Неочакван ефект: войната в Украйна изравни скъпата манатарка с пачия крак

01.07.2022 20:17 Валентин Хаджиев
В сравнение с миналата година гъбите са повече, казва Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване в Смолян. Тя е доволна от едрата манатарка, която е открила. На снимката вдясно - пачият крак държи висока цена това лято.
В момента в горите край Смолян се намира едновременно и пролетна, и лятна (вдясно) манатарка. СНИМКИ: АВТОРЪТ

 Украинците, които са били голям износител, са с оръжие в ръка и други ги изместват на пазарите в Европа

 Този бизнес, макар и свит, у нас достига приходи от милиони

 Луната върви към пълнолуние и гъбата се увеличава, когато има намалена, и гъбите намаляват, обяснява Рахим Ферев, едър изкупвач и износител на диворастящи плодове

Опитните гъбари вече си заминават един по един, а младите стоят по пейките. Не им е до гъби, въпреки че тия дни може да си изкарат по стотина лева на ден. Гъбите ще останат необрани, казва Асен Пашалийски, изкупвач на гъби в Смолян. Един опитен и дългогодишен гъбар дневно събира по 30 кг манатарки. След дъждовете и затоплянето на времето гъбите в Родопите са в изобилие. Тази година обаче много малко хора ги събират. Тия дни излизат предимно за манатарка, жълт и златист пачи крак.

Манатарката първо качество се търгува за 8 лева на килограм, а второто е 3 лева. Пачият крак е на7 и 8 лв. килото.

Заради войната в Украйна цената на пачия крак е висока. Никога не е била равна на цената на манатарката. Украйна е много голям износител на пачи крак. Сега там има война и не се берат гъби. Именно заради отсъствието изкупната цена е висока, обяснява Пашалийски.

Той изкупува гъби на пункт на изхода на Смолян и всяка вечер ги вози до склад в Пазарджик. Преди пандемията е имало база в Чепеларе, но затворила, защото не могат да си намерят работници да ги обработват.

Изкупвачите на гъби обаче смятат, че с времето има едно по-цивилизовано отношение към диворастящите гъби. Преди години пишман гъбари са носили мухоморки, мислейки, че предават ядливи гъби, и се обиждали, че ги дискриминират.

Измамници носели манатарки, инжектирани с вода,

за да тежат повече. Други пък ги пръскали със спрей, за да постигнат по-високо качество. Ако не се внимава при изкупуването, щетите остават за сметка на изкупвачите.

Манатарката си остава царицата не само за обикновените берачи, но и за прекупвачи и търговци, които вече са изградили стабилна мрежа за пласмент. Първокласните пънчета се продават веднага, а ниското качество се суши, после се продава по-скъпо или влиза в употреба за лична консумация.

Родопчани я ценят, а за качествата ѝ се носят легенди -

тя е пречистващо кръвта средство и се ползва като естествена виагра

От години цели села се препитават основно благодарение на манатарката, както и пачия крак и другите диворастящи из района гъби.

“Когато вали и има мъгла, а през деня температурите са високи, гъби има навсякъде. Дори обаче атмосферните условия да са налице, ако гъбарите са кът, стоката, която храни много хора, ще си изгние в гората”, коментира опитният гъбар Рамадан Дунков. Той е вече на 78 години и не може да обикаля по баирите както преди.

Средно с по 15-20% е спадът на количествата гъби от всяко населено място, от което изкупувам гъби. Гъбарите са в чужбина. Ненапразно миналата година в разгара на COVID пандемията от Англия изпратиха два самолета за работници от нашия край, за да им прибират реколтата. Тук хората са трудолюбиви, но им е по-изгодно да са в чужбина. Манатарки има много сега. За тях е нужна много вода и топлина и в момента има всички условия. Но тази ситуация активира и насекомите, които я повреждат. Вълната скоро ще спре.

Луната върви към пълнолуние, гъбата се увеличава, когато има намалена Луна, и гъбите намаляват.

При новолуние Луната дърпа влага към земната кора и провокира гъбообразуването, казва Рахим Ферев от фирма в Доспат, която е един от големите износители.

Фамилията му има предприятие за преработка на пресни, замразени и сушени гъби и плодове. Според Ферев, който изнася директно гъби в западноевропейските държави, търсенето в кризата е намаляло.

Контрагентите настояват да купуват гъбите на цени отпреди кризата, но няма как да стане - транспортните разходи, токът и заплатите са други, но върви търговията.

Ресторантите и там сега не са пълни, следователно и консумацията е по-ниска. В България се пласира много малка част от количествата. Пазар има в Европа, но е по-слаб. През последните години Турция се намесва мощно в търговията с гъби. На ден там се берат по 300-400 тона.

Основно се занимават строителни фирми, които имат свободен финансов ресурс в момента. Имат големи бази покрай строителния бизнес и просто купуват хладилници за съхранение, обяснява Ферев.

Около язовир “Доспат” всяка година идват много хора, които, освен че си почиват, тръгват из планината за гъби и боровинки. Те не са основни доставчици на продукта като местните берачи, а просто опитват за няколко дни да спечелят покрай отпуска нещо.

Само преди 10-15 години основни източници на диворастящи гъби на пазара били България и Сърбия и печалбите са били големи. Тогава цели къщи са били строени с приходите от гъби.

Сега в Румъния, Сърбия, Полша, Франция се берат гъби, в Русия - също. По неофициална информация бизнесът с гъби в България, макар и свит, е надминал 6-цифрена сума в евро.

“В сравнение с миналата година гъбите са и повече, и са по-качествени”, казва Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване.

Заради климатичните промени, изсичането на горите и след вандалско бране гъбите прогресивно намаляват според Билянова.

Преобладаваща част от диворастящите от Родопите се отправят към европейски страни.

Много обикалях. От сутринта съм в гората. За да си спестя разходи за гориво и да не ни е страх от мечки, в гората се събираме няколко души. Всеки бере сам за себе си, просто сме в една компания. Много е изморително, надничаме под всяка елха, не се разхождаме като туристи. Гъбата е много лъжовна, намериш 2-3 в даден район, продължиш напред с надежда за още, но се окаже, че вървиш с часове, а нищо не си набрал, обяснява младеж от ромската махала в града, който взема на пункта 50 лв. за набраното количество.

Те са свестни момчета. Вместо да се занимават с глупости, се трудят и изкарват честно прехраната си, хвали ги Билянова. Всяка сутрин берачите стават в 5 ч и плъзват по баирите. Групата се оплаква, че често опитните гъбари ги плашат с мечки.

Няма такова нещо, само ги хокаме за грубото им отношение към гъбите, някои от тях скубят мицелите и догодина няма да има и за нас, казват ветерани.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>