Наличието на вируса на маймунската шарка в спермата "не е нито рядко, нито случайно"

01.07.2022 20:49
Маймунската шарка вече е регистрирана на няколко континента

Наличието на вируса на маймунската шарка в спермата "не е нито рядко, нито случайно", установиха италиански учени, които първи съобщиха за него според резултатите от предварително изследване, предаде АФП, цитирано БТА.

Според Франческо Вая, директор на болница "Спаланцани" в Рим, която е специализирана за инфекциозни болести, резултатите от изследването, разкрити на 2 юни, показват, че ДНК на вируса е открит при трима мъже от четирима, болни от маймунска шарка.

"Това показва, че наличието на вируса на маймунската шарка в спермата не е нито рядко, нито случайно"", обясни той пред АФП по повод на изследването, което още не е публикувано.

Първите случаи на маймунска шарка в Италия са на двама мъже, върнали се от Канарските острови.

От началото на май е регистриран ръст на случаите на маймунска едра шарка далече от страните в Централна и Западна Африка, където болестта отдавна е ендемична. Тази година Световната здравна организация (СЗО) е получила информация за повече от 3400 потвърдени случая и един смъртен случай от около 50 държави, в които болестта не е ендемична.

По-голямата част от случаите са открити при млади мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, главно в градските райони.
"Ние не наричаме този вирус инфекция, предавана по полов път," заяви миналата седмица Мег Дохърти, директор на глобалните програми на СЗО за ХИВ, хепатит и инфекции, предавани по полов път.

Италианският екип сега се опитва да определи колко дълго остава вирусът в спермата след появата на симптомите. При един пациент ДНК на вируса е открита три седмици след появата на симптомите, дори след като лезиите са изчезнали. Това според Вайа е наблюдавано вече при вирусни инфекции като Зика.

Това може да означава, че рискът от предаване на заразата може да бъде намален чрез използване на презервативи през седмиците след оздравяването.

Изследователите проучват и вагиналните секрети за евентуално наличие на вируса.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>