Ковачевски: Новото френско предложение отчита интересите на Скопие (Обзор)

01.07.2022 21:10
Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски

 Промененото френско предложение за премахване на българското вето за ЕС включва нашите забележки и представлява солидна основа за изработване на сериозна и отговорна позиция на Северна Македония. Това заяви Димитър Ковачевски в петък след края на консултациите с коалиционните партньори на правителството. Те бяха поканени за разговор, за да обсъдят новото предложение на Франция за сваляне на българското вето срещу началото на преговорите на Скопие с ЕС. Документът бе публикуван на интернет страницата на македонското правителство.

Ковачевски добави, че френското предложение защитава позицията на Скопие.

“Защитихме националния интерес и македонската национална идентичност. Защитихме и червените линии, за които говорихме в продължение на месеци. Във френското предложение са дефинирани позиции за ясно и недвусмислено приемане на македонския език, както и протоколът да не присъства в преговорната рамка. Много важно - нашата позиция за по-нататъшно безусловно започване на преговорния процес и провеждане на междуправителствена конференция с ЕС също така е инкорпорирана в предложението, което ни бе предадено”, посочи македонският премиер.

В четвъртък обаче българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска обясни, че няма второ френско предложение за Северна Македония.

На въпрос дали е вярно, че историческите въпроси не са част от преговорната рамка, тя обясни, че не е слушала какво е казал Димитър Ковачевски.

“Казах го и на изслушването в парламента, че това е пакет от три документа - преговорна рамка, заключение на Съвета и протокол”, посочи тя.

Думите на македонския премиер обаче бяха потвърдени и от вицепремиера по въпросите на европейската интеграция Боян Маричич, който обяви, че историческите въпроси няма да бъдат част от преговорната рамка.

“Имаме гаранция, че ще изпълним това, което сме приели и ратифицирали в нашия парламент - нищо повече от това. Останалите въпроси ще решаваме в двустранен формат с България”, обясни вицепремиерът Боян Маричич.

Министърът на външните работи Буяр Османи пък добави, че ако правителството вземе решение след процеса на консултации, че одобрява пакета, тогава ще може веднага да организира среща на междуправителствената комисия с България и да се пристъпи към подписване на протокола.

Предстои партиите от македонското правителство да анализират предложението на Франция, след което Скопие ще излезе с окончателното си становище.

В самия документ, който македонското правителство публикува наистина се вижда, че двустранният протокол между Скопие и София действително не е част от преговорната рамка. За него е записано, че ще бъде договорен към момента на междуправителствената конференция със Скопие.

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в туйтър, че Северна Македония и България са близо до сделка, която би отворила пътя за започване на преговори за присъединяване на първата и Албания.

Албанският премиер Еди Рама призова Скопие да приеме предложението на френския президент Еманюел Макрон.

“Най-новото френско предложение, което е и последното, дава на Северна Македония възможността за безусловно присъединяване и проправя пътя за официалното начало на преговорите за членство и за двете страни в Европейския съюз! Аз казвам на македонските и албанските братя в Северна Македония: Приемете го!”, обяви Рама

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>