това не са големи и им е дадена поръчка да започват да се готвят за избори.

Със сигурност Василев няма да получи подкрепа от “Има такъв народ”, даде да се разбере пък зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. Хората на Слави Трифонов бяха подали сигнали, че биха подкрепили друг кандидат за министър-председател от ПП, но не и Василев. А в петък Йорданов нарече рокадата в ПП “имитация на дейност”.

Условия за подкрепа изведнъж обявиха и от ДБ, които изглеждаха най-безпроблемният партньор на тандема Петков/Василев.

Номинацията на премиер е суверенно решение на ПП, не е обсъждано с нас, коментира вчера съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той обясни, че органите на коалицията му тепърва трябва да се произнесат по евентуално ново участие в правителство, но по-важно било какво ще е новото мнозинство - дали ПП ще търсят правителство на малцинството или коалиционни отношения, както и как ще бъдат конструирани те. Сега имаше

сериозен проблем в комуникацията

и вземането на решения, който през цялото време правеше къси съединения и беше основна причина за разпадането на коалицията, мотивира се той. Едва след като това се изясни, можело да се говори за персоналния състав на кабинета. ДБ нямало да подкрепят всичко на всяка цена, въпреки че не искат нови “деструктивни избори”.

Лъч надежда за кратко в редиците на ПП предизвика ранно сутрешно изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. То бе посветено на изгонването на руските дипломати, но започна с многозначително обяснение, че приетата актуализация на бюджета се нуждае от стабилно управление, което да я изпълнява. А впоследствие Борисов на няколко пъти вметна, че той не се меси на другите партии кой им е лидерът.

За нас Кирил Петков, Асен Василев или който и да е излъчен от бившата четворна коалиция, настояща тройна, или от ПП е персона нон грата. Най-добрият вариант е да има избори, угаси кратките надежди за неочаквана подкрепа обаче шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, след като новата номинация за премиер стана известна.

Въпреки че “Продължаваме промяната” и президентът Румен Радев влязоха в остър конфликт, а Кирил Петков и Асен Василев дори не отидоха на консултациите, насрочени от държавния глава, връчването на мандата надвечер в петък премина спокойно.

При Радев отидоха Кирил Петков, Никола Минчев, Андрей Гюров и Асен Василев. А той се обърна само към последния, все едно говори с почти сигурен премиер.

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес, каза Радев, преди да връчи папката с мандата на Василев. И напомни още, че е предупредил при връчването на мандата на Кирил Петков, че ако правителството не предприеме решителни стъпки за осъществяване на съдебната реформа още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш.

За мен това е една огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. И той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на държавата, както и първият кабинет на ПП го направи, заяви в отговор Асен Василев.

Корнелия Нинова:

Първо ясно разписани

политики и срокове,

после имена на министри

БСП се връща на масата на преговорите с ПП, след като бе изпълнено условието им кандидатът за премиер да не е Петков

Нашето условие е изпълнено, ще разговаряме с “Продължаваме промяната” за съставяне на правителство. Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова, след като стана ясно, че Асен Василев, а не Кирил Петков ще е кандидат на ПП за премиер. То бе поставено преди два дни, след като премиерът в оставка обяви решението за изгонване на руските дипломати.

По-рано през деня, преди да стане ясно решението на “Продължаваме промяната”, от парламентарната трибуна Нинова бе категорична: “Петков не може и да си помисля повече да бъде премиер на тази държава”.

Започваме да преговаряме по политики, които да бъдат ясно разписани в програма или план за работа на правителство с ясни срокове и отговорности, обясни лидерката на БСП. Тя каза, че част от приоритетите, обявени от Кирил Петков за новото правителство, съвпадат с тези на БСП, и посочи борбата с корупцията, реформата в обществените поръчки и КПКОНПИ. Но червените щели да държат и на своите приоритети - социална политика, достъпно здравеопазване, развитие в образованието, стабилизация на икономиката.

Тя обясни, че първо ще са преговорите по програма и срокове, а след това за имената на бъдещите министри. Запитана дали ще приеме Кирил Петков да е финансов министър на мястото на Василев, Нинова отговори: Не сме чули такова нещо.

С “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Има такъв народ” имаме различни мнения по различни въпроси, но досега ни събираше желанието да променим досегашния модел на управление. Ако искаме стабилност и спокойствие, да се съсредоточим върху общото, призова ги лидерката на БСП.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>