Картина на 17-годишна българка с търновски корени ще краси Капитолия

01.07.2022 20:07
Валентина Асенов

Съревнованието се провежда във всички щати на страната и конкуренцията е огромна, става ясно от публикациите за успеха на Валентина Асенов в американската преса

През 2014 г. друга нейна картина бе изпратена в Космоса в рамките на мисия на НАСА

Уникална картина, рисувана с въглен от 17-годишната художничка с български произход Валентина Асенов, ще бъде изложена в Конгреса в САЩ. Тя ще краси сградата на Капитолия за цяла година, а самата талантлива ученичка е поканена на официален прием в столицата Вашингтон, пише bg-voice.com.

Вратите за реализация за момичето се отварят, след като преди броени дни спечели първо място в конкурс за изкуство. Вторият окръжен конкурс за изкуство на Конгреса се провежда в цялата страна по региони. Предназначен е за ученици от гимназиалния курс. Победителите се избират по региони и само първите места от всеки щат са поканени на прием в Капитолия с конгресмена на съответния регион, разказа за „Болярски новини“ Детелина Стойкова – майка на талантливото момиче.

„Валентина спечели първо място за нашия Ню Джърси дистрикт, с конгресмен Джеф Ван Дрю. Той лично й се обади да я поздрави с новината“, допълни майката.

За успеха на Валентина разказват редица американски медии, предвещаващи й бляскаво бъдеще, а в България новината съобщи нейната майка Детелина Стойкова.

Валентина в момента е ученичка в 12-и клас в гимназията в Оушън Сити, Ню Джърси. Родена е в САЩ в семейството на емигранти, дошли от Велико Търново през 1998 г. Младата художничка обаче има много силна връзка с корените си и познава отлично старата столица.

Прекарала е годините на пандемията в областния град и пази топли чувства към Велико Търново, които провокират у нея желанието да се занимава по-задълбочено с рисуване.

Докато била в родината на родителите си, тя посещавала уроци при знакови местни художници, които й помогнали да открие своя собствен стил и път в това направление. По думите на майка й Детелина, досегът с тях бил много полезен за дъщеря й и дал силен тласък за развитието й.

Талантът на момичето впечатлява журито на конкурса Congressional Art competition и лично конгресменът Джеф ван Дрю звъни по телефона, за да я поздрави. Картината й е озаглавена Nature Mort и носи енергията на древната римска история.

Съревнованието се провежда във всички щати на страната и конкуренцията е огромна, става ясно от публикациите за успеха на Валентина в американската преса.

Това обаче не е първият голям успех за 17-годишното момиче с български корени. През 2014 г. друга нейна картина бе изпратена в Космоса в рамките на мисия на НАСА. Тогава момичето е едва втори клас и печели националния конкурс за творби за космически експеримент и насърчаване на младото поколение към нови знания за необятната Вселена. В 7 и 8 клас пък получава награда от Ротари клуба в американския град за високи постижения в обучението и отличния си успех в училище.

Валентина говори български и посещава българското неделно училище „Читанка“ в Оушън Сити, в което съосновател е и нейната майка, която преподава на българчетата.

Валентина е внучка на знаковия преподавател от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Илия Стойков – ръководител на катедра „Психология“. По негова инициатива от 1993 г. в университета е създадена специалността „Психология“. В негова памет бе наименувана аудитория във вуза преди четири години.

Преди няколко години майката на Валентина, Детелина Стойкова, също спечели престижно отличие от Националната асоциация за напредък в психоанализата в САЩ.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>